Tinerii din județul Covasna se pot înscrie, săptămâna aceasta, în tabăra de voluntariat intitulată „Voluntar pentru comunitate” – organizată de Asociația Caritas Alba Iulia, în luna iulie, la Petroșani.

. .

Ajunsă la cea de-a XII-a ediție, tabăra este organizată  de Caritas Alba Iulia, anual, în diverse localități și are ca scop dezvoltarea comunității locale prin munca voluntarilor și prin implicarea localnicilor. ”Viața modernă a adus individualizarea și atomizarea în comunitățile locale, oamenii nu conștientizează ce valori sunt în pierdere cu acest proces aproape irevocabil. Din acest motiv, organizăm tabăra voluntarilor în beneficiul unei comunități – răspunzând la nevoile comunității, munca voluntarilor va fi un exemplu bun și vizibil pentru a (re)simți valoarea adăugată a voluntariatului”, au transmis reprezentanții Caritas Alba Iulia.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Caritas Alba Iulia, în ultimii patru ani tabăra a fost realizată în forma de WorkCamp (n.r. – tabără de lucru), pe parcursul căreia voluntarii au lucrat în folosul public al comunității gazdă.

„Din 2011 organizăm tabăra voluntarilor în formă de workcamp. Timp de o săptămână voluntarii organizației (majoritatea între vârsta cuprinsă între 16-24 ani) lucrează împreună cu localnicii, pentru a realiza rezultate vizibile în folosul comunității alese.  În anul 2011 am organizat prima noastră tabără de workcamp la Ditrău, apoi în anul următor la Satu Mare, în anul 2013- la Miercurea Nirajului şi în anul 2014- la Gheorgheni  (…). Anul acesta mergem în Valea Jiului, la Petroșani (…). Timp de o săptămână, împreună cu localnicii vom lucra la înfrumusețarea și dezvoltarea comunității”, ne-au spus reprezentanții Caritas Alba Iulia. Potrivit acestora, în cadrul taberei voluntarii vor participa la activităti practice: vor renova locuri publice, grădinite, biserici, vor organiza activități pentru copii cu nevoi sociale sau cu dificulăți de învățare, vor ajuta și vizita persoanele vârstnice care locuiesc singure.

Conform informațiilor postate pe site-ul Asociației, www.caritas-ab.ro, tabăra se va desfășura între 6-12 iulie (a.c.), iar programul va cuprinde zilnic câte cinci ore de muncă, ore ce vor fi efectuate de către participanți în grupuri mici (cu rotație se schimbă zilnic membri grupului și tipul de muncă). După masă vor avea loc diverse activități de timp liber (prezentări, artizanat, sport, excursii), iar seara va fi, de obicei, dedicată programelor distractive. Cazarea va fi într-o sală de sport pe saltele și vor fi asigurate trei mese pe zi şi o gustare.

În cadrul acestei ediții, 100-120 de voluntari din șase județe vor lucra în folosul comunității împreună cu oamenii activi ai comunității respective, au transmis reprezentanții Caritas Alba Iulia.

Din județul Covasna, vor participa aproximativ 30 de voluntari, ne-a spus Hubbes Kinga,  reprezentant <<Caritas>> Alba Iulia,  manager zonă-  județul Covasna.

Persoanele care doresc să participe trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Cei interesați, vor trebui formularul de înscriere și să îl transmită organizatorilor, prin email la adresa [email protected], sau să îl trimită celui mai apropiat coordonator de voluntari, până la data de 10 iunie 2015. Taxa de participare de 70 RON + 40 RON (taxă ce reprezintă costul transportului), poate fi transmisă, de asemenea, celui mai apropiat coordonator de voluntari, se arată pe site-ul Asociației.

Informații suplimentare în legătură cu tabăra „Voluntar pentru comunitate” pot fi aflate  accesând site-ul Caritas Alba Iulia – http://www.caritas-ab.ro/?p=13784.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail