. . Elevii și studenții din județ au început să se intereseze de locurile de  muncă pentru perioada vacanţei, au transmis reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. Până în momentul de față sunt încheiate aproximativ zece convenții pentru angajarea tinerilor pe timp de vară.

Zilnic, tinerii  trec pragul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna pentru a se interesa de posibilitatea de a lucra pe perioada vacanței. „Abia a început vacanța (…), dar există deja o cerere destul de mare din partea elevilor și studenților de a se angaja pe perioada vacanței. Sunt tineri care vin zilnic și se interesează”, a  spus directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, domnul Kelemen Tibor.

Angajatorii care, pe perioada vacanței de vară, încadrează în muncă elevi şi studenți, pot beneficia de un stimulent financiar lunar, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr încadrat.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut în legea nr.72/2007, angajatorii care, pe perioada vacanțelor stabilită potrivit legii, încadrează în muncă elevi și studenți în baza: a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parțial; b) unui contract de muncă temporară numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.

Potrivit informațiilor oferite recent de conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, stimulentul de care pot beneficia angajatorii care încadrează elevi sau studenți, pe perioada vacanțelor este de 50% din indicatorul social de referință (acesta fiind 500 de lei) și este în valoare de 250 lei (în cazul unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă). Stimulentul se acordă la cererea angajatorului, lunar, din bugetul asigurărilor de șomaj, proporțional cu timpul efectiv lucrat de către elevii și studenții în cauză pe perioada de vacanță din luna respectivă, fără a depăși numărul de ore corespunzătoare programului normal de lucru. Trebuie ştiut că pentru tinerii cu vârsta de pânã la 18 ani, contractul individual de muncã încheiat cu durata timpului de muncã de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe sãptãmânã se considerã încheiat cu normã întreagă. Perioada maximă de acordare a stimulentului este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, iar conform Legii  nr.72/2007, diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Angajatorii interesați de acest stimulent trebuie să încheie cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie și trebuie să depună la Agenție o cerere însoţită de o serie de documente.

Potrivit datelor oferite de conducerea AJOFM Covasna, până în momentul de față sunt încheiate aproximativ zece astfel de convenții.

Informații suplimentare privind stimulentele pentru angajarea elevilor și studenților pe perioada vacanței pot fi aflate de la reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail