Colocviul „Unirea Basarabiei cu România; martie 1918 – perspectiva Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018”, la care vor participa oaspeți din țară, dar și o dezbatere privind activitatea arhivistică, prezentări și lansări de carte – se vor derula, în municipiul reședință de județ, mâine și miercuri, sub genericul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”.
„Primăvara Culturală, la Sfântu Gheorghe”, derulată în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna -Harghita, Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” și Asociației „Ștefadina” București, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Fundația Mihai Viteazul și Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, a debutat în 14 martie și va continua până pe 2 aprilie (a.c.) și cuprinde o serie de manifestări civice, cultural – artistice și religioase.
În cadrul programului, mâine, 28 martie (a.c.), la Centrul Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiu, se va desfășura, de la ora 15.00, Colocviul „Unirea Basarabiei cu România; martie 1918 – perspectiva Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018”, cu participarea reprezentanților Academiei Oamenilor de Știință, Universității „Hyperion” din București, Universității „Valahia” din Târgoviște, Parlamentului României, Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.
Miercuri, 29 martie 2017, în aceeași locație, va avea loc, de la ora 9.00, dezbaterea cu tema „Inițierea și pregătirea lucrătorilor care prestează activități arhivistice”, organizată de Asociația „Ștefadina” din București și lansarea volumelor: „Mărturii ale continuității românești în Carpații de Curbură: Voineștii Covasnei în imagini și cuvinte”, semnat de Florentina Teacă, prefațat de Corneliu-Mihail Lungu; „Toplița-Română în presa scrisă din perioada ceaușistă (1965-1989)”- semnat de Octavian Dorel Bucur, Mariana Carmen Bucur, și având prefața de Mihail Groza; și a lucrării „Ștefadina: file de arhivă, nr. 2 / 2016, editori: prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu și director general Mihai Nicolae, toate acestea fiind apărute la Editura „Ștefadina” din București.
Programul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a demarat cu 23 de ani în urmă, în martie 1994, reunind, de-a lungul anilor, numeroase manifestări culturale, științifice și civice, a precizat dr. Ioan Lăcătușu, unul dintre principalii coordonatori ai activităților.
Vom reveni cu informații despre manifestările viitoare.
Ana Ciorici Costache