Toţi cei şapte primari pe care Partidului Social Democrat (PSD) îi are în judeţul Covasna vor candida pentru un nou mandat.

Deputatul Horia Grama, preşedintele PSD Covasna.

Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, care a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primarii din Barcani, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Dobârlău, Valea Mare, Vâlcele şi Hăghig şi-au exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri locale şi au obţinut deja acordul organizaţiei judeţene.

Grama a menţionat că, practic, PSD are în portofoliu toate primăriile din zona românească a judeţului, iar în opinia sa toţi cei şapte primari au şanse reale de reuşită. Liderul social-democrat a mai spus că deocamdată liberalii nu au venit cu nici o altă propunere şi consideră că nici nu ar fi bine să-şi pună vreun candidat în aceste localităţi pentru că vor crea o concurenţă nedorită în cadrul alianţei.

În context, Grama a explicat că logica Uniunii Social Liberale nu este ca PNL şi PSD să se bată între ele la alegeri, ci să se susţină reciproc unde au teritorii deja câştigate şi să lupte împreună pentru dobândirea altora. „Majoritatea primarilor PSD au ieşit din primul tur la alegerile anterioare, cu 60-70% din voturi (…) E absurd să fim în alianţă şi să ne batem între noi. Normal e să conservăm ce avem şi să câştigăm împreună în alte localităţi, nu să le luăm noi pe ale lor şi ei pe ale noastre”, a spus Horia Grama.

De asemenea, el a amintit că, potrivit protocolului, PNL va face nominalizările la Primăria Sfântu Gheorghe şi la şefia Consiliului Judeţean, atenţionându-şi în acelaşi timp aliaţii că au obligaţia morală să îi consulte înainte de a face listele definitive. „PSD are un fief puternic în zona românească, iar colegii noştrii trebuie să înţeleagă că nu au doar dreptul, ci şi o mare responsabilitate în ce priveşte nominalizarea candidaţilor, pentru că, într-adevăr, contează ca aceştia să fie bine văzuţi şi de electoratul nostru, pentru că de acolo vin voturile”, a mai spus Horia Grama.

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja a declarat pentru AGERPRES că în limitele protocolului vor sprijini candidaţii propuşi de PSD, dar dacă vreunul dintre ei va pierde încrederea electoratului şi va scădea în sondaje, vor avea pregătiţi alţi oameni şi vor fructifica şansele. „În măsura în care nici unul dintre candidaţii PSD nu îşi pierde încrederea electoratului şi are şanse reale, PNL îi va sprijini în virtutea protocolului USL. Dar, subliniez, dacă se va ivi vreo oportunitate şi vom vedea că avem şanse mai mari, că avem un om mai bun, atunci vom lupta pentru asta. Noi suntem pregătiţi şi ne asumăm responsabilitatea”, a spus Obreja.

În ce priveşte candidaţii pentru Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean, Obreja a precizat că se va consulta cu aliaţii dar nu va accepta ca PSD să aibă drept de veto asupra listelor USL şi nici să impună criteriul etnic printre criteriile de selecţie. „Sigur, pentru noi contează foarte mult zona românească, dar indiferent de obiecţiile sau sugestiile PSD, liberalii nu-şi vor nominaliza niciodată candidaţii pe criterii etnice, singurele criterii valabile fiind notorietatea şi competenţa”, a spus Obreja.

Pentru Primăria Sfântu Gheorghe liberalii l-au propus pe consilierul Mădălin Guruianu, iar pentru Consiliul Judeţean pe profesorul universitar Cziprian Lorand, menţionând, însă, că nici una dintre propuneri nu este „bătută în cuie”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail