Întreprinzătorii şi persoanele fizice din judeţul Covasna care oferă spre comercializare „produse tradiţionale”  trebuie să ştie  că  începând cu data de 11 decembrie 2013 a intrat în vigoare Ordinul nr. 360/31.10.2013 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor publicat în Monitorul Oficial nr. 688/11.11.2013 partea I, privind atestarea produselor tradiţionale.

 Astfel, produsul tradiţional este definit ca: „produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţie aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleaşi categorii …”

Într-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna se menţionează că, personalul de specialitate desfăşoară controale în reţeaua de comercializare pentru verificarea conformităţii etichetării şi logo-ului produselor tradiţionale. La locul de comercializare a produselor tradiţionale sunt obligatorii afişarea fotocopiilor atestatelor de înregistrare în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi respectarea condiţiilor de comercializare conform legislaţiei în vigoare.

Totodată se precizează că operatorii economici care produc produse tradiţionale sunt obligaţi să permită accesul în unitate şi în secţia de producţie a organelor de control ale ANPC.

„Cu această ocazie  aducem la cunoştinţă publică prevederile art. 51 din O.G. nr. 21/ 1992 privind protecţia consumatorilor care prevede că, împiedicarea sub orice formă a organelor administraţiei publice însărcinate cu protecţia consumatorilor de a exercita atribuţiile de serviciu referitoare la prevenirea şi combaterea faptelor care pot afecta viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30. 000 lei ” a declarat directorul executiv al CJPC Covasna, Mircea Diacon.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail