Spectacolul „Tihna” regizat de Radu Afrim şi jucat de trupa „Tompa Miklos” de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, a fost desemnat miercuri seară marele câştigător al Festivalului Internaţional de Teatru ATELIER.

Pentru premiul de „Cel mai bun spectacol” au mai fost nominalizate spectacolele COLIBRI de Garret Jon Groenveld, o producţie a Teatrului „Andrei Mureșanu”, FIUL RISIPITOR, o producție a Ansamblului de dansuri „Haromszek” şi KAMPF, o producție a Teatrului de Mișcare „M Studio”, toate din Sfântu Gheorghe.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a ajuns la Oana Cernea și Armand Richelet Kleinberg pentru scenografia spectacolului POVESTEA LUI ALADIN,  o producție a Teatrului „Regina Maria” din Oradea (trupa Arcadia). Celelalte nominalizări: Adrian Damian și Marton Erika, pentru scenografia spectacolului TIHNA de Attila Bartis, o producţie a Teatrului Național Târgu Mureș (trupa Tompa Miklos) şi Alexis Rouvre, pentru scenografia spectacolului SFORI, o producție a Companiei ”Alexis Rouvre” din Bruxelles.

Premiul pentru cea mai bună coregrafie a fost acordat lui Feher Ferencz pentru coregrafia spectacolului KAMPF, o producție a Teatrului de Mișcare ”M Studio” din Sfântu Gheorghe.

Au mai fost nominalizați: Baczo Tunde, pentru coregrafia spectacolului 7/7, o producție a Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara şi Ivacson Laszlo, pentru coregrafia spectacolului FIUL RISIPITOR, o producție a Ansamblului de dansuri ”Haromszek” din Sfântu Gheorghe.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost înmânat B.Fulop Erszebet pentru rolul din spectacolul TIHNA de Attila Bartis, o producţie a Teatrului Național Târgu Mureș (trupa Tompa Miklos). La această categorie au mai fost nominalizate Cristina Drăghici pentru rolurile din spectacolul DISTOPIE.shakespeare. REMIX, o producție a Teatrului Național București, în cadrul programului 9G la TNB şi Berekmeri Katalin pentru rolul din spectacolul TIHNA de Attila Bartis, o producţie a Teatrului Național Târgu Mureș (trupa Tompa Miklos).

Premiul pentru cel mai bun actor a fost acordat celor doi actori de la Teatrul  ”Andrei Mureșanu”, Sebastian Marina și Ion Fiscuteanu jr, pentru rolurile din spectacolul COLIBRI, o producție a Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. La această categorie au mai nominalizați: Banyai Kelemen Barna pentru rolul din spectacolul TIHNA de Attila Bartis, o producţie a Teatrului Național Târgu Mureș (trupa Tompa Miklos) şi Cosmin Panaite, pentru rolul din spectacolul METAMORFOZA de Franz Kafka, o producţie a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași.

Premiul pentru cel mai bun one man (woman) show a fost acordat lui Harsanyi Attila, pentru rolul din spectacolul SEX, DRUGS, GODS & ROCK EN ROLL, o producție a Companiei ”AradiKamaraszinhaz”, Asociației „Maszk” din Szeged și ”Bakelit Multi Art Center” din Budapesta. La această categorie a fost nominalizată şi actriţa  Inna Andriucă pentru rolul din spectacolul Ț(T)ARA MEA, o producție a Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Premiul pentru cel mai bun regizor a fost înmânat lui Radu Afrim pentru regia spectacolului TIHNA de Attila Bartis, o producţie a Teatrului Național Târgu Mureș (trupa Tompa Miklos).

Tapaszto Erno a fost nominalizat la această categorie, pentru regia spectacolului SEX, DRUGS, GODS & ROCK EN ROLL, o producție a Companiei ”AradiKamaraszinhaz”, Asociației „Maszk” din Szeged și ”Bakelit Multi Art Center” din Budapesta.

Premiul special al juriului a ajuns la spectacolul SFORI, o producție a Companiei ”Alexis Rouvre” din Bruxelles, fiind nominalizate spectacoleleȚ(T)ARA MEA, de Radu Macrinici, o producție a Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe dar şi POVESTEA LUI ALADIN, o producție a Teatrului ”Regina Maria” din Oradea (trupa Arcadia).

 

. . De-asemenea, au mai fost acordate premii speciale oferite de asociaţii şi fundaţii.

Premiul Asociaţiei de Tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe pentru cea mai bună tânără actriţă, se acordă d-rei Ana Șușca, pentru rolul din spectacolul „Promisiunea unei vieți frumoase”, o producție a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.

Premiul Asociaţiei de Tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe, pentru cel mai bun tânăr actor, se acordă d-lui Florin Călbăjos pentru rolurile  din spectacolele  „Promisiunea unei vieți frumoase”, o producție a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea și „Actorchestra”, o producție a Teatrului Național București, în cadrul programului 9G la TNB.

Premiul Fundaţiei ACCUMM din Bucureşti, pentru muzică de spectacol, se acordă lui Cari Tibor pentru muzica originală din spectacolul „7/7”, o producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”din Timișoara.        

Premiul Centrului de Cultură Arcuş se acordă d-lui Radu Afrim pentru dramatizarea romanului „Tihna” de Attila Bartis, o producţie a Teatrului Național Târgu Mureș (trupa Tompa Miklos)

Premiul Fundaţiei „Liga Pentru Teatru” se acordă doamnei Catinca Drăgănescu, pentru regia spectacolului „Distopie. Shakespeare. Remix”, o producție a Teatrului Național București, în cadrul programului 9G la TNB.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru ATELIER s-a desfăşurat în perioada 2-10 iunie. Deschiderea oficială a avut loc pe 2 iunie, când trei artişti de renume au urcat pe scena mare  a teatrului din Sfântu Gheorghe pentru a oferi un concert jazz de excepţie.  Următoarea ediţie a festivalului va avea loc în perioada 3-10 iunie 2016, la Sfântu Gheorghe.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail