În acest sfârșit de săptămână, vineri și sâmbătă, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, locuitorii municipiului au avut ca oaspeți doi artiști români de renume. Pentru prima dată aflați în Sfântu Gheorghe, trupa Vunk și Andra au concertat pe scena principală a zilelor orașului, reușind să adune un număr impresionant de oameni, în cele două zile concerte.

 Vunk,  întâlnire cu fanii urmată de 90 de minute de piese din repertoriul formației

 Înainte de concertul în aer liber care a avut loc vineri, de la ora 20:00, pe scena principală, membrii formației Vunk s-au întâlnit cu fanii lor la Curtea Tinerilor, pentru un interviu cel puțin interesant.

Inițial cunoscută ca Vank, la împlinirea a 10 ani de carieră și după o pauză de aproximativ patru ani de pe scenă, trupa pop rock se reinventează în 2009 și devine Vunk. După plecarea lui Alex Belciu și a lui Victor Cenușă,  trupei i se alătură Bogdan Crucianu (bas), urmat în 2010 de Gabi Maga (chitară). Astăzi, trupa Vunk este formată din Cornel Ilie, Nicu Sârghea, Bogdan Crucianu și Gabi Maga. Primul lor single a fost „La orice oră”, al cărui clip a marcat cu succes revenirea trupei sub un alt nume: motivul clipului a fost reprezentat de un ceas „bolnav”, inscripționat cu numele vechi al formației, care începe să funcționeze imediat ce i se face „transplantul de literă”: „Din 1999 doar din muzică trăim. Cel puțin eu și Nicu, suntem cei mai vechi din această trupă, trăim doar din muzică, nu neapărat din vânzarea de album; să faci muzică, să cânți, să ai spectacole presupune și alte venituri, drepturi de autor, onorarii pe concerte, endorsement și vânzare de piese, de albume și așa mai departe. Până la urmă, ca în orice alt domeniu, înveți să supraviețuiești, să trăiești, să te dezvolți, să îmbunătățești, să mergi cu lumea, să te transformi odată cu lumea pentru că atunci când ne-am apucat noi de muzică se vindea într-un fel muzica, altele erau canalele de comunicare și între timp totul s-a transformat, ne-am adaptat, suntem în pas cu lumea și folosim toate mijloacele de comunicare posibile.”- a explicat solistul formației, Cornel Ilie, în timpul interviului acordat fanilor prezenți la Curtea Tinerilor.  

 

În februarie 2010, Vunk a lansat albumul „Ca pe vremuri”, iar la finalul anului aceștia au pornit campania „Vreau o țară ca afară”, o campanie socială demarată pentru a schimba România. La mai puțin de două săptămâni de la lansarea ei, campania a fost recompensată cu „Premiul de Excelență” la Gala 10 pentru România. Din 2010, Vunk este Ambasador Oficial al Organizației Autism România: „Cred că a fost prima piesă manifest a noastră. (…) Cred că aia a fost prima piesă care a fost cu un mesaj mai social și a avut și un feedback mult mai prompt, în contextul de atunci, pentru că era foarte multă muzică dance, și atunci a fost pentru prima dată când eram într-un taxi și am auzit piesa „Vreau o țară ca afară” la radio; atunci mi s-a părut că totuși lumea așteaptă niște piese care să le vorbească despre problemele lor și probabil că restul pieței muzicale a rezonat cu noi și cu premiul ăla, dar ăla a fost doar începutul. (…) Premiul în sine nu îți aduce decât o încurajare, nu este ca în filme: ai primit un premiu și dintr-o dată se transformă totul, cresc onorariile artiștilor. Este vorba doar de încurajare, cineva a fost atent la munca ta, te-a apreciat și arată și altora faptul că exiști și că ceea ce spui se regăsește în mai multă lume. A fost prima piesă în care ne-am implicat cumva în viața socială, și încă mai facem lucrul acesta.” a spus Cornel Ilie.

După ce anul 2011 le-a adus titlul de „Cea mai bună trupă pop-rock din România” și o mulțime de premii pentru albumul „Ca pe vremuri”, băieții au lansat,  în colaborare cu Antonia, piesa „Pleacă”, ce avea să fie pe primul loc în topurile radio de-a lungul a multor săptămâni: „Piesa <<Pleacă>> inițial am cântat-o doar noi; ulterior ne-am dat seama că piesa ar funcționa mult mai bine dacă ar fi un dialog, pentru că textul este scris la persoana a doua, este destul de imperativ, și atunci dialogul ar fi fost mai credibil, ar fi dat mai multă putere piesei. Am ales-o pe Antonia pentru că în acea perioadă aveam nevoie de o voce care să poată să cânte piesa asta, să fie o voce care să poată să cânte un tip de rock, avea nevoie de o persoană care să poată să fie discretă,  și ea era o persoană discretă. Nu știa toată lumea foarte multe despre ea, era un artist în creștere, noi aveam foarte multă încredere în imaginea ei  și în talentul ei. Antonia cântă foarte bine, este prima ei piesă cântată în limba română, ne-am înțeles foarte bine și la înregistrări, ne-am înțeles foarte bine și ulterior. Că a ales să se expună altfel, asta nu mai ține de noi, în momentul în care am ales să cântăm cu Antonia, acesta  era un personaj perfect pentru alegerea noatră de a cânta împreună acea piesă”.- a precizat solistul trupei Vunk.

 Piesa „Iubește-mă de tot”, lansată la începutul anului, și al cărei clip a fost filmat în timpul Carnavalului de la Veneția, este o piesă care vorbește despre o iubire ce trebuie împărtășită, între oricine, atâta timp acest lucru este făcut 100%: „Mesajul piesei este că oricât de mult ai intra într-o relație, atâta timp cât stai în ea, implică-te cu totul, că stai un minut, o oră, o zi, o noapte, o lună, un an, dă totul! Când simți că nu mai poți să mai dai totul încearcă să eliberezi acea persoană de tine. (…) Veneția este cunoscută foarte mult pentru acel Carnaval în care lumea își pune sau își dă jos niște măști, și de aceea acel clip se petrece acolo. (…) Nu este un clip care s-a vrut să fie îndrăzneț sau obraznic ci pur și simplu a fost o ilustrare creativă, am vrut noi să fie, a unei idei. Noi aici cumva susținem: Iubește! Nu contează pe cine, dar fă-o cu suflet și fă-o până la capăt.”- a adăugat artistul.

 

Colaborări mai puțin așteptate

Tinerii prezenți la întâlnirea cu publicul au stârnit rafale de aplauze și urale când membrii trupei Vunk au anunțat că urmează să aibă o colaborare cu mai puțin cunoscutul artist „Macanache”. Bogdan Constantin are 27 de ani și este cunoscut în rândul tinerilor drept „Macca Dachief Rocka” sau „Macanache”, un rapper apărut peste noapte și care a devenit viral într-un timp foarte scurt. Clipurile sale au avut priză la publicul tânăr și nu numai, adunând mii de vizualizări: „Să le zicem? Uite, avem acuma o piesă pe care vrem să o lansăm, nu știu câți dintre voi îl știți pe  Macanache. Va urma!”

. .  Dacă ar putea, ar schimba mentalitatea oamenilor din România.

 Întrebați ce ar schimba la țara în care trăiesc, membrii trupei Vunk au răspuns că ar schimba probabil mentalitatea oamenilor, și tot ce înseamnă conducere, în orice instituție: „Tot ce ține de stat mi se pare că ar trebui să lase loc altora, pentru că trăiesc și conduc dintr-un reflex care nu mai ajută și nu mai face bine nimănui. Și ca dovadă, se simte asta în orice domeniu. (…) Oamenii ăia trebuie să plece. Oamenii ăia care și-au bătut joc de munca unor talente mai mici, mai mari, mai ambițioși, mai puțin ambițioși, ar trebui să plece, să lase loc altora.”

 

La finalul interviului, membrii trupei Vunk au fost invitați să se semneze pe un afiș amplasat pe scenă, să facă poze cu fanii și să dea autografe. Noi, redacția „Mesagerul de Covasna” am reuștit să îi „răpim” din mijlocul fanilor și i-am rugat să ne spună câteva cuvinte, în exclusivitate pentru cititorii noștri:

– Ce impresie v-a lăsat această primă întâlnire cu tinerii din Sfântu Gheorghe?

– Suntem foarte impresionați că am avut întâlnirea asta cu această parte a tinerilor. Nu am mai făcut asta, adică nu am mai văzut un loc ca ăsta în țară, așa cum spunea și Gabi mai devreme, e foarte real și ne-a plăcut foarte mult ideea asta, de a sta față în față, pentru că ne interesează foarte mult să intrăm în contact direct cu lumea și cu cât e publicul mai tânăr, cu atât mai bine pentru noi, pentru că ne provoacă cu o reacție mult mai directă decât suntem noi obișnuiți.

– Sunt altfel tinerii de aici față de cei din Capitală, să zicem?

 – Da, mult mai creativi și pare că sunt mult mai păsători, nu față de noi,  ci în general. Asta se simte, e o chestie de instinct.

– Câteva cuvinte pentru cititorii ziarului „Mesagerul de Covasna”?

 Să nu lase lumea să îi schimbe, ci să schimbe ei lumea!

În toamnă artiștii urmează să pornească într-un nou turneu în țară, pentru lansarea unui nou album.

Andra a anulat întâlnirea cu fanii …

 Condițiile meteo nefavorabile din cursul zilei de sâmbătă și ploaia care a început cu puțin timp înainte de întâlnirea planificată cu fanii au făcut ca Andra să contramandeze interviul cu publicul. Cătălin Măruță, moderatorul emisiunii TV „La Măruță” și totdată partenerul de viață al  Andrei, i-a anunțat pe fanii prezenți la Curtea Tinerilor că, datorită timpului ploios și a faptului că artista trece de câteva zile printr-o răceală, aceasta se va prezenta doar la concert, și că nu va putea răspunde întrebărilor fanilor. Cu toate acestea, după terminarea recitalului, Andra a acceptat să aibă o scurtă întrevedere cu presa locală, prin intermediul căreia să le transmită mulțumiri și urări de bine fanilor prezenți într-un număr atât de mare la concertul ei.

Cred că a fost foarte bine, nu? Eu zic <<cred>> în sensul că sper că ați văzut asta, pentru că a fost extraordinar, m-am simțit foarte bine. A venit foarte multă lume și le mulțumesc tuturor. Deși vremea nu a fost cea mai bună, ați văzut că nu a plouat când am cântat eu, este un lucru extraordinar. Mulțumesc tare mult pentru invitație celor care m-au adus în fața publicului. A fost extraordinar,  deși sunt puțin cam mult răcită, de trei zile încerc să mă pun pe picioare ca să pot cânta. Uite că m-a ajutat să duc la bun sfârșit, poate, și energia oamenilor care au venit să mă vadă, și a sunat extraordinar. (…) M-am simțit foarte bine și le mulțumesc.”

 Aflată pentru prima dată în Sfântu Gheorghe, ardeleanca a rămas plăcut impresionată de zona noastră și de publicul numeros, venit să o întâmpine: „Nu știu să fi fost acuma, recent, de când sunt cu trupă (n.red. în Sfântu Gheorghe), așa că a fost o ocazie specială să le arătăm oamenilor care au venit să ne vadă și să ne asculte, că noi suntem într-o formulă nouă, cântăm cu trupă, că se poate face altceva și ne bucurăm că am putut cânta pentru ei.”

Prezent alături de Andra, soțul ei, Cătălin Măruță aproape că a eclipsat-o în momentul în care fanii prezenți în jurul scenei l-au observat făcând poze și urmărindu-și soția, de la mică distanță, executându-și numărul pe scenă: „Nu cred că se poate pune problema (n.red. ca soțul ei să reprezinte o concurență), și dacă ar fi, e totul în familie. Chiar ar fi absurd să fiu geloasă pe soțul meu, mai ales că el e persoană publică. (…) Dar e absolut normal să aibă un public al lui, pentru că are o emisiune – una dintre cele mai bune emisiuni, e normal ca toată lumea să îl cunoască și să-și dorească să facă poze cu el. Iar pentru mine, ca soție, ce poate fi mai frumos? Să-l iubească toți pe soțul meu, așa că nu am de ce să fiu invidioasă.” Artista a mai spus că s-a simțit extraordinar în scurta vizită pe care a avut-o în orașul nostru și că ar reveni cu cel mai mare drag: „(…) Nu depinde de noi, depinde de programe și de organizatori, să ne invite, iar noi venim cu cel mai mare drag.  Așa că aviz organizatorilor! Chemați-ne, că noi suntem aici!”

Andra le-a făcut și o urare locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe și a lăsat să înțeleagă că va reveni cu cea mai mare plăcere atunci când se va ivi oportunitatea: „Le mulțumesc că au venit la concert, le urez să asculte muzică bună, de calitate, și atunci când se mai cer artiști pentru concert, să spună <<Andra>>, că eu voi veni cu cel mai mare drag. Să avem parte de sănătate, atât noi cât și ei, pentru că asta e cel mai important; dacă suntem sănătoși avem și chef de petrecere și de concerte.”

 

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail