1 aprilie – Ziua păcălelilor – reprezintă o dată tradițională când persoanele cu simțul umorului le fac celorlalți diferite farse nevinovate. Numai că uneori devin chiar ei „victime” ale glumelor semenilor puși pe șotii.

Această datină veselă s-a răspândit aproape în întreaga lume. La început cei păcăliţi erau socotiţi „lunatici”, iar mai târziu „oameni cu capul în nori”. Există o ipoteză despre originea obiceiului ce ar avea legătură de schimbarea Calendarului gregorian în anul 1582. Întâmplarea s-a petrecut în Franţa, pe timpul Regelui Carol al IX-lea, care a stabilit că Anul Nou va fi sărbătorit pe 1 ianuarie şi nu ca până atunci la 1 aprilie. Deoarece unii supuşi nu s-au putut obişnui prea repede cu această modificare, au continuat o bucată de vreme să sărbătorească venirea Anului Nou pe stil vechi, adică la… 1 Prier!
Spre a se amuza pe seama acestor „nebuni”, li se atârnau pe spate câte un…peştişor de hârtie. De aceea păcaliţii erau porecliţi… „Poissons d’avril”. Deprinderea aceasta a avut succes, perpetuându-se zeci de ani şi apoi secole de-a rândul. Şi în prezent în Franta se trimit în prima zi a lui aprilie felicitări care ilustrează tot felul de peşti, de asemenea, se oferă bomboane cu forma respectivă.

Acest obicei hazos s-a răspândit cu variaţiuni de la ţară la ţară mai întâi în Europa, apoi în America şi Canada, ulterior în întreaga lume, ajungând inevitabil şi în România. Cu timpul data de 1 aprilie a devenit sinonimă cu Ziua păcălelilor, priej de glume inocente şi amuzament general pe seama unor semeni neatenţi la ce se întâmplă în jurul lor.

Tradiţia farselor a căpăt diferite conotaţii populare, care diferă de la o ţară la alta și în România fiind acum în vogă. Cu timpul au apărut şi anumite superstiţii legate de obicei. De exemplu, se crede că asemenea glume e bine să fie făcute numai până la jumătatea zilei de 1 aprilie, altminteri aduc …ghinion făptuitorului.

Anumite persoane ce cred în tot felul de semne rău-prevestitoare ce nu vor să fie păcălite poartă de 1 aprilie un obiect de culoare roşie (batistă, eșarfă, broșă etc,) spre a nu fi deocheate! Ei și ????

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail