Teatrul Independent „Osono” din Sfântu Gheorghe şi-a anunţat ieri proiectele pentru următoarea stagiune, care va debuta în luna iulie. Printre acestea se numără și un proiect de educație teatrală pentru tineri, derulat în parteneriat cu organizații din trei țări. 

. .

Managerul teatrului, Fazakas Misi, a transmis ieri, printr-un comunicat de presă, că stagiunea 2016-2017 a trupei „Osonó” va începe în 17 iulie, cu un proiect de educație teatrală pentru tineri realizat în parteneriat cu trei organizații din Austria, Slovacia și Malta, proiect ce va fi implementat în localitatea Steyr din Austria.

Potrivit aceleiași surse, în data de 14 august, se va deschide Tabăra interetnică de Teatru,  organizată de Teatrul Independent „Osonó”, în parteneriat cu  Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe. Tabăra se va desfășura la centrul de agrement „Csipkes”- din Zăbala, fiind adresată tinerilor maghiari şi români, care au vârsta peste 14 ani și care sunt pasionaţi de teatru.

Fazakas Misi a transmis și că „în stagiunea viitoare, Trupa <<Osonó>> va sta mai mult timp la Budapesta, ca  urmare a unor invitaţii de a realiza mai multe proiecte teatrale, educaționale și sociale, unele în parteneriat cu teatre independente din capitala Ungariei.”

 

Bilanțul stagiunii anterioare

În ceea ce privește stagiunea anterioară, managerul Fazakas Misi a declarat că aceasta „va rămâne în istoria Teatrului Independent <<Osonó>> ca fiind cea în care complexa sa activitate a fost recunoscută la nivel naţional, prin acordarea prestigiosului Premiu <<Charlemagne pentru Tinerii Europeni>>”. Acest premiu este acordat în fiecare an pentru proiecte dezvoltate de persoane cu vârstele cuprinse între 16 şi 30 de ani, care să promoveze buna înţelegere între persoane din diferite ţări europene.

În stagiunea 2015-2016, „Osonó” a avut trei spectacole, dintre care o premieră; 115 reprezentaţii, pentru 6.600 spectatori, în 41 de oraşe din 13 ţări. Pe lângă acestea, a avut 103 dezbateri cu publicul; 3 festivaluri internaţionale, la care Trupa Osonó a reprezentat România şi Europa de Est şi în cadrul cărora a câştigat două premii.

„Timp de 5 luni, <<Osonó>> s-a aflat în turnee prin Europa, iar, când s-a aflat în România, a continuat programul său de deplasări, reprezentaţii şi întâlniri cu spectatorii din diverse sate, mai ales pe cele din zonele mai greu accesibile din ţara noastră, unde teatrul a ajuns foarte rar sau chiar niciodată. Cea mai mare parte din activitatea Trupei s-a desfăşurat în străinătate,  deoarece 95% din bugetul Teatrului Independent <<Osonó>> sunt bani proveniţi din proiecte şi aplicaţii internaţionale.”- a spus Fazakas Misi.

El a menționat că, dincolo de activitatea teatrală, „Osono” a  realizat şi 107  evenimente cu valenţe educative şi sociale, cu sprijinul Fundaţiei  „Tiszta Formák” din Ungaria – fundația fiind sponsorul principal al Teatrului Independent din Sfântu Gheorghe.

„Teatrul Osonó a mai desfăşurat parteneriate culturale cu teatre din Thailanda, Maroc, Italia, Budapesta şi, pentru prima dată, cu o instituție teatrală din Sfântu Gheorghe. Este vorba de coproducția <<Orb de mină>>, de Székely Csaba, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul <<Andrei Mureșanu>>, în regia tinerei Catinca Drăgănescu. În parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, <<Osonó>> a derulat un proiect, condus de Fazakas Misi şi Mucha Oszkár, împreună cu pedagogul teatral Prezsmer Boglárka, ce a vizat formarea profesională a pedagogilor pasionaţi de teatru şi a liderilor trupelor de teatru pentru elevi. Proiectul va continua şi în stagiunile viitoare, cu noi participanţi. Cu spectacolul bilingv <<Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez>>, a cărui premieră a avut loc cu un an în urmă, Trupa Osonó a susţinut 70 de reprezentaţii. Acest proiect inedit de teatru în săli de clasă va fi valorificat şi în stagiunea viitoare, prin organizarea de reprezentaţii în şcolile din România şi din alte ţări, unde trupa din Sfântu Gheorghe are colaboratori sau va descoperi noi parteneri.”- a declarat Fazakas Misi.

Potrivit acestuia, cea mai aplaudată, premiată și prezentată producţie Osonó a fost „Chipul din oglinda apei”. Spectacolul a ajuns la aproape  450 de reprezentaţii, a câştigat Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru din Saint-Louis.

„În stagiunea viitoare, acest  spectacol de teatru-documentar este invitat în  mai multe orașe din Europa. Aşadar, această producţie teatrală nu dă deloc semne de epuizare, la 5 ani de la premieră, <<Chipul din oglinda apei>> şi-a păstrat prospeţimea şi profunzimea, iar promovarea lui o fac chiar spectatorii şi oamenii de teatru : cei ce l-au văzut în diverse turnee sau pe la festivaluri îl consideră o ofertă teatrală cu care merită a se confrunta şi spectatorii din ţările şi oraşele lor de origine.”- a transmis Fazakas Misi.

Teatrul „Osono” din Sfântu Gheorghe, şi-a început activitatea cu peste două decenii în urmă, ca trupă şcolară, dar de câţiva ani funcţionează ca teatru independent.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail