Joi-seară, respectiv în 13 iunie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare de la „Patria” va avea loc  un Concert Simfonic Extraordinar ce marchează  Închiderea Stagiunii 2023 – 2024 a Filarmonicii din Braşov. Dar „cortina imaginară” totuși  nu se  trage peste activitatea instituției, deoarece vor urma evenimente în aer liber, pe scena cochetei Pieţe Sf. Ioan – un loc care a devenit în ultimii ani  un spațiu dedicat manifestărilor artistice estivale.

Privind retrospectiv trebuie să spunem că Stagiunea 146 a Filarmonicii brașovene a fost  plină de evenimente deosebite, marcând un an muzical remarcabil. Așa cum ne-a informat PR Iosif Trif,  publicul meloman a avut ocazia să participe la multe concerte memorabile. Să amintim doar evenimentul dedicat pianistului Radu Lupu, precum și Concertul Aniversar din 16 mai 2024 ce i-a avut ca invitați de peste hotare pe Paul Meyer și Pablo Barragán. Printre momentele de neuitat se numără și Concertul de la Berlin, dar și show-ul inedit în care Thomas Carroll și Hyung-ki Joo și-au schimbat între ei rolurile de dirijor și solist.

Scena Sălii „Patria” a găzduit și alți invitați de renume din țară și din străinătate. Printre aceștia s-au numărat Valentin Șerban, Atanas Krastev, Tiberiu Soare, Ioan-Dragoș Dimitriu, Manon Galy, David Molard Soriano, Rumon Gamba, Julien Salemkour, Oliver Zeffman, Adela Liculescu, Alexandra Fits și mulți alții.

De asemenea, Filarmonica a diversificat oferta culturală prin concerte  pop și rock-simfonic, care au adus un suflu nou și au atras numeroși spectatori, mai ales tineri. Un moment memorabil s-a petrecut în luna aprilie 2024 când a fost reluat cu succes Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră, după o absență de mai mulți ani.

Concertele educative au avut un succes deosebit, atrăgând mii de copii spre Filarmonică, contribuind astfel la formarea și educarea tinerei generații prin muzică. În plus, incinta de la „Patria” a  găzduit anumite expoziții de pictură, grafică și fotografie, oferind un spațiu cultural complet și diversificat.

Așadar, joi, 13 iunie a.c., va avea loc Marea Închidere a Stagiunii 146 cu un Concert simfonic special, sub bagheta dirijorului Radu Popa, avându-l ca solist pe violoncelistul Ovidiu Marinescu. Programul serii include „Arie pe coarda Sol” de Johann Sebastian Bach, „Concertul pentru violoncel nr. 1 în Do major” de Joseph Haydn și „Suita simfonică Der Rosenkavalier” de Richard Strauss, promițând o încheiere grandioasă a acestei stagiuni.

După acest concert vor urma două evenimente camerale. Sâmbătă, 15 iunie, începând cu ora 19.00 va avea loc un Recital vocal susținut de sopranele Maria Cazacu și Emilia Giol, mezzosoprana Diana Gheorghiciuc, acompaniate la pian de prof. Sena Ducariu. Pe 19 iunie, urmează un Recital cu intrare liberă, avându-le ca protagoniste pe Mălina Chirilă (soprană), Anastasia Cismaș (soprană) și Bianca Man (contraltă), acompaniate la pian de Hunor Kovacs și Paul Ionescu.

                                     Primul Concert estival

Dar să ne referim și la începutul Stagiunii de vară în aer liber, primul concert estival din acest an urmând să aibă loc joia viitoare, pe 20 iunie 2024, în Piața Sf. Ioan, de la ora 20.00.

Conducerea muzicală îi va aprține dirijorului Vlad Mateescu,  avându-l ca solist pe Dragoș Andrei Cantea. Programul  cuprinde „Concertul pentru pian nr. 27 KV 595” de Wolfgang Amadeus Mozart și „Simfonia simplă” de Benjamin Britten.

Pe lângă amintitele evenimente muzicale, săptămâna aceasta la Sala „Patria” va avea loc și Festivalul Très Court organizat de către Alianța Franceză și având Filarmonica Brașov ca partener. Manifestarea propune o selecție de filme foarte scurte în patru calupuri care vor avea loc joi, 13 iunie, de la orele 16.00 și 17.00, precum și vineri, 14 iunie, de la orele 17.30 și 18.30.

         Calde felicitări

În încheiere, nu putem  decât să adresăm felicitări valorosului colectiv al Filarmonicii Braşov pentru nenumăratele momente agreabile oferite  publicului ce iubește muzica de calitate și care a fost prezent în număr mare Stagiunea ce stă să se încheie.

      Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail