Lucrările la Aeroportul internațional Brașov-Ghimbav stagnează. Cel mai important proiect al județului Brașov avansează greoi din cauza lipsei finanțării.

La începutul acesei luni, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru declara pentru Agerpres că: „În momentul de faţă, acest proiect, cel mai important al Braşovului, are o problemă de finanţare, iar municipiul Braşov poate să susţină împreună cu Consiliul Judeţean continuarea lucrărilor pentru finalizarea investiţiei. În acest sens, municipiul reşedinţă, în baza analizelor făcute cu colegii de la Consiliul Judeţean, va supune aprobării plenului Consiliului Local din această lună propunerea ca municipiul Braşov să intre în acest proiect cu o pondere de 51%. Am început discuţiile cu BERD şi există disponibilitatea pentru accesarea unei finanţări, având în vedere că avem un grad scăzut de îndatorare şi ne permitem un împrumut, faţă de Consiliul Judeţean care are un grad mare de îndatorare. Acest proiect nu poate fi implementat aşa cum s-a încercat până acum doar de Consiliul Judeţean, ci trebuie făcut împreună cu Primăria. Este un proiect public, o investiţie foarte importantă a Braşovului pe care trebuie să o finalizăm.” Totodată, preşedintele interimar al CJ Braşov, Mariana Câju, preciza că pentru finalizarea investiţiei este nevoie de peste 30 de milioane de euro, bani pe care instituţia nu îi are şi nici nu îi poate împrumuta.

Primăria Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna ar fi dispuse să investească 3 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor.

În anul 2014, primarul Antal Arpad susținea că dacă ar fi necesară o contribuție din partea județului Covasna, pentru a ajuta la finalizarea lucrărilor la Aeroportul internațional Brașov – Ghimbav, acest lucru ar fi posibil, și că ar fi dispus să aloce 3 milioane de euro în acest sens. Întrebat dacă își mai susține afirmația făcută la vremea aceea, primarul a spus: „Dacă ar depinde sau va depinde finalizarea proiectului de o investiție din partea noastră, de 3 milioane de euro, cu siguranță municipiul Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean vor intra în acest proiect, cu cota parte respectivă, ca să se finalizeze acest proiect. Pentru noi înseamnă mult mai mult pe termen lung decât 3 milioane de euro. (…)„(…) Cred că și pentru Sfântu Gheorghe și pentru județul Covasna, dar parțial și pentru Harghita, este un proiect vital aeroportul din Brașov, deci eu sunt un mare fan și susținător al acestui proiect. Evident, Consiliul Județean Brașov și-a cam epuizat posibilitățile financiare, din păcate Bucureștiul nu a sprijinit acest proiect, pe fonduri europene nu se pot construi aeroporturi noi, ci doar moderniza cele vechi, deci practic singura posibilitate este  ca autoritățile locale și județene să investească, respectiv să atragă investitori privați. Eu cred că municipiul Brașov are o forță financiară enormă. Mă bucur că va investi, Sfântu Gheorghe va avea foarte mult de câștigat din acest proiect.” – a declarat, săptămâna trecută, primarul Antal Arpad.

Până în prezent, aeroportului brașovean i-a fost construită pista, în lungime de 2,850 de metriși cu o lăţime de 45 de metri, lucrări care au fost finalizate în toamna anului 2014.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail