Pentru a susține producătorii locali și produsele românești, în comuna Barcani se organizează târg de țară, duminică, 10 aprilie.

Despre această activitate ce adună laolaltă gospodarii comunei, și nu numai, primarul Nicolae Pastor ne-a spus: ,,La târg vin comerciați din comună să vândă diverse lucruri: cai, cartofi, cereale, dar au mai venit și străini să comercializeze hamuri sau alte produse pentru animale. Cei mai mulți oameni vin la târgul de duminică, care se ține în cea de-a doua duminică a lunii, vin peste 1000 de persoane;următorul târg va fi în data de 10 aprilie.’’

Programul oficial al târgului este între orele 8-16 dar comercianții vin și mai devreme, începând cu ora 6 dimineata și în general se stă până la ora 14.

Administrația locală a introdus o taxă pentru comercianții din afara comunei care vin la târg. De la 1 ianuare, în funcție de ceea ce vând, aceștia plătesc, spre exemplu pentru un cal taxa de 15 lei, dacă doresc să vândă din mașină sau să vândă mâncare, o altă taxă. Edilul a expus scopul acestei acțiuni:,, Am demarat această acțiune pentru a mai aduce niște bani la bugetul local.’’

În comuna Barcani, fiecare zi de sâmbătă este zi de piață, atunci vin în jur de 100 de persoane, unde în general participă doar oamenii din comună cu cereale, pâine și diverse produse. Oamenii vin aici mai mult pentru a socializa.

În secolul trecut, periodicitatea cu care se organizau târgurile era legată de fazele muncilor agricole și ale ciclului pastoral.

În trecut pentru gospodăria țărănească tradițională, schimbul de produse a fost multă vreme modul obișnuit de suplinire a lipsurilor, iar vânzarea produselor, mijlocul de obținere a banilor. Nevoia de a schimba și de a vinde produse agricole și meșteșugărești a cuprins toată scara socială, schimburile realizându-se între sate și orașe, între oamenii de la munte și cei de la șes.

Alexandra Chirilaș

Sursa foto: Facebook/Piata Agricola Barcani

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail