Punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) cu privire la încadrarea pe zone a intravilanului municipiului Sfântu Gheorghe, s-a suspendat până la data de 1 ianuarie 2016.

 

La data de 29 mai a.c., Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat HCL 140/2014, privind încadrarea pe zone a intravilanului municipiului Sfântu Gheorghe, astfel: Zona A – Centrul administrativ şi cultural, respectiv Staţiunea Şugaş Băi şi satele aparţinătoare; Zona B – Zona mediană; Zona C – Zona de locuinţe şi zona industrială şi Zona D – Zona periferică. Scopul acestei noi segmentări a oraşului era acela de a aplica o taxă de impozit corectă şi corespunzătoare investiţiilor efectuate pe străzi. Astfel, un contribuabil care locuieşte pe o stradă modernizată, va plăti un impozit diferenţiat față de un alt contribuabil care are domiciliul pe o stradă în care primăria nu a ajuns să investească.

În ultima şedinţă, CL a propus suspendarea datei stabilite intrării în vigoare şi amânarea acesteia  până la data de 1 ianuarie 2016.

Decizia a stârnit reacţii în rândul consilierilor, domnul Balint Iosif fiind de părere că taxarea în plus a persoanelor care locuiesc pe o stradă modernizată nu este binevenită, mai ales că lucrările de reabilitare au făcut mai multă mizerie şi disconfort decât s-a aşteptat. „E mai bine să rectificăm acum decât să mergem mai departe pe aceeaşi cale. Atunci când s-a aprobat HCL 140, la vremea respectivă am atenţionat să nu ne facem de ruşine cu un proiect de hotărâre prin care îi obligăm pe unii care stau într-o zonă specială, şi în care oricum se fac nişte lucrări, să plătească taxe mai mari (…) De asemenea, aş dori ca anumite străzi, în care situaţia s-a înrăutăţit, începând cu anul viitor să intre în zona D”, a punctat consilierul local (PCM) Balint Iosif.

Primarul oraşului, Antal Arpad a declarat că susţine în continuare proiectul de încadrare pe zone a municipiului, considerând că aceasta este o metodă echitabilă de diferenţiere a taxelor pe care locuitorii trebuie să le plătească către buget, pe baza investiţiilor realizate la infrastructura străzilor. Acesta a punctat că în acest moment, cea mai bună decizie este amânarea punerii în aplicare a Hotărârii 140, amintind că reducerea de până la 10% la taxa impozitului despre care a vorbit la începutul acestei luni, va fi aplicată de la începutul anului viitor, indiferent de zona în care se află locuitorii.

 „Susţin proiectul de hotărâre şi cred că toată lumea va fi de acord. Cu ceea ce aţi prezentat ca susţinere nu prea pot să fiu de acord. În primul rând această decizie s-a luat pentru că atunci când am aprobat această hotărâre, am anunţat că vom avea 10% reducere a taxelor. Această reducere se va face indiferent de acest proiect. (…) Consiliul Local nu mai poate reduce aceste taxe deoarece cu reducerea de 10% se ajunge la pragul minim stabilit. (…)  Şi pentru că vrem ca toată lumea să beneficieze de reducere, nu ne-am fi dorit să existe câteva familii care să primească o scrisoare prin care să li se comunice că taxele lor vor creşte cu 20%. De aceea am decis ca această decizie să o amânăm încă un an,  şi vom vedea soluţiile pe care le vom găsi. Nu ştiu dacă secţia de Urbanism va fi de acord să facem o categorisire pe criteriul străzilor şi nu al zonelor. Probabil că în felul acesta vom putea lua nişte decizii mai reale şi mai îndreptăţite pentru fiecare cetăţean, pentru că, la ora actuală există străzi care au fost reabilitate şi unele care încă nu au fost. Conform reglementărior de astăzi, oamenii care locuiesc pe două străzi, una bună şi una rea, au aceeaşi categorie de plată. (…) Am considerat că este o soluţie să devansăm termenul de intrare în vigoare a acestei hotărâri şi vom vedea care sunt străzile care situaţia lor s-a îmbunătăţit şi acestea le vom clasifica într-o categorie superioară şi străzile care sunt într-o situaţie mai rea, le vom putea pune într-o altă categorie. Timpul ese prea puţin pentru o analiză pe aceste criterii, de aceea vă rog să aprobaţi (n.r.- consilierii locali) această amânare a proiectului de hotărâre”, a spus primarul în şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail