Mâine, sâmbătă, 15 august are loc unul dintre marile evenimente ale creştinităţii, anume Adormirea Maicii Domnului sau după cum se spune în popor,  Sărbătoarea de  Sfânta Marie  Mare ori Sântămăria. Aşadar, creştinii ortodocşi, catolici şi grecocatolici  o vor omagia pe  ocrotiroarea copiilor, familiei şi a Bisericii. Totodată este şi Ziua Marinei Române. În plus, circa  2,2 milioane de concetăţeni care poarta nume derivate de la Maria îşi celebrează onomastica.

. .  

O perioadă specială

 

    A fost o perioadă specială ce a precedat acest eveniment religios, marcată printr-un Post ce a durat  două săptămâni şi care în ordine cronologică este al treilea din an după Postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel. De reţinut că pe  data de 15 august  este  ultimul Praznic Împărătesc din anul bisericesc,  credincioşii celebrând ziua în care Fecioara Maria  a închis ochii pentru totdeauna.

   Ea  a supravieţuit vreme de 11 ani durerii de a-şi vedea fiul chinuit pe cruce. Cu trei zile înainte de a-şi da ultima suflare, a primit această tristă veste de la Arhanghelul Gavriil, oferindu-i-se astfel  posibilitatea să se pregătească spiritual, să-şi ia adio de la cunoştinţe, fiind gata pentru momentul reîntâlnirii cu Fiul sau.
Se spune ca Sf. Duh i-a anunţat pe Apostoli să meargă  la Ierusalim ca să participe la înmormântare.

   Maria a fost îngropată în localitatea Ghetsimani, din actualul Israel. Ajuns la trei zile după funestul moment,  Apostolul Toma a dorit să-şi ia şi el rămas bun de la Maica Domnului, aşa că  a cerut sa fie deschis mormântul. Numai că  trupul Sf. Marii dispăruse şi atunci toţi au  realizat că Sf. Născătoare a  ajuns  în Ceruri.

Dilemă  neclarificată

    Aidoma tuturor pelerinilor români care au mers la Efes, în Turcia, să vadă  locul unde se spune că ar fi fost ultimul sălaş al Maicii Domnului, am văzut şi eu modesta construcţie din piatră, străjuită de copaci.  Ghidul ne-a spus că Fecioara Maria a locuit o vreme în Nazaret până după Învierea Domnului, apoi  Apostolul  Ioan a  însoţit-o până la Efes, unde i-a purtat de grijă până la Adormire.

   Aşa cum ne-a desluşit de-a lungul ultimilor ani unele expresii de specialitate, şi de data aceasta distinsul preot  al Bisericii ortodoxe din Zagon, părintele Nicolae,  ne-a precizat că  marele eveniment de la finele acestei săptămâni  poartă denumirea de „adormire”,  pentru că tradiţia vorbeşte despre obştescul sfârşit al  Maicii Domnului ca despre o stingere lină, o trecere spre cele veşnice aidoma unei… adormiri. Plus că în exprimarea religioasă nu se uzitează formula referitoare la moartea unui sfânt.

   Revenind la dilema privitoare la adevăratul loc unde s-a stins  din viaţă Născătoarea, să adăugăm că  la Ierusalim am primit alte explicaţii cu prilejul unui   pelerinaj efectuat în Ţara Sfântă. Acolo   ni s-a spus că, de fapt, Maica Domnului s-a prăpădit la etatea de 64 de ani  şi a fost îngropată  în zona Ghetsimani şi nu la… Efes!

    Am reţinut ca atare ambele variante şi vi le-am împărtăşit, stimaţi cititori, ca să fiţi informaţi  în cazul că veţi merge pe acolo.

Pelerinaje  la mănăstiri

    Vorbind de tradiţii să  precizăm ca pe un fapt notabil, că în multe judeţe, inclusiv Covasna,  s-a perpetuat datina  ca multe persoane credincioase  să efectueaze pelerinaje la mănăstirile ce poartă hramul Sfintei Marii, ducând daruri.  Se organizează mici excursii şi închinătorii merg să se roage, să facă  danii pentru călugări şi să milostivească  săracii care stau la porţile lăcaşurilor de cult. În unele zone mai izolate, mai ales în cele  montane,  în acest  Post la ceasurile înserării, unii tineri  se adună  acasă la cantor şi învaţă cântece dedicate Maicii Domnului, supranumită în popor „Cea mai înaltă sfinţenie omenească cunoscută şi cinstită de Biserică”.   

    De Sântămărie  este  datina  de a culege flori de câmp şi de a le pune la icoana Preacuratei, considerându-se că ulterior sunt bune de leac.

 

Cea mai importantă  Sărbătoare a verii

 

   Sântămăria Mare reprezintă cea mai mare Sărbătoare a verii. Dincolo de aspectul său pur clerical, oamenii o percep  – mai cu seamă în mediul rural  – ca un prag ce desparte lunile călduroase  ale anului de cele reci. De aceea se şi spunea că după ce trece Sfânta Mărie, bărbaţii renunţau la …pălărie!

   Aşa era obiceiul pe vremurile străbunicilor, dar de când s-a schimbat aspectul climatologic  şi am ajuns ca temperaturi ridicate să se înregistreze şi în septembrie,  nici zicala nu se mai potrivesc. Deci povestea cu pălăria ţine acum doar de folclor.

    Şi acum la ţară, dar şi în mediul urban, în funcţie de sorgintea familiei, mai cu seamă femeile  ţin Post, ele vin în număr mare în această zi specială  la biserică şi se roagă pentru sănătatea lor şi a familiei, pentru reuşita în căsătorie a copiilor,  naştere uşoară (unde e cazul), dar şi pentru vindecări.

                                             Obiceiuri  din bătrâni

În dimineaţa  de Sântămărie, cum ziceam,  se merge la biserică şi se asistă la Slujbă.  Apoi femeile trec pe la cimitir şi tămâiaza mormintele celor dragi, iar unele împart aşa-numita colivă de fructe: struguri, prune şi  în unele zone chiar faguri de miere.

    Pe vremuri, în unele sate fetele nemăritate purtau  o floare numită „Năvalnic”, care potrivit credinţei populare avea puterea să aducă peţitori.

 Se ştie că după 15 august deja încep să se vadă primele semne ale toamnei. Dacă ieşim din luna lui „Gustar” şi intrăm în „Răpciune” se cheamă că Echinocţiul de Toamnă nu mai e departe,  când ziua va fi egală cu noaptea.

  Este şi un moment important al calendarului viticol. Între cele două „Sfinte Marii” se seamană grâul. În cazul în care înfloresc din nou trandafirii în jurul lui 15 august, sezonul autumnal va fi lung şi frumos.

    Vechile practici rurale  interziceau, în aceste zile, scăldatul în apa râurilor şi dormitul afară pe… prispă. Deşi, cu zăpuşeala de acum, asemenea lucruri nu au fi rele deloc!

    După 15 august se  reia sezonul nunţilor, fiind o perioadă foarte aglomerată, cu planificări făcute din timp,  sezon al petrecerilor  care ţine până la intrarea în Postul Crăciunului, la jumătatea lunii noiembrie.

   De Sântămărie  se organizau pe vremuri tradiţionalele târguri şi iarmaroace ale sfârşitului de vară, de care cei mai în etate îşi amintesc cu plăcere.

                     2,2 milioane de români au onomastica pe 15 august

    În familiile unde există un membru sau mai mai mulţi cu prenumele Maria ori derivate precum Mărioara, Mariana, Mioara, Marilena, dar şi Marian şi Marin se organizează ospeţe onomastice. Numele  de botez amintite sunt foarte populare în România, estimându-se că ar fi peste 2,2 milioane de persoane care le poartă şi le cinstesc. Dintre care  circa 1,8 milioane sunt femei şi restul – bărbați.

    Cele mai frecvente nume de botez sărbătorite în această zi sunt Maria (1,3 milioane), Mariana (274.000), Marioara (65.900),  dar şi Marian (296.400) la care se adaugă Marin (117.560).

                                                                   000

       Să le urăm  celor ce poartă  acest frumos prenume un sincer „La Mulţi Ani”, sănătate şi bucurie, împlinirea tuturor dorinţelor!

                                                                                             Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail