. . Astăzi, 14 august, în calendarul orthodox se face pomenirea sfântului Proroc Miheia

Sfântul Proroc Miheia a făcut parte din tribul lui Iuda. Este cunoscut și sub numele de „Moresitul”, de la numele satului în care s-a născut – Moreset. A prorocit 84 de ani, cu 660 înainte de întruparea Domnului. Sfântul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos și Osea.

Miheia l-a mustrat aspru pe Ahav, împăratul Samariei, pentru viața sa păcătoasă, motiv pentru care este nevoit să se retragă în munți pentru a nu fi ucis. Este cel care a prezis și distrugerea Samariei și a Ierusalimului. Însă, cea mai importantă este aceea despre Betleem, ca loc al nașterii Domnului (Miheia V, 1).

După moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. A fost înmormântat în satul său, Moreset. În timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistică în urma căreia s-au descoperit moaștele Prorocului Miheia, împreună cu cele ale Prorocului Avacum.

Tot astăzi, serbăm Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului și facem pomenirea:  Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei; Aducerii cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol; Sfântului Mucenic Ursichie;  Sfântului Mucenic Simeon Trapezunteanul.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail