Anul 2011 a fost un an foarte bun pentru culturile de cartofi din judeţul Covasna, dar şi pentru  producători care au obţinut, o recoltă pe măsură.

Recoltarea cartofilor de pe terenurile din judeţul Covasna este pe sfârşite, având în vedere că până în prezent s-a recoltat aproape 98% din suprafaţă cultivată în primăvară, respectiv 16.000 din totalul de 18.000 hectare.

De la directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR)  Covasna, Konczei Csaba, am aflat că media recoltei se situează la aproximativ 22,5 tone la hectar, cu 28,5% mai mare decât anul trecut.

„A fost un an agricol  foarte bun, mai ales din punct de vedere al  precipitaţiilor care au căzut constant, pe perioada verii. Suntem mulţumiţi de recolta din acest an, producţia  fiind frumoasă  şi foarte bună, din punct de vedere calitativ“, a declarat Konczei Csaba. Acesta a precizat că, din păcate pentru producători, preţul este unul mic, care aproape că nu acoperă cheltuielile, datorită  faptului că la nivel naţional se înregistrează o producţie bună, în condiţiile în care nici recolta de cartofi de vară nu s-a epuizat încă, în mai multe zone ale ţării.

Într-adevăr, dacă luăm cartofi direct de la producători plătim 30-40 de bani pe un kilogram, în schimb, dacă-i cumpărăm din piaţă sau de la magazin, preţul este aproape dublu.

Directorul DADR îi sfătuieşte pe producători să nu îşi vândă marfa, deocamdată, în condiţiile în care peste aproape o lună preţul o să se  ridice la 60- 70 de bani pe kilogram, iar în primăvară preţul cartofilor poate ajunge aproape de un leu.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail