Foto: M.D.C-Silviu

Consiliul Județean Covasna va aloca, anul acesta,  400.000 de lei pentru programele sociale, . . 68.000 de lei pentru programul Ovidiu.Ro și încă 170.000 de lei în colaborare cu fundația Diakonia și cu fundația elvețiană Heks, pentru proiecte sociale ce vizează sprijinirea persoanelor cu risc social. 

Începând din anul 2007 programele de colaborare cu organizațiile nonguvernamentale care desfășoară activități de asistență socială la nivelul județului Covasna, finanțate din bugetul Consiliului Județean Covasna, sunt derulate prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna. În perioada 2007-2014 s-a acordat finanțare nerambursabilă pentru asigurarea funcționării serviciilor de zi: centre de zi pentru copii și centre de zi pentru persoane cu dizabilități, dar și pentru asigurarea funcționării serviciilor de îngrijire socio-medicală la domiciliu. Din anul 2015 tipurile serviciilor sociale pentru   care se acordă finanțare s-a extins, cu asigurarea unor servicii sociale complexe acordate în comunitate, pentru copiii și familiile defavorizate sau cu risc social.

„Deviza noastră în ultimii ani a fost să nu lăsăm pe nimeni fără sprijin social și financiar, „nimeni” vizând copiii, orfanii, persoanele cu dizabilități, sau chiar persoanele vârstnice. Nici Consiliul Județean, nici Consiliile Locale nu pot în totalitate să desfășoare o activitate atât de vastă încât toate nevoile să fie asigurate, și, conform legislațiilor în vigoare colaborăm cu biserici, cu asociații și instituții pe lângă biserici, cu voluntari și cu alte asociații care au un scop anume în a sprijini activitatea noastră socială. În ultimii ani am ridicat sprijinul financiar din partea Consiliului Județean Covasna, care sprijin și  proiecte sunt derulate de către instituția noastră, condusă de doamna Vass Maria. Dintre domeniile de activitate, cel mai mare segment este asistența socială, care este în proporție de 34% din bugetul județului Covasna. Anul acesta avem 1340 de copii orfani înscriși în sistemul social, în diferite module. Am vorbit foarte puțin despre persoanele cu dizabilități, finanțarea acestor persoane se desfășoară prin Consiliul Județean Covasna, și din păcate în fiecare an crește numărul lor; avem un cămin de bătrâni la Hăghig unde sunt cazate 107 persoane. Anul acesta alocăm 400.000 de lei pentru programe sociale, 68.000 de lei pentru programul Ovidiu.Ro, pentru că s-a schimbat legislația și de acum Consiliul Județean poate să ia parte la sprijinirea activității. Desigur, se focusează pe copiii de etnie romă, grădinița fiind prima posibilitate de a-i învăța pe copii. Au existat programe pilot în Întorsura Buzăului, la Araci și la Hetea, iar de anul acesta Consiliul Județean se poate implica financiar. În acest sens au fost puși la o parte 68.000 de lei, plus 170.000 de lei din partea Consiliului Județean Covasna, în colaborare cu fundația Diakonia și cu fundația elvețiană Heks.” – a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor.

Anul acesta, un număr de 8 fundații și asociații au depus proiecte în vederea obținerii unei finanțări din partea Consiliului Județean, însă din totalul de 15 proiecte depuse, numai pentru 14 a fost aprobată finanțarea.

„Ca în fiecare an Consiliul Județean Covasna lansează un program prin care sunt sprijinite acele fundații și asociații care desfășoară activități de asistență socială și care au în subordine servicii ce de fapt reprezintă un deficit la nivelul județului. Aici mă refer în primul rând la servicii de îngrijire la domiciliu și centrele de zi. În acest an au participat la acest program 8 asociații și fundații, au fost depuse 15 proiecte dintre care 14 au primit finanțare. Asociația Diakonia a depus două proiecte: unul pentru îngrijire la domiciliu și altul pentru centrul de zi pentru copii cu dizabilități, iar asociația Diakonia „Kapernaum” a depus încă un proiect pentru un centru de zi. Asociația Caritas a depus trei proiecte: îngrijire la domiciliu, centrul de zi și servicii sociale complexe în comunitate. Asociația Laura a depus un proiect pentru susținerea serviciului de zi destinat persoanelor cu dizabilități atât pentru copii cât și pentru adulți; Fundația Izabella și Crucea Roșie au depus câte un proiect pentru îngrijirea la domiciliu, iar Fundația Sfântul Francisc a depus patru proiecte pentru centre de zi în localitățile Sânzieni, Covasna, Bixad și Estelnic.” – a explicat șefa DGASPC, Vass Maria.

Potrivit acesteia, în urma evaluării proiectelor, Fundația Diakonia a primit 132.000 de lei pentru cele două proiecte depuse; Fundația Diakonia Kapernaum a primit 18.000 de lei pentru centrul de zi destinat copiilor neglijați; Asociația Caritas a primit 133.000 de lei pentru cele trei proiecte depuse; Asociația ProNobis 17.000 lei pentru centrul de zi; Asociația Casa Laura a primit 25.000 de lei pentru „Centrul de zi pentru copii și tineri cu dizabilități”; Crucea Roșie, pentru îngrijirea la domiciliu, a primit finanțare 15.000 de lei; Fundația Sfântul Francisc, pentru cele 4 centre de zi, a primit finanțare 50.000 de lei; iar Fundația Izabella 10.000 de lei,  toate însumând 400.000 de lei, bani pe care Consiliul Județean îi va suporta din bugetul de anul acesta.

La conferința de presă care s-a desfășurat ieri, la Consiliul Județean Covasna, au luat parte reprezentanții câtorva dintre fundațiile și asociațiile amintite mai sus. Aceștia au salutat sprijinul pe care Consiliul Județean îl acordă anul acesta și au prezentat, printre altele, realizările anilor trecuți.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail