Lecții de scufundări, șah sub apă și audiții muzicale subacvatice – se numără printre activitățile organizate vara aceasta, de Centrul de Scufundări Subacvatice din județul Covasna, la Dalnic.

Scafandrul profesionist Szabo Jeno, președintele Centrului de Scufundări Subacvatice, a declarat că în această perioadă, la lacul pe care l-a amenajat în urmă cu câțiva ani, în localitatea covăsneană Dalnic, activitățile sunt în plină desfășurare.

„Avem un proiect, intitulat <<Descoperă scufundările>>, care se desfășoară în această perioadă. Vor fi organizate cursuri de scufundări, ce vor cuprinde o parte teoretică și una practică.”- a spus Szabo Jeno.

El a explicat că prin acest proiect, scafandrii îi vor iniția pe cei interesați, care au vârsta de cel puțin opt ani, în taina scufundărilor.

„Începem cu partea teoretică, cu noțiuni de fiziologie, semne subacvatice, cu prezentarea modului de comunicare sub apă, vom face prezentarea echipamentului, după care, cu un instructor, cursantul intră sub apă, face scufundări cam jumătate de oră în lac, între peștișori, le dă de mâncare din mână. Noi, în acel timp, vom face fotografii și filmări subacvatice, pe care cursantul le va primi, alături de o diplomă, la finalul activității (…). În plus, acolo, sub apă, avem și diferite jocuri ce vor putea fi încercate”- a spus scafandrul, care a menționat că persoanele interesate  vor putea chiar și să joace șah subacvatic, tabla și piesele de șah fiind din marmură.

El a menționat că deja s-au înregistrat programări. Taxa de participare este cuprinsă între 100 și 150 de lei.

„Aceste activități se derulează doar cu programare și preferăm să fie măcar doi cursanți. Pentru o persoană, dacă intră singură sub apă cu un instructor – taxa este de 150 de lei, iar dacă se scufundă două persoane deodată cu un instructor, atunci taxa este 100 de lei.” –a spus Szabo Jeno.

El a menționat că începând din luna iulie, Centrul de Scufundări Subacvatice va organiza la lacul de la Dalnic audiții muzicale sub apă.

„Vom avea niște căzi cu apă caldă, în lac, între nuferi, vom pune muzică și persoanele interesate vor putea participa la audiții subacvatice.”- a spus Szabo Jeno. El a menționat că și pentru audiții este nevoie de programare.

Szabo Jeno are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992, a fost membru în mai multe expediţii de cercetare alături de Marx Thomas – oceanograf francez, şi Jeff Mazoaud, oceanolog american și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică.

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail