Pe faţada clădirii Consiliului Judeţean Covasna a fost amplasată inscripţia Palat administrativ/Megyeháza, începând de joi, săptămâna trecută.

   Într-un comunicat de presă transmis către redacția noastră de reprezentanții biroului de presă al C.J. Covasna se menționează: Cu acest demers, administraţia judeţului s-a conformat notificării repetate a Prefecturii, potrivit căreia inscripţia cu textul Casa județului/Megyeháza nu corespunde prevederilor legale.Tribunalul a constatat că termenul corect pentru denumirea clădirii Consiliului Judeţean este „Palat administrativ”, dar fiind vorba de sediul Consiliului Judeţean şi nu despre palat, această denumire nu corespunde definiţiei date în Dicţionarul explicativ al limbii maghiare (Editura Academică, Budapesta, 1987, vol. II, p. 937), şi anume Megyeháza, adică Casa judeţului”.

Cu privire la acestă modificare a denumirii, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a declarat: „Consider că este ridicol că trebuie să risipim timpul şi banii instituţiilor cu astfel de lucruri. În conformitate cu procedura iniţiată de prefectul anterior, a trebuit să înlăturăm inscripţia în limba maghiară. Evident că unii oameni au sperat că, astfel, pe clădire nu va mai apărea inscripţia în limba maghiară. Dar se înşeală. Vom continua să ne folosim de drepturile noastre de folosirea limbii materne. Este un fapt că inscripţiile în limba maghiară pe clădirile instituţiilor publice i-a deranjat pe prefecţi. La Consiliul Judeţean au sosit notificări în mai multe rânduri: în ianuarie 2013, Codrin Munteanu a cerut pentru prima dată înlăturarea inscripţiei în limba maghiară – Megyeháza, iar peste două luni, în martie, Dumitru Marinescu ne-a trimis o scrisoare, prin care cere înlocuirea inscripţiei. După aceasta, cel din urmă a dat în judecată instituţia noastră, iar Tribunalul i-a dat câştig de cauză prefectului. Să nu vorbim acum de obiectivitatea justiţiei. Am amplasat o inscripţie bilingvă, astfel, pe lângă cea în limba maghiară, a apărut şi inscripţia Casa Județului. Faptul că unora nici aşa nu le-a plăcut, nu este problema noastră. Am găsit o formulă nouă şi, astfel, va rămâne în continuare inscripţia Megyeháza. Este dreptul nostru” – a spus Tamás Sándor.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail