Pentru al doilea an consecutiv, două cadre didactice din Târgu Secuiesc- educatoarea Mihaela Cristea și prof. învățământ preșcolar Demeter Csilla, cărora li s-a alăturat, ca voluntar, Jakabos Karina, studentă la Facultatea de Psihologie și Ştiinţe ale Educației Babeș Bolyai din Odorheiu Secuiesc  – au organizat, prin asociația Pumukli, trei tabere de învățare a limbii române dedicate copiilor etnici maghiari, la care au participat 56 de preșcolari și școlari cu vârste cuprinse între 4-10 ani.

Educatoarea Mihaela Cristea a declarat că scopul taberelor denumite ,,Învață limba română alături de Pumukli” a fost să ofere posibilitatea copiilor din regiune să asimileze cunoştinţe de limba română într-un mod jucăuş, interactiv.

„În cursul celor cinci zile, cât a durat fiecare tabără, am organizat și desfășurat activități interactive, dinamice, adaptate fiecărui copil, care să îi ajute să pronunțe corect, să asimileze vocabular și gramatică cu o ușurință deosebită. Am folosit metode moderne și inovative care le-au stimulat creativitatea, gândirea critică, abilitățile sociale și lingvistice”, ne-a spus acesta.

Tabăra a fost o îmbinare echilibrată între activități de limba română, activități în natură, dezvoltare personală și distracție!

 La prima tabără oragizată la Băile Balvanyos, în perioada 26 – 30 iunie,  au participat 18 copii de etnie maghiară, cu vârste între  6-9 ani, din Tg. Secuiesc, Sânzieni, Turia și Brețcu.

„Copiii, emoționați, si-au luat la revedere de la părinți luni și s-au revăzut vineri după-amiază. Odată plecați în tabără, micuții au avut ocazia de a își câștiga autonomia și independența. Ei au trebuit să aibă grijă de ei înșiși dar și de colegi și de coechipieri. Responsabilizarea copiilor cu menținerea ordinii, aranjarea hainelor, pregătirea pentru somn, orientarea i-au făcut pe aceștia să își crească considerabil încrederea în sine.

Tabăra a fost o îmbinare echilibrată între activități de limba română, activități în natură, dezvoltare personală și distracție! Copiii au fost împărțiți în echipe. Aceștia au participat la program după un orar stabilit, cu activități atât în interior -creare de povești, convorbiri, ghicitori, cât și în aer liber -jocuri de echipe, cântece și dansuri și trasee în pădure). Participând la această tabără copiii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba română, atât la cursuri cât și în diverse situații reale, precum la masă, pe munte, în cadrul activităților de grup;  au descoperit aventura cu ajutorul drumețiilor și al traseelor prin pădure; au petrecut timp în aer liber și au învățat să aprecieze natura; au participat la jocuri și activități de dezvoltare personală, în limba romănă, care au contribuit la creșterea încrederii în sine; s-au  bucurat de vacanță, s-au relaxat și și-au făcut noi prieteni.

Această tabără a fost cofinanțată de Consiliul Județean Covasna”, ne-a transmis Mihaela Cristea.

Copiii și-au creat în tabără prieteni noi și amintiri de neuitat, dar mai ales un bagaj bogat de cunoștințe de limba română!

Potrivit acesteia, a doua tabără s-a desfășurat în perioada 10-14 iulie, iar beneficiari au fost 18 copii de etnie maghiară din Tg. Secuiesc, Lemnia, Turia, Brețcu, cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani.

„Totul s-a desfășurat într-un cadru de vis asigurat de gazdele de la Asociația ,,Pumukli”, în orașul Tg, Secuiesc.

Timp de 5 zile, copiii au participat la numeroasele activități ale taberei: s-au cunoscut mai bine, au ascultat și spus povești, au jucat jocuri cu text și cântec, și-au făcut bagajele pentru o călătorie în lumea cuvintelor, au pictat șervețele curcubeu, au chemat soarele și i-au cântat melcului din curte ,,melc, melc codobelc” până ce i-au ieșit cornițele, în strigătele de bucurie ale tuturor.

Copiii și-au creat în tabără prieteni noi și amintiri de neuitat, dar mai ales un bagaj bogat de cunoștințe de limba română!

Acest proiect a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc”, ne-a mai spus  educatoarea Mihaela Cristea.

 A fost o tabără pe cinste, în care ne-am făcut prieteni noi, ne-am cunoscut mai bine!

Cea de a treia tabără a fost organizată în perioada 24-28 iulie, cu același entuziasm și voie bună. Beneficiarii acestei tabere au fost 20 de copii de etnie maghiară cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani (copii din Tg. Secuiesc, Lemnia, Turia, Brețcu, Aita Mare). Activitățile desfășurate au fost atât în Tg. Secuiesc cât și la Lemnia de Sus.

La finalul acesteia, Mihaela Cristea a concuzionat: „A fost o tabără pe cinste, în care ne-am făcut prieteni noi, ne-am cunoscut mai bine, am avut activități interesante și distractive, am citit, ascultat și creat povești, am mers în drumeție în pădure, cu căruța, unde am ascultat glasul pădurii, am construit podul de piatră, am dansat, ne-am jucat, am împărțit diplome, fotografii și îmbrățișări și nu în ultimul rând am sărbătorit-o pe Maia. Ne-am încheiat fiecare zi cu jocuri și cântece de tabără.

La final de tabără copiii erau fericiți, s-au relaxat, și-au făcut noi prieteni. Alături de noi, atât copiii cât și părinții au avut parte de o atmosferă prietenoasă, cunoștințe, entuziasm, energie și multe amintiri frumoase”.

Reiterez cele scrise anul trecut, în articolul ce a avut ca temă organizarea primelor două tabere dedicate învățării limbii române de către copiii etnici maghiari, organizate la Târgu Secuiesc și Lemnia:

De zeci de ani de zile este adusă în discuție, în spațiul public, problema separării pe criterii entice a unităților de învățământ din zonele în care trăiesc etini maghiari, ce are ca urmări necunoașterea sau cunoașterea într-o masură mică a limbii române de către copiii ce frecventează cursurile în limba maghiară.

Nutrim speranța că într-o zi politicienii care conduc destinele acestei țări vor înțelege că separararea pe criterii entice a unităților de învățământ, imediat după 1989, nu a adus niciun beneficiu în plan educational și că DOAR ÎMPREUNĂ, cunoscându-se unii pe alții, copiii acestei țări se pot dezvolta frumos și armonios, spre beneficiul tuturor.

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: https://www.facebook.com/cristea.mihaela.796

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail