Judeţele Braşov, Sibiu şi Alba deţin cea mai mare pondere din totalul exporturilor de mărfuri realizate de Regiunea Centru în primul trimestru al anului, în valoare de peste 1,6 miliarde de euro, iar în ceea ce priveşte importurile, în valoare totală de aproape 1,4 miliarde euro, pe primele locuri se află Braşov, Sibiu şi Mureş.

Potrivit unui raport al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Alba transmis miercuri AGERPRES, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru s-au exportat în primele trei luni ale anului mărfuri în valoare de peste 1,6 miliarde de euro, reprezentând 14,3% din totalul exporturilor României.

Judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv aproximativ 539 milioane de euro, iar cea mai scăzută valoare, de aproape 71 milioane de euro, s-a înregistrat în Harghita.
În cadrul judeţelor componente ale Regiunii, judeţul Braşov a avut o pondere de 32,6% în totalul exporturilor, fiind urmat de Sibiu, cu 29,8%, Alba, cu 15,3%, Mureş, cu 13,1%, Covasna, cu 4,9%, şi Harghita, cu 4,3%.

Pe principalele secţiuni se remarcă grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, care participă cu 29,7% la totalul exporturilor din regiune (491,2 milioane de euro), mijloace de transport – 14,7% (242,7 milioane de euro), lemn şi articole din lemn – 11,9% (197,4 milioane de euro).

În ceea ce priveşte importurile de mărfuri, acestea s-au ridicat în primul trimestru la aproape 1,4 miliarde de euro, reprezentând 11,0% din totalul importurilor României.

Cea mai ridicată valoare, de peste 514 milioane de euro, a fost înregistrată tot de Braşov, iar cea mai scăzută valoare, de aproximativ 70 de milioane de euro, s-a înregistrat în judeţul Covasna.
În cadrul judeţelor componente ale regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în cea mai mare parte de judeţele Braşov (36,8%), Sibiu (30,1%) şi Mureş (15,3%). În aceeaşi perioadă, judeţul Alba a înregistrat importuri în valoare de peste 106 milioane de euro (7,6%), judeţul Harghita de circa 71,7 milioane de euro (5,1%) şi Covasna de aproape 70 de milioane de euro (5,0%).

Principalele secţiuni care, în perioada ianuarie-martie, au participat cu 89,0% la valoarea importului din regiune au fost maşini, aparate şi echipamente electrice (27,8%), produse ale industriei chimice (12,1%), metale comune, articole din metal (12,1%) şi textile şi articole din textile (9,0%).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, balanţa comercială (soldul FOB/CIF) a înregistrat în primul trimestru din 2013 un excedent în valoare de aproximativ 254 milioane de euro. Singurul judeţ în care a avut valori negative este Harghita.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail