La Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe a avut loc luni, 4 decembrie a.c.,  lansarea volumului „Profesioniștii noștri 35. CATINCA AGACHE – scriitor, cercetător, profesor și om de cultură”, apărut la editura  Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2023.

Activitatea a fost organizată în cadrul celei de a  XXXII-a ediții a „Zilelor Nicolae Colan”  care a mai cuprins și prezentarea unor volume reprezentative din cele 400 de lucrări și publicații apărute la editurile Eurocarpatica, Grai Românesc și la alte edituri partenere, precum  și lansarea volumului „Cetățeni de Onoare ai comunității românești din Sfântu Gheorghe și prietenii lor de pretutindeni (2002-2023)”, de Ioan Lăcătușu, ediție îngrijită de Erich-Mihail Broanăr.

***

Cuvânt-înainte

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Volumul Profesioniștii noștri 35. Catinca AGACHE – scriitor, cercetător, profesor și om de cultură este dedicat scriitorului, omului de cultură, profesorului, publicistului, doctorului în filologie, cercetătorului, membrului Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, personalității apreciate în întreaga țară, în comunitățile istorice românești de peste hotare și din diaspora. Lucrarea apare în colecția Profesioniștii noștri, din cadrul editurii Eurocarpatica, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita – asociație cultural-științifică ce din anul 2018 funcționează sub egida Academiei Române.

Mai întâi, câteva cuvinte despre colecția Profesioniștii noștri: inițiată împreună cu distinsa cercetătoare Ana Grama din Sibiu, în anul 2010 – proiectul având binecuvântarea ÎPS Ioan, azi Mitropolit al Banatului și a PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Proiectul își propune să omagieze intelectualii români din județele Covasna, Harghita și Mureș sau pe cei din țară, care au sprijinit păstrarea și afirmarea identității românești, din această binecuvântată zonă, în timpul vieții acestora, personalități care pot constitui modele pentru generațiile tinere.

Viabilitatea proiectului este dovedită și de faptul că, în numai 12 ani, în cadrul colecției menționate, au apărut 33 de volume, urmând ca anul acesta să mai apără încă două. Prin publicarea volumului „Profesioniștii noștri 35. Catinca AGACHE – scriitor, cercetător, profesor și om de cultură”, se întregește galeria personalităților apărute până acum, în colecția „Profesioniștii noștri” cu o distinsă personalitate culturală cunoscută pentru truda sa jertfelnică pe Altarul culturii românești.

Omul de cultură Catinca Agache s-a născut la 10 februarie 1950; la Deleni / Hârlău, jud. Iași. A absolvit Liceul Teoretic Hîrlău (1967), Facultatea de Filologie, secția Limba și literatura română, secundar, Limba și literatura franceză, din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași (1980). În anul 2005 a obținut titlul de doctor în Filologie, al aceleiași facultăți. A fost profesor la Școala Generală Deleni / Slobozia (1970-1972), responsabil Biblioteca Orășenească Hârlău (1972-1989), Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Șef serviciu; Director adjunct; Director (1990-2008), Profesor asociat la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Catedra de Literatură Comparată și Estetică (2001-2009) și profesor asociat la Universitatea „Apollonia” din Iași, Facultatea Științele Comunicării și Jurnalism (2011-2014). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2010) și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2007).

Cercetătoarea și scriitoarea Catinca Agache s-a afirmat inițial, în principal, în domeniul cercetării, istoriei și criticii literare, dar și al beletristicii. Cu calitățile sale de „Om deplin”, „Om al Cetății”, „Om profund religios”, „neobosit activist al cărții” i-au permis să desfășoare o bogată activitate culturală, în localități din întreaga țară, din comunitățile istorice românești de peste hotare și din diaspora.

Dintre performanțele sale culturale, menționăm:

– participare activă la viața culturală locală din Hârlău, unde a inițiat numeroase proiecte culturale la Biblioteca orășenească, și a reușit să dezvolte un adevărat centru cultural cu activitate bogată, rămasă în memoria localnicilor;

– înființarea Cenaclului literar „Cezar Petrescu” (1980), Studioului de teatru pentru copii (1980-1989); ziarului „Bacovia” (1990), la Hârlău;

– câștigarea Marelui Premiu al Emisiunii-concurs național „Cine știe, câștigă”, cu tema „Mihai Eminescu”, organizată și transmisă de Radiodifuziunea Română – București, examinator prof. dr. Mihai Florea (1975);

– participarea activă la viața culturală și științifică din municipiul Iași (1990-2014), atât din cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” cu sediul în Palatul Culturii din Iași, cât și al altor instituții, inițierea și implementarea a numeroase programe cultural-literare regionale și transfrontaliere de anvergură, coordonate de Biblioteca „Gheorghe Asachi” din Iași, precum: „Biblioteci românești în afara granițelor țării” – Filiale de Carte ale Bibliotecii Județene Iași, Podul de cărți peste Prut, înființat din inițiativa sa, Saloanele Internaționale de Carte Iași-Chișinău-Cernăuți, Salonul Internațional de Carte Românească;

– redactarea tezei de doctorat cu tema Literatură română în țările vecine: 1945-2000 – unică în literatura română, lucrare care o aduce în atenția criticii literare, după publicarea ei, în 2006 la Princeps Edit din Iași, cu o prefață semnată de acad. Constantin Ciopraga și aprecieri critice de prof. univ. dr. Dan Mănucă, acad. Mihai Cimpoi, prof. univ. dr. Liviu Leonte, cercet. șt. gr. I, dr. Remus Zăstroiu. Cartea a fost apreciată unanim ca reprezentând o primă abordare integratoare a fenomenului literar românesc din Basarabia, Nordul Bucovinei (Ucraina), Voivodina (Serbia) și Ungaria, fiind unică din acest punct de vedere în contextul istoriei literaturii generale române.

De aceleași referințe critice favorabile s-au bucurat și celelalte volume dedicate românilor de peste hotare: Fenomenul literar din Voivodina (Serbia), Literatura română din Voivodina, studiu monografic, Ion Miloș. Viața și opera, Ion Miloș între contemporani, Însemne ale nemuririi eminesciene (la românii din afara granițelor țării).

Specialiștii din domeniul biblioteconomiei și iubitorii de lectură au apreciat volumele Lector în bibliotecă, Privitor din bibliotecă, Biblioteci în timp, Biblioteconomie. Valori tradiționale și modern, iar iubitorii de literatură și critica de specialitate au primit cu interes deosebit romanul intitulat metaforic Insularii și cineromanul Akassia și volumul de versuri…

Aproape două decenii, Catinca Agache s-a aflat în conducerea uneia dintre cele mai prestigioase instituții din Iași – Biblioteca Județeană Gh. Asachi” –, manifestând în întreaga activitate pasiune, devotament, competență. Aici a găsit un colectiv și un public de care s-a atașat definitiv, implicându-se activ în viața culturală a Cetății; urcă pe treptele ierarhice profesionale, ocupând funcțiile de șef secție, șef serviciu, director adjunct și director interimar. Se specializează în managementul cultural, fiind unul din inițiatorii și coordonatorii unor valoroase proiecte și programe culturale naționale și transfrontaliere.

A fost colaborator al Studioului Teritorial de Radio Iași, cadru didactic universitar asociat (Universitatea „Al. I. Cuza”. Catedra de Estetică și Literatură Comparată, Universitatea „Apollonia” Iași), membru al unor societăți culturale și foruri științifice. Este membru în conducerea mai multor fundații, ligi, cercuri literare din țară și din comunitățile istorice românești, al unor societăți culturale și foruri științifice, membru de onoare al unor societăți din afara granițelor țării.

A participat cu lucrări, comunicări științifice, prezentări și lansări de cărți la numeroase evenimente academice (Institutul de Filologie Română „A. Philippide” Iași; Universitatea „Al.I. Cuza” Iași, Universitatea „Apollonia” Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”), dezbateri și simpozioane literare (Muzeul Literaturii Române Iași; Clubul „Junimea”; Uniunea Scriitorilor. Filiala Iași; sediile revistelor „Cronica”, „Convorbiri literare” ș.a.) și culturale (Palatul Culturii Iași, Casa Municipală de Cultură „Mihai Ursachi”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Teatrul pentru Copii „Luceafărul”, Ateneul Tătărași, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Bojdeuca „Ion Creangă”), vernisaje de artă (Galeriile „Cupola”, Galeriile „Gh. Asachi”, Galeriile „Grumăzescu”), emisiuni jurnalistice (Studioul de Radio Iași; Televiziunea „Europa Nova” Iași). A participat cu lucrări la congrese, simpozioane, sesiuni de comunicări științifice, colocvii, festivaluri, conferințe, seminarii din țară, din comunitățile românești din: Republica Moldova (Academia de Științe a R. Moldova, Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, Uniunea Scriitorilor din R. Moldova, Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Liceul de Creativitate și Inventică, Biblioteca Națională a R. Moldova; Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo din Bălți”); din regiunea Cernăuți, sudul Basarabiei, Ucraina (Consulatul General al României la Cernăuți, Universitatea Națională din Cernăuți / Catedra de Filologie Romană și Clasică, Editura și Biblioteca „Glasul Bucovinei”, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” Cernăuți, Liceul nr. 1 „Mihai Eminescu” (fostul Obergimnazium, Liceul Aron Pumnul), Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Casa Memorială „Aron Pumnul” Sediul publicației „Zorile Bucovinei” din Cernăuți, Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”, Fundația Civică Raională „Gheorghe Asachi”, Herța; Consulatul General al României la Odessa; Asociația național-culturală a românilor „Valul lui Traian”); din Provincia Autonomă Voivodina / Serbia (Ambasada României în R. Serbia din Belgrad, Consulatul General al României la Vârșeț, Casa de Presă și Editură „Libertatea”, Panciova; Uniunea Scriitorilor din Belgrad, Societatea Scriitorilor români din Voivodina, Universitatea din Novi Sad (Facultatea de Filozofie, Departamentul de studii române), Biblioteca Municipală din Novi Sad, Târgul de Carte din Novi Sad, Societatea Limbii Române din Novi Sad, Televiziunea Novi Sad, Redacția în limba română, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Zrejnanin, Societatea Literară „Tibiscus”, Casa Românească, Festivalul internațional de poezie „Drumuri de spice” din Uzdin, Casa de Cultură Sărcia / Sutjesca, Casa de Cultură Alibunar, Teatrul Național „Sterija” din Vârșeț, Scena în limba română „Petru Cârdu”, Liceul cu predare completă în limba română din Vârșeț, Comunitatea Literară Vârșeț, Casa Memorială „Dr. Alexandru Butoarcă”, Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț) și din străinătate: Belgia (Biblioteca Regală a Belgiei Bruxelles, Biblioteca Publică din Nivelles, Biblioteca Universității din Liège – Biblioteca ALPHA), Rusia (Biblioteca Națională a Rusiei din Moscova), Suedia (Biblioteca Municipala Malmö) ș.a.

A obținut numeroase medalii, premii, pentru participarea la Saloane Naționale și Internaționale de Carte și festivaluri de poezie, în țară și în Republica Moldova, Serbia, Ucraina, alte distincții, plachete, diplome jubiliare, de excelență, de merit, de onoare, de recunoștință, de fidelitate. Autoarea se bucură de o prețuire deosebită în lumea literară din Iași, dar și din Serbia și Republica Moldova, fiind laureata mai multor foruri literare de prestigiu.

Scriitoarea Catinca Agache este foarte apreciată de bibliotecarii, scriitorii, oamenii de cultură și cercetătorii vieții literare, culturale și spirituale a românilor din România, dar și din comunitățile istorice românești de peste hotare și din diaspora. Poate că tocmai Providența a dorit ca doamna Catinca Agache să se apropie, mai mult ca oricine din România, de comunitățile românești din țările vecine României, să cerceteze creația lor literară, presa și cultura lor, pentru a le apropia de toți românii și a le face cunoscute tuturora (Vasu Barbu).

Cu neastâmpărul său creator, participă la evenimente academice, literare și culturale, conferințe desfășurate la biblioteci județene din țară (Bibliotecile Județene din Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Brașov, Suceava, Vaslui, Piatra Neamț, Galați, Botoșani, Brăila, Drobeta – Turnu Severin) și cele ale comunităților românești de peste hotare (Biblioteca Națională a R. Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii și Tineret „Ion Creangă” Chișinău, Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu” Chișinău, Biblioteca „Onisifor Ghibu” Chișinău, Biblioteca Universității „Alecu Russo” din Bălți. Este membru în redacția unor reviste literare. Colaborează la publicații din țară și ale comunităților istorice românești de peste hotare. Publică numeroase cărți de istorie și critică literară, studii monografice, eseistice, exegeze, volume de proză și poezie, cărți din domeniul culturologiei, articole, studii literare în volum și în reviste. Se remarcă și în domeniul publicisticii, realizând o serie de portrete și medalioane literare. Bogata sa activitate editorială înregistrează două direcții: una strict literară și alta axată pe culturologie, istoria cărții / bibliotecii. Este autoare a 19 lucrări personale publicate în volum, 22 în colaborare, 9 volume alcătuite, îngrijite, prefațate, 55 de studii în volume, peste 100 de articole pe teme literare, culturologice apărute în reviste de specialitate din țară și de peste hotare, 50 varia, publicistică.

Pentru românii din Arcul Intracarpatic, întâlnirea cu doamna Catinca Agache și cu domnul Ioan Ciurea-Weidner a fost cu adevărat providențială. Cei doi distinși intelectuali întregesc în chip fericit comunitatea românească din Carpații de Curbură, arătând că iubirea de Țară și de Neam face zid trainic în fața vitregiilor sorții, luptând împotriva nedreptăților și strâmbătăților la care sunt supuse istoria și cultura românilor trăitori în acest areal geografic, din inima țării (prof. Maria Stoica). „Este minunat să te afli în preajma unor intelectuali rafinați, români adevărați, – remarca profesoara Maria Stoica – a căror valoare este întărită prin fapte și consfințită prin cărțile pe care ni le-au dăruit!”

L-a rândul său, doamna Catinca Agache, referindu-se la specificul etno-cultural din arealul sud-transilvan și la românii din această binecuvântată zonă, a declarat: „Îmi exprim bucuria că mă aflu alături de dvs., că am descoperit aici o viață culturală românească. Mărturisesc că, din Iași fiind, am fost invitată la foarte multe proiecte culturale, în țară și în străinătate, însă ceea ce am descoperit la Sfântu Gheorghe, acum doi ani, și aici la Târgu Secuiesc, astăzi, mă copleșește de-a dreptul…, de fapt, ceea ce faceți dvs. aici e o misie istorică și nu o profesie obișnuită, e istorie.” (Maria Graur, Ana Alina Costache).

Colaborarea fructuoasă cu instituțiile și asociațiile culturale din Arcul Intracarpatic, participarea la manifestările organizate de către acestea, au oferit posibilitatea prietenilor covăsneni să identifice calitățile distinsei lor colaboratoare, precum: o doamnă frumoasă, cu statură impunătoare, extrem de fină și elegantă, de o distincție remarcabilă, un om profund religios; frumusețea și eleganța sunt trăsături care înnobilează nu doar chipul, ci și caracterul; este o luptătoare ferventă pentru cauza românească; imensa disponibilitate la solicitările venite din partea comunităților românești; exercitarea unei profesii cu pasiune nedisimulată și impuls interior de cercetător autentic, energia uriașă pe care o pune în acțiune; altruismul și generozitatea sunt notele definitorii ale unui spirit cu adevărat aristocratic.

Dincolo de toate calitățile intelectualului, cercetătorului științific, eruditului locutor / interlocutor, patriot înflăcărat, spirit profund religios, romancier talentat, ambasador al culturii române, apărător al oricărei cauze bune, drepte, adevărate – este această minunată MAGNITUDO ANIMI care definește omul, profesorul și prietenul cunoscut de mine. (Maria Monica Stoica, Sf. Gheorghe, septembrie 2021).

Integrându-se plenar în viața cultural-științifică din județele Covasna și Harghita, omul de cultură Catinca Agache a participat activ la sesiuni științifice, colocvii și simpozioane pe teme de istorie, etnografie, sociologie, la manifestări literare, culturale ș.a.

Cu experiența acumulată în mediul cultural al Iașiului, cu multiplele și temeinicele cunoștințe obținute în urma cercetării culturii românești din comunitățile istorice din jurul granițelor și din diaspora, scriitoarea Catinca Agache a realizat importanța prezervării și afirmării culturii românești, în mediul multietnic și pluriconfesional specific județelor din Arcul Intracarpatic, devenind un colaborator constant al publicațiilor locale și un susținător avizat al proiectelor culturale românești. A inițiat ciclul de portrete ale unor personalități românești locale, sub genericul „Portrete covăsnene”, a participat la lansări și prezentări de carte și a susținut comunicări științifice, de larg interes, în cadrul sesiunilor și simpozioanelor organizate în zonă. Și, astfel, dacă în decursul anilor, Iașiul, renumitul centru universitar, a format mii de intelectuali originari din sud-estul Transilvaniei, de data aceasta, Cetatea de scaun a Moldovei dăruiește ținuturilor românești de peste Carpați un distins cărturar ieșean, pentru a spori zestrea cultural-spirituală românească făurită de înaintași (Ioan Lăcătușu).

Așadar, valorificându-și din plin vasta experiență câștigată pe tărâmul culturii, pe meleagurile legendare ale Iașiului și realizând cât de necesară este implicarea sa în viața culturală românească din Arcul Intracarpatic, scriitoarea și cercetătoarea Catinca Agache a devenit un valoros și statornic colaborator al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, al Centrului European de Studii Covasna-Harghita și al altor instituții și asociații culturale și școli din județul Covasna. În decursul anilor a participat la numeroase activități cultural-științifice, dintre care menționăm: „Primăvara culturală la Sf. Gheorghe”, Zilele „Andrei Șaguna”, Ziua Limbii Române, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație” și la alte manifestări organizate la Covasna, Sf. Gheorghe. Tg. Secuiesc ș.a.

Colaborarea cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita și partenerii acestuia s-a concretizat în: editarea volumului Profesioniștii noștri 17. Ion Ciurea-Weidner. Profesor universitar, jurnalist și poet la 75 de ani, ediție îngrijită de Catinca Agache și Ioan Lăcătușu, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2015.

A prezentat mai multe comunicări, articole și studii, din rândul cărora menționăm: Elie Miron Cristea și prima teză de doctorat Eminescu, Mihai Eminescu și idealul național de Unire, Mitul Eminescu în poezia contemporană și „malaxorul” revizuirilor, Vasile Tărâțeanu în slujba limbii române, Nicole Dabija – o conștiință poetică. In memoriam, Centenarul Marii Uniri și starea culturii azi în nordul Bucovinei, Acad. Ioan-Aurel Pop, model de intelectual patriot și „spiritus rectus” al vieții culturale și științifice românești, Profesorul universitar, preotul-poet Teodor Damian din New York, promotor al spiritualității și culturii românești, Instituții identitare românești și virulențe deconstructive din spațiul virtual și cel real, Eugen Simion – un destin asumat, Revista «Luceafărul» de la Budapesta la Sibiu, Istoricul Alexandru Porțeanu – un cercetător de prestigiu și un patriot român (65 de ani de carieră didactică), Dr. Ioan Lăcătușu și Școala de cercetători științifici de la Sfântu Gheorghe, Ion Weidner-Ciurea – un poet religios, Ion Ciurea-Weidner sau Iubirea ca destin, Ion Ciurea-Weidner, poet al meditației, Ion Ciurea – fișă de dicționar, articole apărute în volumul Profesioniștii noștri 17. Ion Ciurea-Weidner profesor universitar, jurnalist și poet la 75 de ani, ediție îngrijită de Ioan Lăcătușu și Catinca Agache, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2015, Două decenii de activitate neîntreruptă pusă în slujba adevărului istoric (mesaj adresat CEDMNC), o serie de articole în ciclul Portrete covăsnene, precum: PS Andrei – model de slujitor al Bisericii, Culturii și Credinței străbune, Nimeni dintre noi să nu se rușineze a-L mărturisi pe Hristos, Medicul Nicolae Enea – model de intelectual român dedicat profesiei și promovării valorilor naționale, Florentina Teacă și Voineștii Covasnei ș.a.

Toate acestea și multe altele sunt tot atâtea argumente convingătoare care justifică prezența Omului de cultură și spirit românesc Catinca Agache, în galeria personalităților din colecția „Profesioniștii noștri”.

Încadrându-se în formatul colecției „Profesioniștii noștri”, dar având și elemente specifice, structura volumului de față este următoarea:

Capitolul întâi, intitulat BIOGRAFIE / BIBLIOGRAFIE cuprinde un „Curriculum vitae”, redactat cuprinzător de personalitatea omagiată privitor la pregătirea sa școlară și universitară, activitatea profesională, opera literară, publicistică și civică pusă în serviciul Neamului Românesc. Este rânduită, totodată, cuprinzătoarea sa bibliografie care se distinge atât prin numărul volumelor publicate, cât și prin originalitatea, diversitatea, complexitatea și profunzimea problemelor abordate.

Capitolul al doilea cuprinde mesaje, mărturii și aprecieri transmise autoarei omagiate la acest frumos ceas aniversar de prieteni, colegi, colaboratori. Răspunzând invitației Editurii Eurocarpatica, mai mulți colegi, colaboratori, parteneri, scriitori, publiciști, editori și alți oameni de cinste, cu binecuvântate rosturi în viața publică din țară și din străinătate, au ținut să-și exprime gânduri, să relateze diverse momente și impresiile lor din relațiile comune, personale ori instituționale, toate contribuind la redarea portretului de profesionist al OMULUI de spirit românesc, Catinca Agache.

Pentru ilustrare, redăm câteva fragmente semnificative preluate din mesajele și mărturiile, a căror texte integrale sunt redate în cuprinsul volumului:

Catinca Agache, cu un doctorat susținut la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași cu distincția Cum Laude, concretizat în cartea Literatura română contemporană în țările vecine, Iași, 2005, este cunoscută și prin alte importante contribuții de istorie și critică literară, precum Literatura română din Voivodina (Novi Sad, 2010), de culturologie, cât și ca romancier – Insularii, Iași, 2011 (Constantin Dram, Iași).

„Ceva ne-a legat de profundis în prietenia noastră – trebuie s-o spun, fără să mă tem că par desuetă: dragostea pentru țara asta a noastră necăjită, de românii obligați să-și lase casele și satele, aflați sub pericolul de a-și pierde rădăcinile, dar și utopia „realistă” în care credeam cu înfrigurare că, prin CARTE, putem asigura viitorul spiritual generațiilor următoare. Catinca Agache a avut curajul de a merge chiar mai departe de afecțiunea patriotică. A militat pentru revenirea Moldovei la trupul Țării (Elena Leonte, Iași).

Colegii de muncă de la Biblioteca „Gheorghe Asachi” din Iași, buni cunoscători ai calităților profesionale și umane a managerului Catinca Agache, cât și prietenii și colaboratorii prestigioasei instituții a cărții, scriitori, publiciști, editori, oameni de cultură, o apreciază ca „om al bibliotecii, activă, dinamică, elevată până la aristocrație, remarcându-se prin profunzimea, ingeniozitatea și aplombul retoric, făcând parte din categoria oamenilor energiilor laminate. În opinia acestora, Catinca Agache se dovedește a fi un om deplin, cu multiple și luminoase valențe, și cu un suflet și un caracter la fel de admirabil” (Lucia Olaru Nenati, Botoșani).

În întreaga sa activitate, omul de cultură Catinca Agache „a fost un deschizător de drumuri, a deschis ușile cunoașterii româno-române, fiind apreciată ca o regină de onoare a sensibilităților care cu atâta eleganță a sfidat inerția… Catinca Agache există prin sensibilitatea cu care se dăruiește literaturii, prin rafinamentul cultivat pentru frumos, prin arta de a transmite respectul față de cuvânt” (Nicu Ciobanu, Novi Sad/ Panciova).

Cei care au colaborat cu distinsa scriitoare apreciază „prezența sa tonică, generoasă, entuziastă, inimoasă și hărnicia sa. Iată că în vremuri nevoiașe, egoiste, de un pragmatism feroce, doamna Catinca Agache se încumetă să rămână o sufletistă…” (Adrian Dinu Rachieru, Timișoara).

Alți colegi și colaboratori au evidențiat „onestitatea care o caracterizează, calități narative autentice, ideile de mare profunzime și înțelepciune într-o rostuire a frazei deosebit de elegantă și modernă, proaspătă, plină de suspans, de mare finețe.” (Viorel Roman, Bremen).

Catinca Agache a venit dintr-un oraș al cărții, prezență fascinantă prin acel spirit ieșean de noblețe și bunătate (Mariana Gurza, Timișoara).

Catinca Agache este „o scriitoare de mare finețe și valoare. Despre ansamblul personalității Catincăi Agache s-a scris și se va scrie desigur mult în viitor. Firesc, deoarece creația sa cuprinde: cercetare științifică serioasă (vezi memorabila teză de doctorat „Literatură română în țările vecine 1945-2000” – unică în tematica genului); critică literară (vezi zecile de medalioane consacrate unor scriitori, poeți, oameni de cultură); poezie (vezi volumul „Gânduri de nisip”); proză (vezi romanele „Insularii”, Akassia”)” (Ioan Ciurea-Weidner, Köln).

„Scriind aceste rânduri, mărturisesc, m-am întrebat îndelung despre ce calități ale Doamnei Catinca Agache să vorbesc mai întâi. Să scriu despre literatul erudit, eminescologul rafinat, istoricul și criticul literar capabil să acopere secole de literatură română ori despre patriotul înflăcărat, românul cu sufletul deschis către toate zările, spre frații separați de granițe arbitrar impuse prin tratatele internaționale? Să vorbesc despre omul profund religios, pe care îl atestă opera literară, dar și acțiunile sale cultural-științifice, socio-civice? Am convingerea că mulți vor vorbi despre acestea…” (Maria Monica Stoica, Sfântu Gheorghe).

