Premiul „Pro Urbe”, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, va fi conferit anul acesta episcopului reformat Kato Bela, istoricului de artă Jano Mihaly, antrenorului Santa Carol şi fostului senator Puskas Balint, potrivit Agerpres.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis ca anul acesta să acorde nu unul, ci patru titluri Pro Urbe, excepţia fiind motivată prin faptul că sunt mai multe persoane care merită această distincţie şi este, totodată, important să se respecte principiul proporţionalităţii etnice.

Anul acesta au fost făcute opt nominalizări, însă în urma votului s-a decis să titlul să fie conferit istoricului de artă Jano Mihaly, episcopului reformat Kato Bela, care este şi preşedintele Fundaţiei Sapientia, fostului senator UDMR Puskas Balint, fost judecător la Curtea Constituţională şi preşedinte de onoare al Serviciului de Ajutor Maltez, precum şi antrenorului de atletism Santa Carol, singurul român care a primit European Coaching Excellence Award din partea European Athletics.

În semn de protest, FCRCHM nu a mai făcut propuneri, în acest an

Deși pentru edițiile anterioare au fost făcute nominalizări pentru decernarea  titlului „Pro Urbe” și din partea unor ONG-uri membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), în acest an nu s-a mai depus nicio nominalizare, în semn de protest față de neacordarea acestei distincții DOAMNEI PROF. ING. MARIA PELIGAD, în anul 2022, deși majoritatea membrilor comisiei pentru învăţământ, cultură şi ştiinţă din cadrul Consiliului Local  votaseră proiectul de hotărâre prin care „MARIA PELIGRAD și SANDOR JOZSEF” urmau să primească acest onorat titlu, dintre cele 7 persoane  nominalizate.

La acel moment, primarul Antal Arpad  a explicat că refuzul acordării premiului „Pro Urbe” doamnei prof. ing. Maria Peligrad are legătură cu contestarea în instanţă a steagului municipiului Sfântu Gheorghe de către Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ONG din care face parte și Fundația „Mihai Viteazul”, a cărei președintă este domnia sa, fără a preciza că o instanță din România, și-anume Curtea de Apel Brașov, a dispus „anularea HG nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna” (decizie nedefinitivă). Ulterior, în luna februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat steagul oficial al municipiului Sfântu Gheorghe, printr-o decizie definitivă.

Până în prezent, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat 95 de titluri Pro Urbe

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 13, la Muzeul Naţionale Secuiesc din Sfântu Gheorghe, mai arată Agerpres.

Premiul „Pro Urbe” este cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local municipal în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii în diferite domenii de activitate şi se acordă în fiecare an în luna aprilie, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.

Potrivit regulamentului, pot fi distinşi cu titlul Pro Urbe cetăţenii născuţi sau domiciliaţi în municipiul Sfântu Gheorghe, care au împlinit vârsta de 70 de ani şi care au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localităţii sau care au dobândit o recunoaştere notorie a activităţii lor, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe.

De la instituirea acestui premiu în anul 1997 şi până în prezent, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat 95 de titluri Pro Urbe, dar în urmă cu aproape 8 ani, la propunerea primarului Antal Arpad, Consiliul local a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unul anual, pentru a nu se crea o „inflaţie” de premianţi.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail