Contestată de părinţii mai multor copii din diferite oraşe din ţară, contestaţie respinsă de instanţa de judecată, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, dar şi în clasa întâi, se poate face începând de astăzi.

Părinţii care trebuie să-şi înscrie copiii la şcoală, pentru anul şcolar 2012-2013, trebuie să cântărească atent opţiunile pe care le au la dispoziţie legat de unitatea şcolară la care vor să înveţe micuţii. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii  Inspectoratului  Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, părinţii care doresc să-şi  înscrie copiii la altă şcoală decât cea arondată domiciliului, nu pot să solicite acest lucru în prima etapă de înscriere. Repartizarea copiilor înscrişi atât în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I,  se va face în sistem computerizat. În prima etapă, în intervalul de înscriere 5-16 martie, vor fi înscrişi doar copiii care au dosarele înregistrate la şcolile din circumscripţie.

În etapa a doua – 20-27 martie, vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât cea la care le este arondat domiciliul, pe locurile rămase libere după repartizarea copiilor din prima fază.  În perioada 23-25 aprilie  vor fi înscrişi copiii care au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculaţi din lipsă de locuri, şi  cei care nu au participat la nicio etapă de înscriere, iar în această etapă solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. Etapa a patra, din perioada  2-9 mai,  este asigurată înscrierii copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost înmatriculaţi, din diferite motive. Pe 21 mai va avea loc afişarea, la fiecare unitate de învăţămînt,  a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare sau în clasa I.

S-au realizat 249 de evaluări psihosomatice

Înscrierea copiilor în clasele pregătitoare sau calsele întâi  se realizează în funcţie de opţiunea părinţilor, vârsta viitorului şcolar şi rezultatul evaluării psihosomatice la care a fost  supus copilul. Potrivit datelor postate pe site-ul IŞJ Covasna,  în perioada 20-29 februarie a.c. un număr de 249 de părinţii au solicitat  o programare, prin telefonul gratuit pus la dispoziţie, pentru realizarea evaluării psihomatice. În urma evaluării realizate de către psihologi din cadrul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Covasna, doar 43 dintre copii au reuşit să se califice pentru clasa întâi. Un număr de 191 copii ai căror părinţi au dorit să-i  înscrie în clasa întâi  au fost îndrumaţi pentru clasa pregătitoare, iar alţi 15 pentru grupa mare.

Programele şcolare pentru clasa pregătitoare, în dezbatere publică

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat recent pe pagina web proprie,  www.edu.ro, pachetul curricular destinat clasei pregătitoare.

Acesta conţine programele şcolare pentru clasa pregătitoare, precum şi planul-cadru aferent primelor clase ale învăţământului primar.

„Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel încât toţi cei interesaţi pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail [email protected] sau, în scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucureşti, sector 1, cod 010168). Opiniile se primesc  începând de joi, 1 martie 2012, timp de două săptămâni”, se arată într-un comunicat de presă al M.E.C.T.S.

Pachetul curricular aferent clasei pregătitoare conţine programele şcolare pentru următoarele discipline: Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematica şi explorarea mediului, Muzică şi mişcare, TIC, Educaţie fizică şi sport, Consiliere şi Arte vizuale şi lucru manual.

Anna-Maria Chiţu, Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail