Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a adresat ieri  o scrisoare deschisă liderilor Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, prin care le solicită să nu coopteze UDMR la guvernare.

În scrisoarea deschisă se menţionează că dacă va accede din nou la guvernare, UDMR va continua să şantajeze autorităţile statului român pentru a-şi atinge „obiectivele separatiste şi revizioniste” aşa cum a făcut în ultimele două decenii.

„Ne exprimăm încrederea că noile autorităţi ale statului, organismele legislative şi executive ce se vor constitui în urma alegerilor vor acţiona în conformitate cu interesele majore ale ţării şi ale poporului român, punând mai presus de orice interesul naţional, fără a da curs proiectelor separatiste şi ale celor care urmăresc federalizarea României. (…) Această formaţiune etnică, şovină,  va continua aceeaşi politică şantajistă faţă de autorităţile statului român, pe care a dus-o timp de două decenii, spre a-şi vedea împlinite toate obiectivele separatiste şi revizioniste. Prin aducerea UDMR la guvernarea României, USL nu ar face altceva decât să se compromită în faţa poporului român, încălcându-şi grav angajamentul de a nu colabora în plan politic cu această formaţiune etnică care a făcut atâta rău, prin participarea sa la guvernare, în ultimii ani”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele Forumului, prof. Ilie Şandru.

De asemenea, conducerea Forumului solicită liderilor USL să nu cedeze cu nici un chip presiunilor UDMR de schimbare a prefecţilor români din judeţele Covasna şi Harghita, care în calitate de reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu acţionează împotriva „acţiunilor udemeriste potrivnice statului român”.

În finalul scrisorii remise AGERPRES, conducerea Forumului face un apel către viitorii guvernanţi să asigure finanţare de la bugetul de stat pentru proiectele culturale ale românilor din cele trei judeţe după modelul de finanţare a Fundaţiei „Comunitas” patronată de UDMR.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail