Pregătirile pentru a cincea ediţie a concursului hipic „Galopiada secuiască”, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în apropierea localităţii Moacşa din judeţul Covasna, au intrat în linie dreaptă.

Concursul, care atrage anual câteva mii de spectatori din ţară şi străinătate, este dotat cu premii în valoare totală de 9.000 de lei şi va include, printre altele, demonstraţii de călărie, concursuri de atelaje şi sărituri peste obstacole, spectacole, cursuri de hipism, un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Potrivit regulamentului postat pe pagina oficială a competiţiei www.szekelyvagta.ro, concursul se va desfăşura pe două categorii – Galopiada secuiască la care vor participa cai de diferite rase, în vârstă de minimum 5 ani, şi Cursa Gobe la care vor participa cai cu vârsta de patru ani. La start se pot alinia echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, fiecare localitate având dreptul la câte un singur echipaj format dintr-un cal şi un călăreţ.

Cei mai buni trei călăreţi, la ambele categorii, vor fi recompensaţi cu premii în bani – locul I cu 2.000 de lei, locul al II-lea cu 1.500 de lei, iar locul al III-lea cu 1.000 de lei. Câştigătorii concursului „Galopiada secuiască” vor participa la o competiţie similară în Ungaria.

Cursele vor avea loc în zilele de 11 şi 12 iulie a.c. pe un deal din apropierea localităţii covăsnene Moacşa, denumit „Pivniţa Uriaşului”, unde în urmă cu câţiva ani fost amenajat un parc dedicat maghiarilor de pretutindeni.

Potrivit organizatorilor, deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, la ora 12,00, dar în cursul zilei de vineri va avea loc înscrierea concurenţilor, iar publicul va putea asista la repetiţia generală a unei opera rock realizată de Teatrul Naţional Ecvestru din Ungaria, în colaborare cu Ansamblul de Dansuri „Haromszek” din Sfântu Gheorghe şi călăreţi locali.

Sâmbătă vor avea loc cursele de calificare, demonstraţii de lupte ale arcaşilor călare, concurs de atelaje şi spectacolul rock. De asemenea, va avea loc deschiderea unui târg meşteşugăresc şi de produse alimentare şi nealimentare cu specific secuiesc.

Duminică se va desfăşura concursul propriu-zis şi vor avea loc o paradă a husarilor, demonstraţii ale arcaşilor călare, demonstraţii de scrimă şi o tentativă de stabilire a unui nou record mondial la tir cu arcul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru AGERPRES că „Galopiada secuiască” nu este doar un simplu concurs ecvestru, ci şi un prilej de promovare a tradiţiilor maghiarilor.
. .

 Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail