Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri, 05 iunie a.c., recursul primarului UDMR din Sfântu Gheorghe împotriva sentinței Curții de Apel București care a menținut hotărârea CNCD prin care primarul Antal Arpad a fost amendat pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor.

În luna martie 2021 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea mai multor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populația orașului nu este de etnie maghiară). Concursul în cauză viza ocuparea posturilor de Consilier (S), clasa I, gradul profesional principal, Consilier (S), clasa I, gradul profesional asistent și Consilier (S), clasa I, gradul profesional debutant.

 

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 778/20.10.2021, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sfântu Gheorghe sancțiunea contravențională cu amendă în cuantum de 2000 lei și l-a obligat pe acesta să publice un rezumat al hotărârii CNCD pe pagina de internet a instituției (detalii aici).

Curtea de Apel București a respins în data de 5 mai 2023 acțiunea primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, împotriva unei decizii a CNCD prin care a fost sancționat contravențional cu amendă pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor.

Recursul formulat de primarul Antal Arpad a fost și el respins în data de 05 iunie a.c. (dosar 8328/2/2021, detalii aici): „Respinge recursul declarat de reclamantul Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 813 din data de 5 mai 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti– Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 5 iunie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.

Sursa: https://www.dantanasa.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail