Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și reprezentanții societății civile au obligația de a informa profesionist cetățenii despre modul în care se aplică Legea insolvenței persoanelor fizice, este de părere secretarul de stat în Ministerul Justiției Liviu Stancu.

„Scopul acestei legi nu este ca cineva, un avocat de exemplu, să își creeze o sursă suplimentară de venit. Depinde de perspectiva din care privești. Întotdeauna există persoane care fie au un interes profesional, fie un interes particular. Profesional, interesul debitorului trebuie urmărit de ANPC. Este evident că o autoritate, care este înființată special și are această competență în materia protecției consumatorului, trebuie să își facă foarte atent treaba și chiar să producă material informativ, pentru că domniile lor au un aparat, dânșii știu să gestioneze lucruri de tipul acesta, cum să producă informație pentru cetățean. Noi, la Ministerul Justiției, avem obligația să ținem balanța dintre creditori și debitori în echilibru’, a spus, joi, Liviu Stancu, într-o conferință privind insolvența persoanelor fizice.

. .

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 26 iunie și va intra în vigoare la șase luni de la publicare, respectiv pe 26 decembrie 2015.

„În același timp, nu trebuie să uităm că un rol foarte important îl are propria educație. Nu poți accesa datorii — și nu vorbesc strict de datorii bancare, fără să cunoști termenii unui astfel de contract. Textul legii nu se referă numai la aspectele legate de bănci. Textul se referă la datorii în valoare de 15 salarii minime pe economie, iar asta înseamnă și o datorie privată la un prieten. În momentul în care apelezi la un împrumut, ai o minimă obligație să înțelegi cum funcționează. Cred că pe lângă propria atenție, în sensul lecturării textului de lege, nu este fabulos de tehnic, este un text care poate fi înțeles de oameni obișnuiți. Dar aceștia ar trebui sprijiniți de ANPC și de societatea civilă care, până acum ceva timp, spunea că nu are subiecte de discutat în afară de anticorupție. Societatea civilă are, iată, un material în față și poate să creeze pe baza acestuia aplicații ale informației”, a subliniat oficialul de la Ministerul Justiției.

Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credință, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanțele la furnizorii de utilități, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziția unui serviciu sau produs personal, și nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail