Supermarketurile şi hipermarketurile din judeţul Covasna au fost controlate de către reprezentanţii Oficiul de Protecţie al Consumatorilor (OPC) Covasna, în zilele de 13 şi 14 martie a.c.

Conform informaţiilor transmise de OPC, controlul efectuat la cei 16 operatori economici  a scos la iveală nereguli, la 5 dintre aceştia, majoritatea abaterilor reprezentând  un real pericol pentru sănătatea consumatorilor. Printre cele mai grave abateri pe care comisarii OPC le-au constatat sunt: data durabilităţii minimale depăşită, nerespectarea condiţiilor de depozitare, alimente ce prezentau modificări organoleptice – culoare, aspect, textură şi miros modificate sau ambalaje deteriorate, dar şi alte abateri care nu ar fi putut pune în pericol iminent viaţa consumatorului, dar care trebuiau îndeplinite conform normelor în vigoare: informaţii incomplete sau netraduse pe ambalajele produselor şi lipsa informării de preţ.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de comisarii OPC este de 9000 de lei, pentru cele 226,31 de kg produse- cantitate ce nu era conformă, dintr-un total de 4417,15 kg cantitate controlată. Din cantitatea neconformă, 216,35 kg în valoare de 3451,65 de lei a fost oprită temporar de la comercializare, iar 9,96 kg cu valoarea de 182,03 lei a fost oprită permanent de la comercializare.

„Vreau să specific faptul ca scopul ANPC  nu este de a sancţiona contravenţional  operatorul economic, ci este acela de a-l determina să respecte legea şi să respecte drepturile fundamentale şi esenţiale ale consumatorului. Politica noastră este de a preveni, înainte de a combate”,a punctat preşedintele ANPC, Marius Dunca.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail