„SIGURANŢA ŞI ÎNCREDEREA sunt doar concepte lipsite de relevanţă, simple enunţuri pentru zugrăvirea unor activităţi.”

. .

Ţin să precizez din capul locului că sunt o persoană cu dizabilităţi, cu mobilitate redusă, cu nevoi speciale, dar ca să fiu mai în ton cu profunzimea în limba română, folosesc termenul de handicapat! Iar o persoană cu handicap, dacă are posibilitatea de a ieşi puţin afară, o face! „Mergătorul” în fotoliu rulant face parte integrantă din mulţimea de pe stradă, chiar dacă,  legat de integrare, mai sunt încă multe de făcut…!  Eu folosesc un scuter electric pentru deplasare de foarte mulţi ani, mijloc de transport  care îmi permite să mă deplasez unde doresc, cu unele riscuri însă…..!

Duminică,  07.06.2015, am ieşit pe malul Oltului, ca de obicei,  cu o carte, cu o idee, cu o meditaţie metafizică. La înapoiere, în faţa Băncii Transilvania, în plin oraş, am suferit o corecţie fizică din partea unui grup de puradei  rrromi, 5-6 la număr, puradei ce nu aveau mai mult de 8,9 ani fiecare, dar care mânuiau destul de bine o nuia, instrument cu care m-au lovit peste faţă. M-am oprit, le-am cerut explicaţii, cu toate că tare mult mi-aş fi dorit ca Dumnezeu să mă fi ridicat din fotoliu rulant pentru un minut..! Cetăţenii din jur nu au reacţionat, nu era  problema lor,  în fond. La Poliţie nu am sunat, nu se sună pentru un lucru minor, martori nu aveam, durerile sufleteşti nu se pot cuantifica, cu toate că astea dor cel mai tare!  SIGURANŢA ŞI ÎNCREDEREA sunt doar concepte lipsite de relevanţă, simple enunţuri pentru zugrăvirea unor activităţi.

De ce scriu aceste rânduri…nu pentru a trage un semnal de alarmă, nu sunt eu Vasile Roaită, ci doar pentru a pune pe tapet un adevăr teribil de dureros:  lucrurile au căpătat deja o turnură dramatică, iar politicile lui Mădalin Voicu, Păun sau Cioabă au „ciobit” şi bruma de programe ce vizau integrarea rromilor, concept la fel de ineficient şi iluzoriu, ca şi ideea de a ne iubi ca fraţii!

În concluzie, l-aş parafraza pe Bolintineanu…. „Viitor de aur ţara noastră are” (Mircea cel Mare şi solii)

Semnez: Un cetăţean îndurerat , Stelian Schipor

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail