În weekendul acesta se va desfășura Trofeul Şugaş Băi Metalubs, circulaţia publică fiind restricţionată în data de 17 iunie a.c., între orele 11:00-14:00 şi 14:30-18:30 pe drumul de legătură spre Şugaş Băi.

 

Trofeul Şugaş Băi Metalubs reprezintă etapa a VI-a din Campionatul Naţional de Viteză în Coastă 2, respectiv etapa a II-a din Campionatul Regional de Viteză în Coastă. Potrivit  reprezentanților  A.C.S. Auto Crono Covasna, în calitate de organizatori, în prima parte a zilei piloţii vor parcurge cei 4 kilometri ai etapei în două runde de recunoaşteri, urmate de antrenamentele oficiale care stabilesc ordinea de start. Ulterior, experienţa şi tehnica îşi vor spune cuvântul în lupta cu emoţiile, resursele, cu zecimile de secundă, cu vremea şi adversarii. Câştigătorul va fi desemnat prin cumulul celor mai buni timpi din două manşe, din cele trei parcurse. Emoţiile startului sunt inerente, iar rezultatele apar în momentul în care raţionamentul şi analiza îţi echilibrează nivelul adrenalinei.

Înfiinţată în 1997 la inițiativa câtorva pasionaţi ai maşinilor de curse, clubul a urmărit dezvoltarea mişcării automobilistice în judeţul Covasna, prin organizarea de concursuri, manifestaţii, întâlniri automobilistice, formarea de arbitri sportiv auto şi promovarea concurenţilor în Campionatul Naţional de Automobilism, se arată pe site-ul clubului sportiv.

Cu privire la această competiție, Simon Árpád , președintele A.C.S. Auto Crono Covasna, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”: „Așteptăm în județ 25 de piloți, din toată țara. De la noi din județ au confirmat deja participarea Bedo Barna, Szőcs Lóránt, Zölde Adorján și Szabó Csongor. Sperăm că aceștia vor avea o prestație bună și acum. (…) La această competiție s-au înscris și patru juniori, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani. Acești copii au mai participat la competiții, au făcut și școala de pilotaj, așa că fiecare dintre ei are cât de cât idee cam ce înseamnă aceste curse. Ei sunt în faza de începători și au mașini mai puțin puternice, de 90-100 CP, iar acum învață tainele acestui sport. Bineînțeles că sunt anumite cerințe pe care trebuie să le îndeplinească piloții, iar cei care reușesc să învețe aceste taine pot ajunge să facă performanță. Acești tineri sunt piloți care au participat în competiții și sunt la începutul unei cariere sportive.”

Traseul de la Șugaș Băi nu este foarte  lung, însă,  „este un traseu alert, de viteză mare și are vreo 2-3 capcane, unde concurenții dacă nu sunt atenți pot ieși în decor, nu este un traseu ușor de învățat. Nu are viraje tip „ace de păr”, în schimb are combinații de viraje complexe, de exemplu în primul viraj trebuie să sacrifici viteza pentru a putea aborda cel de-al doilea viraj, ca să nu ieși în decor. La școala de pilotaj elevii învață aceste capcane. Participanții care reușesc să intre în clasamentul final, la sfârșitul campionatului, pot participa la competițiile din Divizia 1 – Divizia Națională. Aceasta este mai mare, sunt mai multe mașini, mai puternice decât în Divizia 2. Costurile de participare la un campionat de nivel național sunt foarte mari. Din județul Covasna, singurul care are putere financiară și sponsori este pilotul Szabó Csongor. Ceilalți piloți, din păcate nu au suficienți sponsori pentru a ajunge în Divizia 1, unde cheltuielile sunt mult mai mari.”, a adăugat Simon Árpád.

Potrivit acestuia,, taxa de participare la un astfel de concurs național începe de la 150 de euro, iar mașinile care pot fi admise în concurs trebuie să aibă o capacitate cilindrică mai mare decât cele admise în Divizia 2, acest lucru presupunând automat valori mult mai mari ale autoturismelor, care costă de la treizeci de mii de euro în sus. Taxa de participare la Trofeul Şugaş Băi Metalubs, în schimb, este de 300 de lei, iar juniorii sunt scutiți de aceasta.

Orha Claudiu, vicecampioanul Campionatului Naţional de Viteză în Coastă 2, este optimist înaintea acestei curse.

 

,,După ce am reuşit să câştig etapele de la Sâncrăieni şi Sf. Ana, revin cu multă încredere la această etapă. Nu am mai parcurs acest traseu. Îmi doresc foarte mult să punctez şi aici, să termin pe locul unu pentru a face un pas decisiv spre liga mare. Dacă anul trecut obiectivul meu a fost să merg cât mai tare, experinţa acumulată, sfaturile specialiştilor m-au ajutat cu aceeaşi maşină de concurs să obţin rezultate mai bune. Acum sunt la momentul în care pot să-mi impun ritmul, să identific o trasă mai bună, să fiu ponderat într-un viraj pentru a compensa imediat pe un sector de drum scurt. Îmi place să-mi depăşesc limitele,” a declarat pilotul Orha Claudiu.

Competiţia este organizată de ACS Club Auto Crono Sf. Gheorghe, în parteneriat cu clubul Pro Motor Harghita sub tutela Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.

 

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Covasna şi se bucură de sprijinul Inspectoratului de Poliţie-Serviciul Rutier  Covasna, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, respectiv al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Covasna.

 

Despre școala de pilotaj Auto Crono

Acreditat de Federaţia Română de Automobilism Sportiv (F.R.A.S.), cursurile de pilotaj sportiv şi de navigaţie în cadrul clubului Auto Cronose desfăşoară din anul 2007.Cu un program care se bazează pe atenţia la detalii, cât mai multăflexibilitate şi la un preţ competitiv, se urmăreşte pregătirea şi instruirea candidaţilor în vederea stăpânirii elementelelor de bază ale condusului de înaltă performanţă. Școlarizarea este individuală şi se desfăşoară în mai multe trepte, de la stadiul de pilot debutant până la pilot avansat, astfel încât candidatul să poată face faţă rigorilor unui campionat de coastă şi de raliu.După absolvire şcoala de pilotaj urmăreşte în continuare evoluţia şi perfecţionarea atât în timpul antrenamentelor organizate de club cât şi în timpul competiţiilor. (www.autocrono.ro)

Despre derularea cursurilor școlii de pilotaj, SimonÁrpád a detaliat: „În țară sunt 7-8 școli de pilotaj, dintre care una chiar la noi, la AutoCrono, acreditată de Federația Română de Automobilism Sportiv. Se poate înscrie oricine dorește, însă nu e obligatoriu ca oricine se înscrie să primească și certificatul de absolvent al școlii. Cei care doresc să se înscrie la acest curs au ocazia să vadă despre ce este vorba la acest gen de concurs, pentru că în general conducerea pe drumurile publice impune un condus defensiv, pe când la școala de pilotaj, cursanții învață contrariul: condusul agresiv. Bineînțeles, acest tip de condus se practică pe un traseu cu circulația închisă, un traseu pregătit pentru cursă. Nu există o limită de vârstă pentru urmarea acestui curs, singura obligativitate este prezentarea unei adeverințe medicale de la medicul sportiv. Pentru copii, avem mașini special pregătite, cu scaune și pedale modificate. Adulții pot urma cursul pe mașina proprie, sau pe o mașină a Clubului. Cursul durează cam 2-3 zile, în funcție de elev. În prima zi au loc ore de teorie și foarte puțină practică, iar a doua zi se face practică, urmată de teorie și teste. Nu este ușor, dar cei care doresc, reușesc. Costurile de școlarizare se stabilesc în funcție de mașina pe care se învață, în funcție de numărul de zile de curs – daca elevul vrea mai multe zile, îi  oferim, un cost minimal ar fi de la 300 de euro, acesta crescând proporțional, în funcție de ce își dorește elevul.”

 

Și pe acestă cale organizatorii îndeamnă participanții și spectatorii la prudență: „Atenţie! Motorsportul poate fi periculos! Respectaţi precizările oamenilor de ordine şi protejaţi natura.Conduceţi cu atenţie spre locul de desfăşurare a competiţiei şi la înapoierea acasă spre cei dragi.”

 

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail