Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă că, din numărul total de voturi pe care le-a obținut Klaus Iohannis în primul tur de alegeri, în județul Covasna, ”cel puțin jumătate sunt de la maghiari”. Președintele PSD Covasna susține că a existat încă din primul tur de alegeri o înțelegere între Klaus Iohannis și Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și Partidul Civic Maghiar (PCM).

„Am constatat că principalul contracandidat, Klaus Iohannis, a obținut, practic, cu 900 de voturi mai mult decât Victor Ponta, în județul Covasna, și, în urma analizei pe care am făcut-o, pe secții de votare, pe localități, am concluzionat că cel puțin jumătate din numărul de voturi pe care le-a obținut Iohannis sunt de la maghiari. Deci, din totalul numărului de voturi obținute în județul Covasna, cel puțin jumătate sunt de la maghiari. Am să explic și am să dau și câteva exemple. Astfel, practic, ponderea populației românești, în Sfântu Gheorghe este undeva la 22%.  Victor Ponta a obținut 12,50% în Sfântu Gheorghe, ceilalți candidați români au obținut și ei în jur de 6,5%. Iohannis a obținut în Sfântu Gheorghe 17, 02%, și între 5 și 6 procente sunt de la români. Restul, până la 17,02%, de unde sunt?”, a spus liderul PSD Covasna, Horia Grama. Acesta este de părere că a existat încă din primul tur o alianță între Klaus Iohannis și PPMT și PCM.

„Noi am constatat, în turul doi, că singurii aliați care și-au declarat sprijinul pentru Iohannis sunt partidul lui Tokes- PPMT- și PCM. În urma analizelor din primul tur, pot spune că această alianță a fost și în primul tur, nu este doar pentru turul doi, pentru că altfel, în mod normal, populația maghiară care votează disciplinat cu candidații maghiari, n-ar fi mers cu Iohannis sau cu Ponta sau cu orice candidat român (…). Partidul lui Tokes și PCM au avut o alianță încă de dinainte cu Iohannis (…) La Târgu Secuiesc, Iohannis a avut 13%, iar Victor Ponta a avut în Târgu Secuiesc 5,42%, iar la Baraolt, Iohannis a avut 14,11%. Niciodată nu au fost asemenea procente în niște fiefuri strict maghiare pentru un candidat român (…) În momentul de față, și PCM și PPMT și-au dat mâna să-l susțină pe Iohannis, este foarte clar, au făcut declarații, dar eu spun că această înțelegere era și pentru turul I, din moment ce Klaus Iohannis a luat aceste procente în fiefurile lor, în județ (…). Deși Klaus Iohannis a ieșit și a spus că el nu negociază cu niciun fel de partid sau cu niciun fel de candidat pentru susținere, totuși, Tokes și Szilagyi au arătat susținere și nu le-a respins oferta sau nu a făcut nici un fel de referire la oferta lor. Deci, pentru mine este foarte clar că  Iohannis a avut de la început o înțelegere cu partidul lui Tokes și cu PCM și iată că în momentul de față sunt singurii aliați pe care Klaus Iohannis i-a acceptat, deoarece cu restul nu mai discută”, a declarat liderul PSD Covasna.

În ceea ce privește rezultatele obținute de Victor Ponta în județ, liderul PSD Covasna, Horia Grama a declarat: „Din punct de vedere al organizației județene PSD Covasna, eu aș spune că în cea mai mare măsură suntem mulțumiți de rezultatul și de numărul de voturi pe care le-am obținut în primul tur. Ne-am propus să obținem 10.000 de voturi și am obținut 10. 533, un procentaj pe județ de 13,70%. Este un procentaj foarte bun și dacă ar fi să comparăm cu rezultatele de la anterioarele alegeri, din 2009, practic am obținut cu aproximativ 3.000 de voturi mai mult decât am obținut atunci, la Geoană”.

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a dorit să sublinieze că „există argumente ca maghiarii să-l voteze pe Victor Ponta”.

 „Aici mă refer la argumentele de ordin general, pentru care și maghiarii și românii ar trebui să îl voteze pe Victor Ponta: Victor Ponta și Guvernul și actuala coaliție, este foarte clar că au reîntregit salariile bugetarilor, au majorat pensiile indexându-le conform legii, nu așa cum le-au stopat ceilalți de dinainte, au luat foarte multe măsuri sociale, de sprijin a celor care nu au posibilități să se întrețină și eu cred că și pe viitor, Victor Ponta fiind președinte poate fi considerat un garant al menținerii pensiilor, al creșterii constante a salariului minim pe economie și dacă e să ne uităm la evoluția economică în Guvernul Ponta, observăm că doi ani la rând, și și anul acesta previziunile sunt la fel, economia crește și practic, există o garanție că nivelul de trai, sigur că nu crește spectaculos, dar crește odată cu creșterea economiei (…) Eu îndemn pe fiecare cetățean să cântărească ce poate să aducă Klaus Iohannis la Cotroceni, dacă vine la Cotroceni, cu toți PDL -iștii în spatele lui, PDL- iști pe care i-am văzut în guvernarea Boc de ce au fost în stare, și ce poate să aducă Victor Ponta, având majoritate parlamentară, având nominalizat un prim – ministru care nu e de la PSD și creându-se posibilitatea unei susțineri foarte largi în Parlament și a Guvernului și a președintelui, existând toate premisele unei foarte bune colaborări între instituția președintelui, Parlament și Guvern!”, a spus liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail