În calitate de vicepreședintă a Asociației Despărțământul Covasna- Harghita al ASTRA, împreună cu reprezentanți ai altor ONG-uri membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dar și a comunității covăsnene, și nu numai,  am luat la cunoștință cu indignare de hotărârea Consiliului local al Municipiului Sfântu Gheorghe de joi, 28 aprilie a.c., prin care nu a fost aprobată acordarea Premiului „Pro Urbe”, ediția 2022, DOAMNEI PROF. ING. MARIA PELIGAD.

Și asta după ce, în data de 21 aprilie a.c.primisem informația, din partea reprezentantului Biroului de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe, că „MARIA PELIGRAD și SANDOR JOZSEF” sunt cele două persoane votate de membrii Comisiei  pentru învăţământ, cultură şi ştiinţă din cadrul Consiliului Local, dintre cele 7 nominalizate pentru acordarea acestei distincții.

  Nu se întâmplă în fiecare zi sau în fiecare an ca o propunere care vine din partea Comisiei de Cultură să fie schimbată de Consiliul Local, a declarat primarul Antal Arpad după votul secret din plenul Consiliului Local.

Edilul a explicat, totodată, că refuzul acordării premiului „Pro Urbe” doamnei prof. ing. Maria Peligrad are legătură cu contestarea în instanţă a steagului municipiului Sfântu Gheorghe de către Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ONG din care face parte și Fundația „Mihai Viteazul”, a cărei președintă este domnia sa, fără a preciza că o instanță din România, și-anume Curtea de Apel Brașov, a dispus „anularea HG nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna” (decizie nedefinitivă).

Prin această hotărâre s-a făcut o mare nedreptate unei personalități de seamă a comunității românești din Sfântu Gheorghe și județul Covasna care se bucură de prețuire, respect și stimă deoarece prin întreaga sa activitate profesională, culturală și civică a acționat pentru conviețuirea interetnică armonioasă bazată pe respect reciproc și buna înțelegere.

Totodată, această hotărâre continuă șirul de discriminări îndreptate împotriva reprezentanților comunității românești, încă de la instituirea Premiului „Pro Urbe”.

Față de această nouă dovadă care exprimă convingător adevărata atitudine a consilierilor locali și a primarului municipiul Sf. Gheorghe, Antal Árpád András, ne exprimăm protestul nostru și solicităm conducerii Primăriei SĂ ÎȘI CEARĂ SCUZE PUBLIC DOAMNEI MARIA PELIGRAD și să găsească o modalitate de reparație morală a gravei nedreptăți comise, iar pe viitor să țină seamă de voința comunității românești într-un climat de normalitate conform uzanțelor europene.

Până când acest necesar gest de onoare se va întâmpla, dacă se va întâmpla, în calitate de vicepreședintă a Asociației Despărțământul Covasna- Harghita al ASTRA, ONG în numele căruia am făcut nominalizarea și am întocmit, conform regulamentului, Expunerea de motive și recomandarea, alături de alte două, pentru acordarea Titlului PRO URBE Doamnei prof ing. MARIA PELIGRAD, consider că domnia sa merită să primească onorantul  Titlu „PRO OAMENI”, „PRO INIMI”, „PRO SUFLETE”.

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail