Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a felicitat ieri, în cadrul unei festivități ce a avut loc la Casa Căsătoriilor din oraș, cuplurile care au împlinit 50, respectiv 60 de ani de căsătorie.

Ieri, în cadrul celei de-a 25-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe, municipalitatea a organizat, pentru al șaptelea an consecutiv, o festivitate dedicată cuplurilor care au „rezistat” împreună suficient cât să aniverseze al 50-lea sau al 60-lea an de când și-au legat destinele în fața ofițerilor Stării Civile. 33 de cupluri „de aur” și „de diamant” au fost serbate în cadrul festivității care s-a desfășurat la Casa Căsătoriilor.

 

Foto : M.D.C

„De câțiva ani, de „Zilele Sfântu Gheorghe” nu ne mai focusăm numai asupra săptămânii culturale și pe târgul de sfârșit de săptămână. Credem că este un moment în care este bine să ne îndreptăm atenția și asupra dumneavoastră, a oamenilor, asupra perechilor care în decurs de 50 sau 60 de ani ați fost unul lângă celălalt așa cum ați făgăduit acum 50-60 de ani, la bine și la rău. Se spune că tinerii trebuie educați și într-adevăr ei trebuie educați, însă consider că trebuie să dăm tinerilor un exemplu de viață. Acest exemplu de viață consider că l-ați dat dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru exemplul de viață pe care ni l-ați dat nouă, orașului și tinerilor. Vă doresc sănătate, să aveți parte de bucurii și să petreceți împreună încă mulți ani de acum înainte.” – a spus viceprimarul Sztakics Eva, în deschiderea evenimentului.

Cuplurile au fost întâmpinate cu acordurile de vioară și sintetizator a unei eleve de la Liceul  de Artă „Plugor Sandor” , acompaniate de directorul institutiei. Cei doi au creat o atmosferă emoționantă, iar mai apoi preotul romano-catolic, Szabó Lajos, a ținut o scurtă binecuvântare pentru cuplurile prezente. Viceprimarii Tischler Ferenc și Sztakics Eva au felicitat cele 33 de perechi, le-au acordat diplome de merit și buchete de flori, i-au servit cu câte un pahar de șampanie  și i-au invitat să ia parte la o masă festivă organizată în cinstea lor, la unul dintre restaurantele din oraș.

Dar,  înainte ca acest lucru să se întâmple, noi am discutat cu câteva cupluri pentru a afla cum au păstrat vie flacăra iubirii și care este rețeta unei relații de așa lungă durată.

Un cuplu simpatic care tocmai a împlinit 50 de ani de căsnicie ne-a povestit cum a rezistat până la nunta de aur și a transmis un sfat tinerilor care sunt la început de drum: „Cum am rezistat? Păi cum să vă spun, a fost și bine, a fost și rău, dar au fost și vremuri când a fost foarte bine. Ne-am cunoscut la un cinematograf din Baraolt, acolo am lucrat și eu și soția mea, și am simțit că ne potrivim. Așa am reușit să rezistăm: a trebuit să las de la mine și eu, a trebuit să lase de la ea câteodată și ea, pentru că vin și necazuri în viață. Tinerii care își încep viața împreună trebuie să se înțeleagă unul pe altul, să înțeleagă greșelile, pentru că se mai întâmplă în viață să mai și greșească omul… și în rest, să se iubească la fel ca atunci când s-au cunoscut, dragostea să le rămână la fel!” a spus bărbatul

Peter Karoly, un domn galant, ne-a povestit frânturi din frumoasa lui relație alături de femeia care i-a fost și încă îi este jumătate, și alături de care are patru copii: „Sunt fericit că am ajuns aici, la frumoasa aniversare a nunții de aur. Le doresc tuturor o viață mai bună, fericită. (…) A fost o perioadă puțin mai lungă de când ne-am cunoscut și până când ne-am căsătorit. M-am cunoscut cu soția mea înainte de armată, am făcut timp de doi ani armata, apoi m-am întors în Baraolt, pentru că ea e născută acolo, eu lucrasem acolo și acolo am și cunoscut-o. Au trecut încă doi-trei ani până la nuntă. Avem patru copii împreună, trei băieți și o fată, dar sunt mari deja.”

Proaspăt întors la Primăria municipiului, după ce zilele trecute i-a fost ridicată interdicția de a-și exercita funcția, primarul Antal Arpad nu a fost prezent la eveniment, însă a transmis prin intermediul viceprimarilor urările sale de bine, multă sănătate și „La mulți ani” cuplurilor prezente.  Anul acesta numărul perechilor prezente a depășit cu mult numărul celor de anul trecut, când numai 20 de cupluri au fost serbate în cadrul evenimentului organizat de Primărie.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail