Clusterul regional „Transylvania Textile&Fashion va lansa luna aceasta un proiect de dezvoltare şi cooperare în industria textilă, finanţat din fonduri europene.

Managerul clusterului, Mirela Bogyo, a declarat ieri pentru AGERPRES că pentru acest proiect a obţinut o finanţare de aproape 200.000 de euro din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial. Proiectul are ca scop principal creşterea competitivităţii firmelor din industria textilă şi de confecţii, întărirea cooperării membrilor clusterului şi eficientizarea utilizării resurselor materiale şi umane.

Clusterul îşi propune să găsească noi pieţe de desfacere pentru membrii săi, dar şi să realizeze un brand regional pentru promovarea produselor la nivel naţional şi internaţional. Printre angajamentele asumate prin proiect se numără creşterea exportului cu 20% şi a productivităţii muncii cu 15%.

Mirela Bogyo a menţionat că firmele ce activează în industria uşoară au nevoie de echipamente moderne, de soft-uri „deştepte’ care să lucreze cât mai repede şi mai eficient, dar şi de meseriaşi, prin urmare clusterul îşi propune să strângă legăturile cu şcolile profesionale.

„De lucru este, dar acest sector este neatractiv. Mulţi ştiu doar despre durerile de spate de pe urma muncii la maşina de cusut sau despre salariile mici din domeniu. De aceea am purtat discuţii cu directorul Liceului textil „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe pentru a le prezenta elevilor şi latura atractivă a acestei industrii cum ar fi designul vestimentar sau amenajările interioare. M-am oferit să ţin gratuit ore de antreprenoriat, să-i învăţăm cum să-şi deschidă o mică afacere în acest domeniu, să le arătăm şi alte laturi ale industriei textile, nu doar croitul şi lucrul la maşina de cusut”, a spus Mirela Bogyo.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail