Precizăm că potrivit surselor oferite de Sfânta Tradiţie a Bisericii Ortodoxe arhanghelii reprezintă conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, drept simbol al biruinţei asupra răului. Mai mult decat atât, ei sunt călăuzele sufletelor celor adormiţi în drumul spre Rai.
Există şapte sfinţi arhangheli în postura de căpetenii ale puterilor cereşti, cei mai cunoscuţi fiind Mihail şi Gavriil.

Personaje cunoscute şi respectate
În ebraică semnificaţia numelui Mihail corespunde expresiei „Cine este egalul lui Dumnezeu?”. Arhanghelul Mihail se spune că poartă cheile Raiului, veghind mereu la căpătâiul celor suferinzi. Dacă stă aşezat în partea dreaptă a bolnavului, fiinţa aceea nu se va mai face bine şi îşi va da în curând duhul.
Se crede că în stânga muribundului s-ar afla diavolul, gata să-i răpească sufletul. Aşa că Arhanghelul Mihail are menirea să împiedice acest lucru.
Dacă suferindul are zile de la Dumnezeu şi îi este dat să mai trăiască, atunci Arhangheul Mihail se va afla la picioarele lui.
Sf. Arhanghel Mihail este reprezentat iconografic ca un personaj semeţ, care într.o mână ţine lancea cu care îl străpunge pe Satan, iar în cealalta poartă o stâlpare verde de finic. În vârful lancei se găsesc o panglică de in şi semnul Crucii. Sfântul amintit este considerat Păzitor al Credinţei şi un luptător împotriva ereziilor.
Referindu-ne acum la celălalt personaj sărbătorit pe 8 noiembrie, Arhanghelul Gavriil, trebuie ştiut că numele său însemnă „Omul lui Dumnezeu”. El este vestitorul unor sfinte şi minunate taine, apărând în icoane ţinând în mâna dreaptă o candelă aprinsă, iar în stânga o oglindă cu rama de culoare verde.
Sf. Gavriil a fost trimis de Dumnezeu să ducă soţilor Ioachim şi Ana vestea minunată şi neaşteptată a zămislirii fiicei lor, Maicii Domnului, iar mai apoi au încunoştinţat-o pe Fecioara Maria în privinţa întrupării Domnului Iisus.
Prag între toamnă şi iarnă
Data de 8 Brumar, conform vechiului Calendar popular, este condiderată un prag definitoriu între toamnă şi iarnă. Bătrînii satelor știu că ilustrele personaje biblice, Mihail şi Gavriil veghează din înalturi ca frigul şi zăpada să nu vină brusc, prinzând oamenii pe nepregătite.
Deşi, s-a mai întâmplat să vină iarna timpuriu, însă nu se ştie niciodată ce aduce ziua de mâine…
Ca atare, această zi de 8 noiembrie marchează finalul „Toamnei Arhanghelilor”, cum mai este numită data respectivă în anumite zone, temperaturile blânde făcând loc ploilor şi vremeii mohorâte, care anunţă apropierea implacabilă a sezonului hibernal.
Semnificaţia uor gesturi
În această zi finii au obligaţia morală să ducă naşilor colaci în dar. Semnificaţia acestui gest de suflet se referă la faptul că la căsătoria lor religioasă, naşii – părinţii spirituali – au purtat în biserică lumânări, simbol al celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil.
Tradiţia mai spune că fiind o zi de Sărbătoare credincioşii ar trebui să meargă la biserică, însă acum când bântuie teribilul Covod 19 este bine să avem grijă. Gospodinelor le este interzis să se îndeletnicească cu treburi casnice.
Pentru că atât Sf. Arhanghel Mihail, cât şi Gavriil sunt considerați ca apărători ai credincioșilor de la naştere şi până la moarte, în credinţa populară ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru ca fiecare să aprindă o lumânare. În felul acesta se crede că respectivii vor fi călăuziţi spre Rai în Viaţa de Apoi.
În zonele montane cei doi sfinţi sunt consideraţi ocrotitori ai ciobanilor şi ai mioarelor. La Voineşti am auzit despre o superstiţie legată de sporirea sau nu a „cheagului”, a bogăţiei gospodăriilor.
Unele neveste făceau câte o turtă de mălai. Stăpânii casei o aruncau în sus: atunci când cădea cu faţa în sus era semn bun, urmând să apară mulţi miei în turmă. Dacă se întâmpla pe dos, superstiţioştii credeau că multe oi vor rămâne sterpe. Azi asemenea practici arhaice au fost date uitării, fiind private cu îngăduinţă de tineret.
Cert este că oierii nu omit să sloboadă între mioare în dimineaţa zilei de 8 noiembrie berbecii ţinuţi deoparte până atunci, spre a se împerechea.
Hramul vechii biserici din Zagon
În cea mai mare comună din judeţul nostru, Zagon, s-a înfiripat cu ani în urmă o frumoasă tradiţie, ca o dată pe an să aibă loc Slujba în mica biserică din lemn, veche de peste două secole din centrul aşezării, ca un omagiu adus credinţei şi statorniciei românilor de pe aceste meleaguri.
După cum se ştie, la numai câţiva zeci de metri, peste drum există un falnic lăcaş de cult. Această datină s-a înfiripat fiindcă modesta bisericuţă are Hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, acolo slujindu-se atâţia amar de ani fără încetare. Ca atare, în cursul dimineţii de joi în interiorul vechilui aşezământ va avea loc slujba tradiţională.

Trebuie reţinut că prima biserică ortodoxă a fost atestată pe aceste locuri acum câteva sute de ani în perimetrul numit pe vremuri „Satul românilor”, pe clopotul rămas ca vestigiu existând o inscripţie datând din 1468.
În sâmbăta anterioară zilei Arhanghelilor Mihail și Gavriil s-au ţinut slujbe de pomenire a morţilor în toate bisericile ortodoxe, s-au dat de pomană colaci, fructe, colivă de sufletul celor răposaţi. Au fost ofrande dăruite de „Moşii de Arhangheli”, aşa cum am scris la vremea respectivă, credincioşii aprinzând lumânări atât pentru morţi, cât şi pentru vii.
Să ne rugăm ori de câte ori avem putinţa, stimaţi credincioşi, pentru sănătatea noastră, a celor dragi şi apropiaţi, mai ales acum în perioada grea de Pandemie.
Urări de bine adresate sărbătoriţilor
Avem azi, aşadar, două nume importante de sărbătorit: Mihail și Gavriil. Fireşte, sunt o sumedenie de români, de ambe sexe, care trebuie felicitați (mai mult…telefonic!) de Ziua lor onomastică. Petrecerile, florile și cadourile vor fi oferite celor ce poartă aceste nume biblice poate anul viitpr, dacă scăpăm de Pandemie!!!
Conform statisticilor ar fi în jur de 1,3 milioane de compatrioţi ce au prenumele Mihai, Mihnea, Mihalache, Mişu, Mihail, Mihăiţă, dar şi Gavril, Gavrilă, Gabi, respectiv variantele feminine Mihaela, Gabriela, Gabi.
Le dorim tuturor multă sănătate, fericire şi bucurii alături de cei dragi!
Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail