Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că UDMR poate ajuta mai mult comunitatea maghiară din poziţia de partener la guvernare decât din opoziţie.

„Când e vorba despre probleme de stat lucrurile nu pot fi negociate (…) Eu nu ştiu ce planuri politice are UDMR, dar cred că cel invocat nu e un motiv serios pentru ieşirea de la guvernare. Nu exclud să fie o tactică a liderilor UDMR de a încerca să obţină altceva, alte avantaje. Părerea mea e că Uniunea poate reprezenta mai bine interesele comunităţii maghiare fiind la guvernare, acolo unde se iau decizii. De altfel, aşa au justificat de fiecare dată până acum participările lor la guvernare, prin urmare dacă se vor retrage atunci justificarea lor nu mai stă în picioare”, a declarat ieri, pentru AGERPRES, deputatul Horia Grama.

Potrivit secretarului general al UDMR, Kovacs Peter, în şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii ce va avea loc vineri la Cluj-Napoca se va discuta despre posibilitatea ieşirii de la guvernare ca urmare a poziţiilor diferite pe care se situează Uniunea şi Ministerul Afacerilor Externe cu privire la iniţiativele cetăţeneşti„Minority SafePack”.

În septembrie 2013, Comisia Europeană a respins cele două iniţiative ce aveau drept scop crearea unei legislaţii europene a minorităţilor, care să ducă la autonomia teritorială pe criteriu etnic şi introducerea drepturilor colective, subliniind că cererile semnatarilor se află în mod vădit în afara cadrului şi competenţelor Comisiei Europene şi nu există o bază legală prevăzută în Tratatele Uniunii Europene prin care să se înainteze propunerile formulate.

Mai mulţi lideri ai UDMR, printre care şi Kelemen Hunor, au contestat respingerea iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale, în schimb, România, prin Ministerul Afacerilor Externe, şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia Comisiei Europene, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale, iar drepturile minorităţilor sunt reglementate de legislaţia naţională.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail