Albumul intitulat „Mărturii ale continuității românești în Carpații de Curbură: Voineștii Covasnei în imagini și cuvinte”, ce poartă semnătura covăsnencei Florentina Teacă, a fost lansat recent, la Sfântu Gheorghe.
Albumul cuprinde fotografii vechi din Voinești-Covasna, însoțite de interviuri sau frânturi de interviuri cu oameni ai locului, are prefața semnată de Corneliu-Mihail Lungu, și a apărut la editura „Ștefadina” din București, în 2016, cu sprijinul Asociației ce poartă același nume ca și editura.
Fotografiile fac parte din colecţii particulare, iar albumul este cel de-al treilea ce conține mărturii ale trecutului comunității românești din zonă, realizat de Florentina Teacă.
„O cărare, chiar lată, bătută, cunoscută, care la un moment dat se oprește, mereu mi s-a părut mai cu lipsă de folos decât una mai plăpândă, mai înierbită, dar care șerpuiește fără încetare, care mereu merge și mai departe. Ei, așa văd eu aceste cărți ale mele, albume cu imagini vechi din Voinești – Covasna: mai bine să le lipsească tirajul și audiența pe care unele de aplomb național sau internațional le au, decât să nu mai urmeze un nou album. De aceea am continuat munca și după ce a apărut primul volum („Covasna, Voinești: istorie și cultură românească în imagini”, apărut la editor Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, în 2014), și după ce a apărut al doilea („Chipuri de demult din inima României: Voineștii Covasnei în imagini din secolul trecut”, apărut la Editura „Magic Print”, Onești, în 2015) și de acum, cu sprijinul Asociației Ștefadina, sunt trei albume. Și vor mai fi, cu nădejde zic!” – a transmis, în preambulul lucrării, Florentina Teacă.
Lansarea albumului a avut loc recent, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiu, în cadrul manifestărilor culturale, civice și științifice derulate sub genericul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”.
Autoarea a declarat că povestea fotografiilor cuprinse în această lucrare a pornit, după cum sugerează și titlul, din Voinești – Covasna.
„În Voineștii Covasnei a pornit povestea fotografiilor. Pentru o perioadă scurtă, am lucrat în învățământ și mi-am implicat elevii în munca aceasta de căutare a fotografiilor prin sertarele bunicilor. Așa au început să vină fotografii, a ieșit primul album în anul 2014; al doilea în 2015, și (…), la sfârșitul anului 2016 a ieșit cel de-al treilea album cu fotografii, care, de data aceasta, aduce ceva nou: aduce și text. Pe lângă fotografii sunt frânturi de interviuri, interviuri cu bătrânii locului, interviuri în care am încercat să aflu cât mai multe despre cum era viața acum 50 de ani, acum 100 de ani, iar aceste texte, zic eu, completează fericit imaginile din fotografii.” – a spus Florentina Teacă.
Aceasta a declarat că interviurile pe care le-a realizat pentru lucrările sale, au avut, în general, legătură cu tradiția păstoritului și că nu de puține ori, mărturiile intervievaților au fost impresionante, rămânându-i în suflet.
„Interviurile mele au avut mai mult legătură cu tradiția păstoritului. Anul trecut, în 2016, am publicat o carte despre mocanii voineșteni, o cercetare etnografic-afectivă a păstoritului din Voineşti, cu accentul pe cele mai de demult, și am mers la ciobanii bătrâni, tocmai în ideea de a afla mai multe despre meseria asta, care era, de fapt, un mod de viață; dar lucrurile s-au legat și oamenii mi-au spus mai multe, nu doar despre ciobănit. Acestor oameni nu le-a fost ușor. De mici copii, ei erau în vârful munților, cu oile, la cheremul vitregiilor naturii, înconjurați de animale sălbatice, de fel de fel de pericole și mi-au povestit multe oamenii aceștia, de multe ori lucruri emoționante (…). Unul dintre intervievați mi-a povestit că la o stână au venit niște oameni în vizită, turiști, au fost omeniți cu produse păstorești și au văzut un copil, mititel, plin de noroi, care căra apă, cu cobilița, în găleți de lemn. Și l-au întrebat: <<Cum te cheamă, copile?>> <<- Pe mine nu mă cheamă nimeni. Numa’ mă trimite>>. M-a emoționat imaginea acestui ciobănaș, călit de mic!” – a dezvăluit Florentina Teacă.
Aceasta a menționat că intenționează să meargă, în continuare, pe firul fotografiilor ce ilustrează aspecte din viața comunității românești din zonă și care „încuie în ele amintiri dragi”.
„După cum spuneam și în anii trecuți, simt că este o datorie față de oamenii care au trăit pe aceste meleaguri și efectiv nu mai pot da înapoi și se întâmplă că primesc tot mai multe; nu mai pot da înapoi! Am multe planuri, pentru că sunt multe povești care abia așteaptă să fie scoase la lumină. Să mă ajute Dumnezeu să reușesc ! Sănătate să fie!” – a spus Florentina Teacă, precizând și că le este recunoscătoare celor care o sprijină în acest demers.
Florentina Teacă s-a născut în Voinești – Covasna și în afara celor trei albume cu fotografii, a realizat sau s-a implicat în realizarea altor volume dedicate zonei. Mai exact, este autoarea volumelor „Sântilia – Străvechi obicei pastoral românesc” (2014), „Mocanii Voineșteni, străjeri ai românismului în Arcul carpatic transilvan” (2016) și a îngrijit și volumele „Covasna, prin ochii cercetaşilor” și „Episcopul Nicolae Teculescu, apărător al spiritualităţii româneşti. Istorie şi actualitate”.
Ana Ciorici Costache