Poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc a finalizat un nou volum de poezii. Intitulat „Cămașa de sare” acesta păstrează în paginile sale doruri, singurătăți, dureri pentru care deseori au curs lacrimi de neputință, de răbdare, sentimente pe care poeta le purta cu ea ca pe o „cămașă”.

Volumul este cel de-al  V-lea semnat de poeta din Târgu Secuiesc, după „Cerșetorii de stele” – apărut în anul 2011, „Anotimp (i)legal – lumina” – publicat în 2013, „Insomniile bufniței”- apărut în anul 2014 și „Surâsul dintr-o lacrimă” -2015.

„M-am trezit sufocată în propria viață, ca într-o cămașă de sare”

Intitulat „Cămașa de sare”, volumul cuprinde sentimentele poetei,  trăiri „țesute” în versuri albe.

„Volumul  <<Cămașa de sare>> care este în curs de editare, are într-adevăr o poveste care a început în vara anului 2013, când la invitația domnului Nicolae Băciuț, director la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș,  am fost împreună cu doamna Luminița Cornea din Sfântu Gheorghe și domnul Alexandru Surdu din Târgu Secuiesc, în tabăra <<Legenda verii>> de la Gledin, jud. Bistrița Năsăud, unde am petrecut câteva zile memorabile. Impresionată de viața de la sat, de săteni în special, extrem de prietenoși și bucuroși să ne fie gazde, de sfințenia cu care își păstrau și se mândreau cu obiceiurile și costumele naționale, am început să scriu câteva poeme pe această temă. Mi-aș fi dorit să realizez un volum închinat sătenilor, satului, dar se știe, muza poate fi și extrem de pretențioasă și se lasă deseori așteptată, așa că am scris și despre alte doruri, singurătăți, dureri pentru care deseori au curs lacrimi de neputință, de răbdare, de frustrare mai ales, pentru că unele lucruri sunt de neînțeles pentru mintea mea și e greu, e foarte greu să taci și să înduri…Și uite așa m-am trezit sufocată în propria viață, ca într-o cămașă de sare perfect mulată pe care m-am obișnuit s-o port așa cum maicile își poartă straiele alea lungi și negre fără să crâncească și când e vară și când e iarnă. Dumnezeu are însă grijă de oile Lui rătăcite și eu nu neg că așa m-am simțit mereu…Dacă în urmă cu ceva timp mi se părea o povară, acum am început să simt o ușurare, o lumină venită prin atâtea acțiuni extraordinar de frumoase care se petrec în județul nostru de ceva timp, și mi-am spus că nimic nu este în zadar când ai credință.Inițial, titlul a fost <<Cămașa de s(o)are>>, dar crea o ambiguitate după cum bine mi-a sugerat domnul Băciuț și atunci am lăsat simplu, <<Cămașa de sare>>, care este mult mai sugestiv. Se spune despre sare că are puteri magice, pot spune cu toată convingerea că și lacrimile au aceleași puteri…” – a mărturisit poeta.

Întrebată ce dorește să transmită cititorilor săi, prin acest volum, Mihaela Aionesei a răspuns: „Când scriu nu îmi propun să transmit neapărat ceva, ci doar mă pliez pe starea din acel moment pe care o redau așa cum mă pricep. Fiecare cititor este liber să interpreteze așa cum îi place, de aceea nici nu voi spune mai mult despre volum.”

. . Volumul este parte a unui proiect amplu

Poeta a menționat că volumul face parte dintr-un proiect ambițios, cu o încărcătură simbolică, inițiat de poetul Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Județene pentru Cultură Mureş.

„Marea mea bucurie și onoare este că acest volum a fost acceptat să facă parte dintr-un proiect impresionant: <<100 de cărţi pentru MAREA UNIRE 1918-2018>>, inițiat de domnul Nicolae Băciuț, care constă în realizarea – prin Editura <<Vatra veche>>  – a unei colecţii de o sută de cărţi semnate de autori mureşeni, pentru a marca cei o sută de ani de la Marea Unire, urmând să se organizeze în toamna acelui an expoziţii cu cele o sută de cărţi în principalele localităţi mureşene, dar şi în Capitala Marii Uniri, Alba Iulia. Este un proiect despre care am aflat la Araci, la binecunoscuta activitate literară  <<La umbra nucului bătrân>> și tot de atunci visez să fac parte din el, dar abia în urmă cu două săptămâni mi-am făcut curaj să trimit volumul, care odată  acceptat mi-a creat o mare emoție și bucurie. Vreau să mulțumesc pe această cale domnului Nicolae Băciuț pentru încrederea acordată și, nu în ultimul rând, domnului Romulus Oprea din localitatea Zăbala, județul Covasna, care mi-a susținut financiar participarea în acest proiect, care pentru mine este unul de suflet. Nu știu cum poți sărbători mai frumos Unirea decât prin a dărui o parte din tine…!”- a declarat Mihaela Aionesei.

În ceea ce privește organizarea unui eveniment de lansare a volumului, poeta a spus: „Despre o lansare concretă nu știu ce să spun, dar am purtat o discuție în acest sens cu Gabriela Costescu, preşedintele Asociaţiei Literare <<Creneluri Sighişorene>> din Sighișoara care mi-a propus lansarea volumului în același timp cu Revista <<Creneluri Sighișorene>>, în iunie când va apărea un nou număr, o invitație care mă onorează și pe care nu am cum să o refuz. Am purtat o discuție pe tema lansării și cu președintele Cenaclului <<Buna Vestire>> din Miercurea Ciuc, poetul Ionel Simota. Deocamdată îmi aștept cel de-al cincilea <<copil>> să ajungă acasă de la editură, să-l strâng în brațe, să mă bucur de el și apoi voi vedea ce-mi mai rezervă bunul Dumnezeu.” – a declarat Mihaela Aionesei.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail