După aproape un an și jumătate de la incediul care a mistuit acoperișul Centrului de tratament din localitatea Vâlcele și a distrus instalația de apă, mobilierul și tot ce se afla la etaj, clădirea ce se degradează pe zi ce trece parcă așteaptă să se întâmple vreo minune, pentru a fi refăcută.
Și asta în condițiile în care la solicitările privind alocarea de fonduri necesare reconstruirii acoperișului și altele ce se impuneau a fi realizate, făcute către Ministerul Dezvoltării, de Instituția Prefectului-Județul Covasna, precum și de Primăria Vâlcele, răspunsul a fost : NU SUNT BANI!
Cu privire la demersurile oficiale făcute la scurt timp după incendiu, prefectul județului Covasna, Raduly Istvan, a declarat, pentru Mesagerul de Covasna:
„Nu numai că am făcut și am transmis proiectul de hotărâre la data de 29.06.2023, ci am și făcut o revenire în data de 29.11.2023 prin care din nou am solicitat suma de 2800 mii lei. Răspunsul pe care noi l-am primit în 25 aprilie 2024 (…) ar fi că la nivel național se centralizează solicitările de acest gen și vor putea fi promovate de către Ministerul Dezvoltării doar în măsura în care vor exista sume disponibile din fondul de rezervă bugetară la dispăoziția Guvernului. Răspuns semnat de ministrul Adrian Veștea” (…) De când sunt prefect am înaintat destul de multe proiecte de hotârăre (privind alocarea de fonduri-n.red). Unele au fost acceptate, altele nu. (…)
Prefectul crede că până la urmă o să se identifice o sursă de finanțare din care să fie executate lucrările de refacere a Centrului de tratament din localitatea Vâlcele.
„Autoritățile locale trebuie să ceară bani! Nu știu, sunt o grămadă de bani, în România, numai trebuie luați. Avem o grămadă de UAT-uri (orașe, comune-n.red) care au dovedit că se pot obține bani”, a mai spus Raduly Istvan.
Acolo trebuie bani mulți
Contactat telefonic, Marian-Lucian Baciu-Andrei, consilierul primarului comunei Vâlcele, ne-a spus că și autoritatea locală a făcut demersuri în vederea obținerii de fonduri necesare refacerii Centrului de tratament distrus în incendiul din ziua de 21 mai 2023.
„Noi am făcut o solicitatre către Prefectură, către Ministerul Dezvoltării, și răspunsul a venit că se poate face prin credit bugetar, adică să ne împrumutăm noi. Acolo trebuie bani mulți. În urma reactualizării de deviz, am solicitat cca 500 000 de euro. (…) Și asta e poveste că la Ministerul Dezvoltării sunt bani.(…) Ministerul nu are bani pentru a finaliza proiectele pe care avem contracte, apoi pentru alte necesități, cum a fi sumele necesare refacerii Centrului de tratament”, a declarat consilierul primarului
Incendiul care a distrus baza de tratament din localitatea Vâlcele, realizată prin proiectul „Drumul apelor minerale”, a fost cauzat de un horn necurăţat corespunzător, care s-a supraîncălzit.
Viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu, declara, după incendiu: Au ars acoperişul, instalaţia de apă, mobilierul, practic toată partea de sus. Încă nu s-a făcut o evaluare oficială, dar eu estimez că pagubele se cifrează în jur de 250.000 de euro (…) Valoarea construcţiei a fost de circa 800.000 de euro, iar incendiul a distrus cam un sfert. Repet, este o estimare personală. Urmează să împrejmuim zona şi să o curăţăm după finalizarea anchetei şi apoi să vedem de unde şi cum putem face rost de bani ca să refacem baza de tratament”.
Să sperăm că în bugetul local al comunei Vâlcele se va găsi o sumă din care să fie achiziționate măcar niște prelate/ folii impermebile cu care să se acopere planșneul clădirii arse de pe care se înalță spre cer, ca într-un strigăt de ajutor, cele două hornuri de la care a pornit incendiul.
În caz contrar, clădirea Centrului de tratament a căror geamuri sunt sparte, parte dintre ele, iar lucrările realizate din rigips sunt deteriorate, parțial, se va distruge iar pagubele materiale vor fi mult mai mari decât cele estimate și solicitate de la Ministerul Dezvoltării.
Construit în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”, Centrul de Tratament balnear de la Vâlcele a fost inaugurat la sfârşitul lunii februarie 2014.
Maria Crețu-Graur