„Așa este și cazul doamnei Catinca Agache, scriitor, cercetător, om de cultură, profesor, publicist, personalitate și cercetătoare foarte apreciată de bibliotecarii, scriitorii, oamenii de cultură și cercetătorii vieții literare, culturale și spirituale a românilor din România, dar și din comunitățile istorice românești de peste hotare și din diaspora, ceea ce demonstrează biobibliografia dumneaei, cimentează pentru totdeauna și indubitabil urmele de neșters pe care le-a lăsat pretutindeni unde s-a manifestat sau a poposit cu fiecare proiect, acțiune, lucrare sau carte care îi poartă semnătura.” (Vasa Barbu, Uzdin).

Semnificative pentru conținutul lor sunt și titlul mesajelor adresate Omului de spirit românesc Catinca Agache: „Un om deplin”, „O sufletistă”, „O scriitoare de mare finețe și valoare”, „Un neobosit activist al Cărții”, „Un distins cărturar ieșean, implicat în viața cultural-științifică românească din Arcul Intracarpatic”, „un monument de noblețe sufletească”, „Un pilon al podului de peste Prut”.

Un capitol cuprinzător este dedicate scrierilor despre opera scriitoarei și cercetătoarei Catinca Agache, referințe și critică literară.

Numeroase și consistente referințe critice privind opera autoarei omagiate au apărut, sub semnătura unor recunoscuți cărturari, istorici și critici literari, scriitori, în dicționare, istorii literare, lucrări de sinteză, menționate în volumul de față, din care am reținut; Constantin Ciopraga. O carte mult așteptată, Vasile Tărâțeanu. O doamnă cu suflet mai mare decât literatura noastră, Nicolae Dabija. O carte ca o bibliotecă, Lucia Olaru Nenati. O carte de sinteză despre literatura română de dincolo de frontarii, Marius Chelaru. O carte eveniment, Ioan Baba. Un roman ce merită a fi citit și de acad. Mihai Cimpoi, Ioan Holban, Aurel Leon, Adrian Dinu Rachieru, Nicolae Prelipceanu, Dan Mănucă, Constantin Dram, Nicolae Busuioc, Florian Copcea, Ion Sârbulescu, Gheorghe Buluță, Victor Petrescu, Emil Vasilescu, Boris Crăciun, Daniela Crăciun Costin, Traian Vasilcău, Vasa Barbu; Emilian Marcu Vanghea, Mihanj-Steryu, Anita Steryu-Dragovich, Emil Vasilescu, Liviu Leonte, Remus Zăstroiu, Maria Toacă, Lucia Olaru Nenati, Mariana Gurza, Eufrozina Greoneanț, Ioan Baba, Bulic Ioța, Zenovie Cârlugea, Gabriela Toma, Carmen Dărăbuș, Nina Josu, Grigore Ilisei, Liviu Papuc, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Elena Tamazlâcaru, Andreea Ștefan, Ioan Baba, Ion Cozmei, Vasile Burlui, Constantin Gh. Marinescu, Valentin Talpalaru, Tudor Nedelcea, Ștefan Borbely, Maria Monica Stoica, Elena Leonte, Maria Andrieș, Ioan Lăcătușu.

În volum sunt prezentate eșantioane din cele mai importante referințe critice, din care redăm și noi câteva: „Literatură română în țările vecine: 1945-2000” este primul studiu monografic, remarcabilă sinteză a literaturii din Basarabia, nordul Bucovinei, Banatul Iugoslav-Voivodina și Ungaria în decurs de jumătate de secol. Catinca Agache integrează de facto această literatură de expresie românească fenomenului literar în total, realizând o carte de referință, de mult așteptată.” (Acad. Constantin Ciopraga).

Catinca Agache, cercetătoare ce ne-a dat câteva studii monografice excelente sub aspectul cuprinderii și documentării despre creatorii de valori din afara țării, ne propune și de astă dată o lucrare de pionierat. Este vorba despre un tablou sinoptic, urmărit în toate componentele lui, al impactului pe care Mihai Eminescu îl are asupra românilor de pretutindeni, aflați încă în împrejurări destinale vitrege, demonstrând condiția de factum al „unui popor osândit de Dumnezeu spre nefericire și sabie.” (Acad. Mihai Cimpoi).

Titlurile referințelor critice sunt edificatoare pentru principalele direcții prioritare ale creației literare și de cercetare ale neobositei Catinca Agache: „Însemne ale nemuririi eminesciene”, „Diaspora literară și «oamenii nimănui»”, „Identitatea” nu dispare ci dimpotrivă: apar sintezele așteptate”, „Catinca Agache și literatura română din jurul Țării”, „O monografie Ion Miloș la Editura Academiei”, „Șoapta de dragoste a limbii române doinind în aromână”, „Akassia, ușa deschisă spre altă lume”, „Agache, Catinca – Literatura română din Voivodina” „O carte eveniment: Catinca Agache. Ion Miloș. Viața și opera,”, „O carte despre noi – «Insularii» de Catinca Agache”, „Prezența formatoare și modelatoare a lui Eminescu”, „Acte românești referitoare la legăturile secuilor cu Moldova”.

De comun acord cu autoarea omagiată, în capitolul IV, publicăm câteva studii și articole semnate de Domnia sa, majoritatea apărute în publicațiile editate de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cum sunt: „Instituții identitare românești și virulențe deconstructive din spațiul virtual și cel real”, „Mihai Eminescu și idealul național de Unire”, „Centenarul Marii Uniri și starea culturii azi în nordul Bucovinei”, „Acad. Ioan-Aurel Pop, model de intelectual patriot și «spiritus rectus» al vieții culturale și științifice românești”, „Eugen Simion – un destin asumat”, „Revista «Luceafărul» de la Budapesta la Sibiu”, „Istoricul Alexandru Porțeanu – un cercetător de prestigiu și un patriot român”, „Acad. Mihai Cimpoi – reputat eminescolog, reper al culturii române contemporane”.

Implicarea ziditoare în viața cultural-științifică a românilor din Arcul Intracarpatic este evidențiată și de articolele și studiile, eseurile dedicate de Catinca Agache, în stilul său specific, unor personalități din zona menționată, precum: „Ion Weidner-Ciurea – un poet religios”, Ion Ciurea-Weidner sau Iubirea ca destin”, „Ion Ciurea-Weidner, poet al meditației”, „Ion Ciurea – fișă de dicționar”, „Două decenii de activitate neîntreruptă pusă în slujba adevărului istoric”, „Florentina Teacă și Voineștii Covasnei: «…nu e rană să te doară / Mai tare decât dragostea de țară»”, „Profesorul Maria Stoica – între modern și firescul tradiției”, „Medicul Nicolae Enea – model de intelectual român dedicat profesiei și promovării valorilor naționale”, „PS Andrei – model de slujitor al Bisericii, Culturii și Credinței străbune: «Nimeni dintre noi să nu se rușineze a-L mărturisi pe Hristos», „Mihaela Aionesei – un poet sensibil și profund din Curbura Carpaților”, „Dr. Ioan Lăcătușu, omul instituție și școala de cercetători de la Sfântu Gheorghe”, „Tatiana Scurtu și «Îmbrățișarea» cu uimire a lumini”.

Capitolul IV, Ilustrații cuprinde un număr mare de fotografii, Ex Libris, autografe, însemne de prețuire etc., documente care, prin limbajul lor specific, întregesc profilul moral și profesional al unui „profesionist” al timpurilor noastre.

Scriitor talentat și reafirmat, înzestrat cu virtuțile unui iscusit prozator, poet de factură elevată, cercetător recunoscut în domeniile culturologiei, biblioteconomiei, eseisticii și al publicisticii, cu firea sa inimoasă și harnică, cu comportamentul unui creștin ortodox practicant și cu spiritul patriotic pe care îl promovează, Catinca Agache constituie un exemplu de bună practică și un model demn de urmat de către tânăra generație.

Prin conținutul și mesajul său, volumul de față asigură introducerea în circuitul științific a unor informații relevante despre viața și opera unei personalități de frunte a societăți românești contemporane, a unui Om potrivit, la locul și timpul potrivit.

În concluzie, ne aflăm în fața unui volum valoros, care oferă o lectură plăcută și instructivă, așa cum este și opera autoarei omagiate.

Mulțumim tuturor contributorilor, pentru sprijinul acordat editării volumului cu nr. 35, din Colecția „Profesioniștii noștri”, din cadrul Editurii Eurocarpatica, o nouă mărturie, peste timp, despre intelectualii din elita românească ce s-au implicat în proiectul „Români pentru românii”, de prezervare și afirmare a culturii românești, din județele Covasna și Harghita, unde românii sunt numeric minoritari”.

M.D.C.

Foto: Mihaela Aionesei

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail