Ziua Eroilor a fost marcată, ieri, în mai multe localităţi din judeţul Covasna, prin ceremonii religioase şi militare, depuneri de coroane, buchete și jertfe de flori la cimitirele și monumentele eroilor.
De Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, marcată în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă, pentru patrie și celebrată de Ziua Înălțării Domnului, în mai multe localități din județul Covasna.
La Sfântu Gheorghe, programul pregătit cu acest prilej de către Instituţia Prefectului-judeţul Covasna și Garnizoana Sfântu Gheorghe, a debutat la ora 9.00, la Monumentul Ostașului Român. După întâmpinarea persoanei oficiale și prezentarea onorului militar de către garda de onoare; salutul drapelelor de luptă, s-a intonat instrumental şi vocal Imnul Naţional.
„Ei ne-au marcat istoria și datorită lor putem sărbători, anul acesta, Centenarul Marii Uniri.”
Preotul militar Ioan Costin Cucu a oficiat, apoi, serviciul religios, după care, subprefectul județului, Necolae-Viorel Radocea, a dat citire mesajul Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu privire la însemnătatea evenimentului.
„ Îi omagiem, astăzi, pe eroii neamului, pe cei care au făcut sacrificiul suprem în numele valorilor, principiilor și idealurilor naționale, pentru viitorul și stabilitatea României.
Ei ne-au marcat istoria și datorită lor putem sărbători, anul acesta, Centenarul Marii Uniri. Se cuvine să ne plecăm fruntea cu respect în fața memoriei noastre naționale pentru că, întotdeauna, prezentul este dator trecutului și îndatorat viitorului.
Deloc întâmplător, Ziua Eroilor este legată de sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, când celebrăm biruința vieții asupra morții.”
„Trăim pentru că strămoșii noștri au crezut în noi și, la rându-ne, avem obligația să credem în generațiile viitoare. Cea mai bună lecție pe care istoria ne-o dă, constant și altruist, este puterea exemplului! Sacrificiile înaintașilor reprezintă dovada datoriei împlinite, un model demn de împărtășit copiilor noștri care trebuie să înțeleagă că acțiunile fiecăruia dau sens unor cuvinte precum: independență, unitate, libertate. Este cutremurătoare sintagma <<Căzut la datorie!>>. Însemnătatea ei profundă îndeamnă la modestie și respect, indiferent dacă eroii sunt strămoșii noștri sau contemporani cu noi. Militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră sau piloții MAI care și-au pierdut viața în executarea misiunilor sunt români care au crezut în jurământul depus față de țară, l-au respectat și l-au onorat fără rezerve.
Dragi români, în această zi sfânta, să vărsăm o lacrimă de recunoștință și prețuire pentru eroii noștri din toate locurile și din toate timpurile, cunoscuți sau necunoscuți, care și-au jertfit viața pe altarul patriei! Să le păstrăm vie memoria și să avem, veșnic, un loc pentru ei în sufletele noastre! Glorie eternă eroilor neamului!”- se mai arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.
A urmat, apoi, depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea reprezentanților a numeroase instituții, după care, cei prezenți – localnici, printre care elevi, cadre didactice, dar și oficialități locale, au asistat la defilarea gărzii de onoare. Programul de la Monumentul Ostașului Român s-a încheiat cu onorul muzicii militare.
Ceremonii militare şi religioase, cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituţia Prefectului-judeţul Covasna, Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale, au fost organizate, pe parcursul zilei, la „Monumentul Ostaşului Român” din Covasna, la „Troiţa Eroilor Neamului” din incinta Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din Târgu Secuiesc, la „Cimitirul Eroilor” din Breţcu, la „Monumentul Eroilor” din Sita Buzăului, la „Monumentul Eroilor” din Barcani, la „Monumentul Eroilor” din Întorsura Buzăului, la „Cimitirul Eroilor” din Dobolii de Jos, la „Cimitirul Eroilor” din Araci, la „Monumentul Eroilor Jandarmi” din Aita Mare.
Coroane, buchete şi jerbe de flori au fost depuse și la „Troiţa Generalului Grigore Bălan” din Arcuş, la ,,Monumentul Locotenent Păiş David” din Sfântu Gheorghe și la ,,Monumentul Ostaşilor Români” din Aita Seacă.
Ana Ciorici Costache