Din proiect face parte Liceul Mikes Kelemen, din Sfântu Gheorghe, împreună cu școli din alte patru țări: Portugalia, Ungaria, Turcia și Finlanda. Acesta se va desfășura pe parcursul a doi ani și va cuprinde activități prin care se dorește sensibilizarea elevilor față de diferențele sociale.

„Yourope – You in Europe”, este un  proiect ERASMUS, în valoare de 18.500 de euro, iniţiat de un grup de bibliotecari şcolari din Portugalia, Finlanda, Ungaria, Turcia şi România. Partenerii de proiect sunt Agrupamento de Escolas de Colmeias, din Portugalia (şcoala coordonatoare), Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola din Ungaria, Özkent Akbilek Ortaokulu din Ankara – Turcia, Soukan koulu din orașul Espoo – Finlanda, şi Liceul Teoretic Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, România.

„Proiectul a fost depus în martie și a fost câştigat în august. Acesta a demarat în septembrie, dar activităţile propriu-zise cu elevii au început în noiembrie-decembrie. Proiectul se va derula pe 2 ani și se va încheia în 2019. Scopul proiectului este de a sensibiliza elevii faţă de diferenţele sociale, pentru a fi mai toleranţi faţă de ceilalţi. Astfel, îi pregătim să devină cetăţeni responsabili ai Uniunii Europene. Pentru aceasta ei trebuie să cunoască ororile trecutului (Holocaustul, cele două Războaie Mondiale) ca să înţeleagă prezentul (migraţia în Europa), pentru a putea, în final, modela viitorul.”, a declarat Kiss László, bibliotecar în cadrul Liceului Mikes Kelemen, responsabil de proiect.

Proiectul este destinat elevilor din clasele gimnaziale, fiind aleși 10 copii din clasele a VI-a și a VII-a, din cadrul școlii participante. „Vor participa indirect mult mai mulţi elevi, pentru că dorim să propagăm proiectul unui public cât mai larg. Dorim ca elevilor noştri să li se deschidă noi orizonturi, să aibă posibilitatea de a-şi alege soarta, şi împreună cu ei să învăţăm noi, profesorii şi bibliotecarii şcolari, lucruri noi.” a mai precizat Kiss László.

Logo-ul proiectului a fost ales în urma unui concurs de desene, ca parte a activităților planificate.

Miercuri, 13 decembrie, le-a fost prezentat proiectul elevilor VI-a și a VII-a, într-un mod interactiv, care le-a suscitat curiozitatea și a trezit în ei spiritul competitiv: „Am prezentat într-un mod mai inovator, mai jucăuş claselor a VI-a şi a VII-a proiectul nostru, pentru că însuşi proiectul în sine se bazează pe cât mai multe instrumente noi, legate de tehnologia informaţiei şi a comunicaţiei. De aceea elevii noştri vor lucra nu numai pe laptopurile din dotarea bibliotecii noastre, ci vor folosi aplicaţii care sunt compatibile cu telefoanele lor mobile.”, a adăugat responsabilul de proiect.

În vederea pregătirii activităților, Kiss László a participat, în luna noiembrie, la întâlnirea transnaţională a bibliotecarilor şi a profesorilor participanţi în Leiria, Portugalia. Acolo au avut loc discuții amănunțite despre proiect, urmând ca prima întâlnire a delegaţiilor de elevi să fie în România în perioada de 4-10 martie 2018.

Bibliotecarul a mai adăugat: „Până atunci avem foarte multe lucruri de pregătit. Tema întâlnirii va fi Trecutul. Până atunci elevii noştri trebuie să pregătească prezentările de cărţi şi filme legate de Holocaust şi al Doilea Război Mondial. În România va fi organizat şi un workshop de Digital Story Telling pentru elevi şi profesori, în cadrul căreia discutând despre trecut, elevii noştri vor reproduce povestiri despre Războaiele Mondiale şi despre Holocaust. Totodată vom construi şi o hartă interactivă și vom organiza activități de învăţare a limbii române pentru musafirii noştri. De asemenea, vom crea <<Trenul Europei>>, în care fiecare vagon va fi destinat unei şcoli partenere, iar elevii participanţi le vor decora cu lucruri care reprezintă ţara lor şi viaţa lor. Acesta va fi creat la fiecare întâlnire, de către şcoala gazdă pe un panou, din lemn, din carton etc. Avem trei întâlniri deci 3 gări împreună cu copiii: România, Finlanda şi Ungaria. Fiecare întâlnire/gară are altă temă.”

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail