Un om de afaceri din Ungaria, pasionat de vânătoare, a capturat recent un cerb record în pădurile din judeţul Covasna, evaluat de specialişti la 263 de puncte.

Sarkany Arpad, patronul unei firme de vânătoare din Sfântu Gheorghe, a declarat vineri pentru AGERPRES că trofeul a fost capturat pe 25 septembrie, în pădurile din zona localităţii Comandău, unde omul de afaceri Bige Laszlo are o casă de vacanţă.

Potrivit lui Sarkany Arpad, cerbul de la Comandău este al doilea ca mărime capturat vreodată în România şi al cincilea pe lista mondială.„Este un cerb de excepţie, care a trăit la 1.200 de metri altitudine. Nimeni nu l-a mai văzut până acum şi nu ştia de existenţa lui, deşi are 14 – 15 ani, deci este foarte – foarte bătrân pentru această specie. (…) Este o mare realizare şi o mândrie atât pentru Ocolul silvic Comandău, care a gospodărit vânatul din această zonă, dar şi pentru întreaga lume cinegetică, deoarece un trofeu simbolizează valoarea biologică a speciei”, a spus Sarkany Arpad.

El a adăugat că vânătorul ungar nu a putut lua trofeul cu el, deoarece, conform legii, trebuie să rămână în patrimoniul naţional, în schimb va primi un mulaj din ghips reprezentând copia fidelă a cerbului împuşcat.

Trofeul va fi expus la Muzeul cinegetic din Posada, dar vânătorii covăsneni vor încerca să îl readucă în judeţ după ce va fi amenajat un muzeu similar la Sfântu Gheorghe.

Sarkany Arpad a menţionat că în România a mai fost capturat un singur cerb de aceeaşi talie, în anul 2006, în judeţul Mureş, care a fost evaluat la 264,51 puncte.

Pe locul al treilea la nivel naţional se plasează trofeul unui cerb vânat în anii ’80 de Nicolae Ceauşescu în munţii Vrancei, care a primit 261,25 puncte din partea Comisiei Internaţionale Chasse (CIC), autoritatea în domeniu, şi a reprezentat la acea vreme recordul mondial.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail