În cadrul manifestărilor cultural-artistice înscrise în programul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”, ediția a XXXII-a, luni, 22 aprilie 2024, la ora 14,00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, va avea loc lansarea volumului Cetăţeni de onoare ai comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe și prietenii lor de pretutindeni (2003-2023), autori Erich-Mihail Broanăr și Ioan Lăcătușu.

Este cunoscut faptul că toate comunităţile umane şi-au creat, de-a lungul timpului, modalităţile adecvate pentru cinstirea acelor membri din rândul lor, care au contribuit la perpetuarea şi afirmarea valorilor specifice şi la prosperitatea generală a unor comunități, localități, ţinuturi şi ţări.

Una din cele mai cunoscute forme de recompensare morală şi de preţuire a personalităţilor locale, care s-au distins în activitatea profesională și publică, este acordarea titlului de Cetăţean de onoare al unei comunități sau localităţi.

Consilierii români din primele legislaturi ale Consiliului Local Municipal Sf. Gheorghe, după 1990, au propus şi susţinut acordarea anuală a titlurilor „Pro Urbe”. Cu timpul, această generoasă iniţiativă a fost deturnată de la scopul său iniţial, fiecare ediţie, cu câteva excepţii, constituindu-se în tot atâtea prilejuri de discriminare şi marginalizare a cetăţenilor români din municipiu.

În aceste condiţii, conducerile asociaţiilor civice româneşti din judeţul Covasna, cu sediul în Sf. Gheorghe, devenite din anul 2010 membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au hotărât ca, începând din anul 2003, să acorde titlul de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe, anual, unui număr de 10 persoane, apoi, pentru 5, în semn de preţuire şi recunoştinţă, pentru întreaga lor activitate depusă în slujba binelui public, conform prevederilor Regulamentului de acordare a diplomei de Cetățean de Onoare al comunității românești din municipiul Sfântu Gheorghe.

Totodată, s-a convenit ca, în fiecare an, în programul Zilelor „Andrei Șaguna” să fie săvârșită o slujbă de pomenire a credincioşilor români, din cadrul societății civile, trecuţi la cele veşnice care, prin munca lor, în toate domeniile de activitate, au contribuit la păstrarea şi afirmarea românităţii şi ortodoxiei şi la o bună convieţuire cu populaţia de etnie maghiară, din localitate.

În perioada 2003-2023, conducerile asociațiilor culturale, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș au acordat titlul de Cetățean de Onoare al Comunității Românești din Sfântu Gheorghe unui număr de 172 persoane. După 1990, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat titlul „Pro Urbe” unui număr de 14 persoane de naționalitate română, din care 6 au primit și titlul de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe.

În aceste condiții, în prezentul volum, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, sunt prezentate, în sinteză, un Laudatio a 180 de cetățeni români din Sfântu Gheorghe. Așadar, ne aflăm în fața unei lucrări unice, mărturie peste timp a vredniciei românilor din această parte de țară. Practic este prima lucrare dedicată exclusiv elitei românești din Sfântu Gheorghe, la început de secol și mileniu.

În spiritual adevărului, trebuie să precizăm faptul că numărul specialiștilor, al profesioniștilor și al cetățenilor români din Sfântu Gheorghe, care ar merita aceste titluri onorifice este mult mai mare. Încă de la început, trebuie să recunoaștem că nu toți liderii politici și de opinie ai cetățenilor de naționalitate română din Sfântu Gheorghe au fost de acord cu acordare acestui titlul onorific, mai ales cu numărul mare de persoane care l-au primit, în primii ani. Au existat, apoi, nemulțumiri și din partea unor cetățeni de naționalitate română, din Sfântu Gheorghe, buni profesioniști, dar care nu participă la viața comunitară românească. Tocmai de aceea, prin modificarea Regulamentului care reglementează acordarea acestui titlu onorific, a fost redus numărul persoanelor care anual îl primesc, de la 10, la 5. Au fost, în schimb, menținute prevederile care condiționează acordarea titlului de Cetățean de Onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe de aducerea, direct sau indirect, a unei contribuții importante la afirmarea comunității românești din Sfântu Gheorghe și de participarea la manifestările culturale, științifice și civice organizate de instituțiile și asociațiile românești, iar după primirea diplomelor, să fie în continuare prezențe active în viața comunității românești locale. Având în vedere specificul multietnic și multiconfesional al municipiului Sfântu Gheorghe și activismul recunoscut al concetățenilor maghiari, menținerea acestei cerințe este pe deplin justificată.

În paginile prezentului volum sunt prezentate, în rezumat, Laudatio al celor 180 de laureați ai titlurilor de Cetățean de Onoare al Comunității Românești din Sfântu Gheorghe și „Pro Urbe”. Structura socio-profesională a acestui valoros eșantion al elitei românești din Sfântu Gheorghe se prezintă astfel: profesori – 34, ingineri – 23, economiști – 15, tehnicieni – 14, ofițeri – 12, medici – 10, juriști – 9, învățători – 9, funcționari – 9, întreprinzători – 8, medici veterinari – 8, ziariști – 6, preoți – 4, polițiști – 4, asistenți medicali – 4, arhiviști și muzeografi – 3, educatoare – 3, contabili – 3, actori – 2, arhitecți – 2, maiștri militari – 2, muncitori – 2, informaticieni – 1, jandarmi – 1 și asistenți sociali – 1. Din totalul laureaților, 58 sunt femei și 7 veterani de război. În cei 20 de ani, au trecut în eternitate 60 dintre laureați.

Desfășurându-și activitatea în arealul multietnic și multiconfesional specific sud-estului Transilvaniei, românii din Sfântu Gheorghe, numeric minoritari, au știut și știu să se afirme în spațiul public, prin profesionalism, corectitudine și activitate performantă. Simpla trecere în revistă a demnităților publice îndeplinite de fruntașii românilor din Sfântu Gheorghe, în perioada de referință, înlesnește cunoașterea nemijlocită a contribuției românilor din această parte de țară, la formarea patrimoniului material și cultural local și național. Din această perspectivă, volumul de față reprezintă un argument credibil împotriva susținătorilor proiectelor separatiste și autonomiste. Fără prezența și activitatea creatoare a cetățenilor de naționalitate română, zestrea materială, spirituală și culturală a municipiului Sfântu Gheorghe și a întregii zone a Arcului Intracarpatic ar fi mult mai săracă.

Autorii își exprimă speranța că proiectul început acum 20 de ani va continua, îmbogățind, an de an, acest „tezaur uman viu” cu elite care, prin prestația lor profesională și prin comportamentul moral, bazat pe valorile credinței străbune, vor asigura dăinuirea identitară românească, împreună cu cea a concetățenilor de etnie maghiară și cei de alte etnii, în acest spațiu binecuvântat din inima României.

Drd. Tatiana Scurtu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail