Peste 10 tone de alimente au fost distribute persoanelor în vârstă și celor cu posibilități materiale reduse din comuna Vâlcele, și nu numai, prin grija și implicarea preotului paroh Vasile Antonie Tămaș, alături de cei 7-8 voluntari care au lucrat împreună cu el  încă de la începutul campaniei  „Bucuria Postului Paștilor”, la reușita căreia și-au adus contribuția reprezentanți de firme și instituții din județ și din țară și zeci de persoane care le-au sărit în  ajutor, precum și autoritățile locale din comună, prin viceprimarul Nicolaie Cucu.

Iubește-l pe Hristos și vei vedea cât îi vei iubi pe oameni, chiar dacă nu vrei. Dragostea care vine din dragostea lui Hristos este dragoste puternică și veritabilă. Iubește-l pe Hristos!”- spunea părintele Ieronim din Eghina. Iar preotul  Vasile Antonie Tămaș, însuflețit de iubirea pentru Hristos  a dovedit, și prin această din urmă campanie „pentru ajutorarea celor bătrâni”, care se va încheia, potrivit declarației sale,  „atunci când se încheie starea de urgență”, cât de mult  iubește  oamenii – români, maghiari, romi- pe care a reușit să-i facă fericiți  prin simplul gest de a le pune  o pâine pe masă și a le duce alimente  de strictă necesitate, pentru o perioadă de timp, dar și mănuși și măști de protecție, pe timp de pandemie de coronavirus. A dăruit produse  persoanelor în vârstă de la  Căminul de bătrâni din comuna Hăghig, dar și o sumă de bani Secției  Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Gheorghe. A dăruit iubire!

 Din toate puterile mă voi strădui să fac o fărâmă de bine!”

„Până la Sfintele Paști, dorim să fericim peste 400 de oameni de pretutindeni.”- declara Vasile Tămaș, la  sfârșitul lunii februarie. A reușit  mai mult decât și-a propus, și asta pentru că „preotului erou din mijlocul țării” îi pasă de semenii din jurul lui și se ghidează, în toate acțiunile,  după cuvintele pe care le-a rostit în ziua în care a  fost instalat preot paroh în parohia Vâlcele:„Din toate puterile mă voi strădui să fac o fărâmă de bine!” Și-a reușit să facă multe „fărâme de bine” în cele peste 40 de zile în care a dăruit și câte o fărâmă din sufletul lui, fiecărei persoane la care a ajuns cu alimente și materiale de protecție.

Mulți dintre cititorii ziarului Mesagerul de Covasna urmăresc, cu siguranță, pagina de socializare a părintelui Tămaș, prin intermediul căreia acesta ne-a ținut la curent cu acțiunile desfășurate alături de tinerii voluntari din comună, și ne-a făcut cunoscute  numele  persoanelor care l-au ajutat, necondiționat. Pentru a avea o imagine asupra efortului comun depus în toate zile de muncă din cadrul Campaniei „Bucuria Postului Paștilor”, în materialul de față redăm o parte dintre  aceste mesaje:

„Alimentele pentru ziua de mâine destinate bătrânilor și suferinzilor care stau în casele lor au fost achiziționate! Fratele Marian Cucu ne dă mâine dimineață pâinea de casă caldă, ambalată în siguranță de către Brutaria Cucu din comuna Bod (colonie). Lăsăm la poarta oamenilor pâine, ulei, făină, apă minerală, paste, fasole, biscuiți, lapte, banane (oferite gratuit de patronii magazinului din Bod- Costel și Șoru).Voi stați acasă! Noi suntem voluntari și vă aducem alimente gratuit, ca să vă știm protejați!”

„Cele 30 de pâini oferite în dar de fratele Ovidiu Farcas vor ajunge imediat la destinație prin grija Poliției Române, cu mijlocirea șefului de post Socaci Marius-Ciprian! Continuăm întru fapte bune! ”

„Cu ajutorul lui Dumnezeu și al fraților milostivi, în această seară am reusit să oferim un sprijin alimentar Căminului de bătrâni din comuna Hăghig. Câteva zeci de pâini, fasole, faină de mălai, orez, detergent, apă minerală și plată, hârtie igienică, faină albă, prosoape de hârtie, ceaiuri pentru imunitate etc. Zecile de bătrâni se vor bucura. Doamna Director, împreună cu dragile doamne asistente au dat o mână de ajutor.”

„Campania „Bucuria Postului Paștilor” a reușit să ajungă astăzi și la Spitalul județean din Sfântu Gheorghe. Donația de 1000 de lei a fost oferită din suflet Secției Boli Infecțioase Copii. Îmi voi dona salariul lunilor viitoare acestei secții.”

„Lacrimi de bucurie… O ciorbă caldă, felul doi și pâine. Bătrânii noștri dragi…Fii voluntar în plină pandemie! 30 de bucurii în 30 de case…Îi mulțumim fratelui George Vidrea pentru ajutor și fratelui Kovacs Mihaly Kovacs pentru prețul minimal și reducerea oferită! Meniurile de astăzi, ciorbă și felul doi, au pornit către cei bătrâni. Am reușit să le cumpărăm cu o reducere de 35 % de la fratele Kovacs Mihaly Kovacs, proprietarul Restaurantului – Hotel „Castel” din Sfântu Gheorghe, om de mare caracter din județul Covasna!
Astăzi intrăm în 30 de case. Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat!”

„În această dimineață noi am mai vizitat 10 case. Fii voluntar în plină pandemie! Mulțumim fratelui PREOT Valentin Guia pentru dragoste și ajutor!”

„Prin dragostea Asociației Harta Viselor și prin dăruirea fraților de la Sursa de Vitamine, cu jertfa fratelui Mugurel Meret, 100 kg de portocale vor ajunge mâine după Sfânta Liturghie în casele bătrânilor și pe mesele suferinzilor noștri dragi. Nu stăm o clipă, fiindcă o clipă poate face diferența.”

„După Sfânta Liturghie am pornit din nou înspre casele oamenilor! 50 de familii vor primi astăzi câte 2 kg de portocale, mănuși de protecție și măști! Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat și vă rugăm să stați în casele voastre!”

„Mâncare (ciorbă și felul doi), brânză de burduf, măști și mănuși de protecție din partea fratelui Adrian Chis! Și astăzi am ajuns la câteva zeci de case! Tot astăzi am împărțit smântână și unt de casă, fulgi de porumb de la fratele Bogdan Vlădoiu și linte! Voluntarii noștri neobosiți își fac treaba cu cinste! Sunt peste 600 de persoane ajutate în ultima lună și avem aproape 80 de bătrâni și suferinzi în grijă. Avem nevoie de susținerea voastră! Vă rog să fiți alături de noi!”

„Aproape 4 tone de cartofi au fost împărțite pe raza comunei Vâlcele în satele Vâlcele și Hetea , prin darul adus de Pr. Pavel Stoica și de oamenii minunați din jurul dânsului, prin grija voluntarilor noștri minunați și cu ajutorul și implicarea Armatei Române, a Poliției Române și a reprezentanților autorității locale! Lacrimi de bucurie și grijă părintească pentru sutele de copii trecuți de 50 de ani. Am ajuns în peste 200 de locuințe.”

„O zi plină! Alături de voluntarii noștri minunați, de Poliția Română, de Armata Română și de autoritățile locale, ne-am unit forțele și le-am oferit bătrânilor, suferinzilor și văduvelor din cartierul romilor alimente, pâine, mere și mănuși de protecție. Alături de noi a fost fratele Angel Florea cu pâine, lapte și mere, iar noi am pus ulei, făină, paste, zahăr, orez, ciocolată etc.
Nu am putut ajunge la toți, dar, pe parcurs , vom încerca să mai ajutăm! Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat!”

„Astăzi, 45 de persoane (50 – 88 de ani) au primit pâine proaspătă, ouă de casă de la fratele Mihai Berke și…multă dragoste. Mâine avem o zi grea! 50 de meniuri (ciorbă și felul doi) vor fi distribuite de către voluntarii noștri minunați! Ajutoarele de astăzi au fost Bogdan Vidrea și Viorel Viorel! Mulțumiri fraților Sebastian Brandus și Vasile Cucu !”

„În Miercurea Mare pornim, cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor minunați, pe drumul către cei bătrâni, văduvi, suferinzi și paralizați. 50 de meniuri (ciorbă și felul doi, oferite la reducere de către fratele Kovacs Mihaly Kovacs) și alimente (Adi Ungureanu) pleacă înspre căsuțele din povești cu ajutorul voluntarilor tineri. (…)  Noaptea trecută pașii ne-au dus în județul Vrancea, pe un drum înzăpezit, până la căsuța unui om deosebit, imobilizat într-un scaun cu rotile. Vă mulțumim tuturor pentru sprijin, în numele sutelor de bătrâni și suferinzi pe care am reușit să îi vizitam în ultimele 5 săptămâni.
Bătrânii ne primesc protejați de măștile și mănușile oferite de Adrian Chis, fratele nostru bun din Oradea.”

„Am pornit! Suntem în prima linie! Ziua a 37-a. Cu ajutorul dubei oferite de fratele Ionuț, prin susținerea fraților Șoru și Ovidiu din Bod, prin implicarea voluntarilor și a minunaților oameni de pretutindeni, bătrânii primesc astăzi alimente pentru pregătirile de Paști, din care vor gusta după Noaptea Învierii!”

„Am primit un telefon. Patru femei văduve nu au cozonac pe masa de Paști!
Prin grija surorii CrisTina Maria, masa lor va căpăta iz de Sărbătoare.”

Sărbătoare în sufletele tuturor 

DA, cu siguranță   a fost  sărbătoare în sufletele tuturor celor de care s-a îngrijit părintele Vasile Antonie Tămaș, împreună cu tinerii voluntari  dar și cu angajați ai Poliției, Armatei și ai Primăriei Vâlcele. Potrivit acestuia, „numărul celor ajutați a depășit cifra de 600 de persoane iar numărul celor de care avem aproape zilnic grijă trece de 200 de oameni.” „Am vrut  să evidențiez modul  prin care oamenii buni reușesc să fie alături de bătrânii noștri aflați în suferință, de toți oamenii care au nevoie de ajutor . (…) Numai Bunul Dumnezeu ne trimite oameni decisivi  în momente decisive pentru comunități, pentru familii, pentru suflet și pentru societatea în care trăim. Iată că prin bunăvoința și prin mila lui Dumnezeu, dar și prin ajutorarea dumneavoastră  am reușit, împreună,  să facem foarte mulți oameni fericiți. Le mulțumesc  tuturor celor care au fost și vor fi alături de noi, în continuare” – a spus preotul Vasile Antonie Tămaș.

„Avem crucile noastre din suflet”

Fiind în Săptămâna Luminată care urmează învierii Domnului Isus Hristos, închei acest material cu o parte dintre cuvintele rostite, cu lacrimi în glas, de preotul  Valentin Guia din Cluj, care la începutul lunii aprilie, înainte de Sărbătoarea Paștelui,  a bătut drumul de peste 300 de kilometri pentru a veni în sprijinul fraților din inima țării.

„Trebuie să vă spun că noi de acolo, de la Cluj, deși ne despart sute de kilometri, vă simțim alături! Noi suntem una cu toții, pentru că, cu atât mai mult în aceste momente de suferință, noi suntem uniți cu toții în dragostea de Hristos, indiferent de limbă, religie. (…) Cu toți trăim în aceeași tulpină, tulpina care peste două  săptămâni nu vom putea sluji de la baza ei. Cu regret, dar să nu vă faceți probleme, asta nu înseamnă că Mântuitorul nu ne iubește. Dacă lucrurile și vicisitudinile nu ne dau voie să ajungem la crucea Mântuitorului, simbolică, la biserică, așa cum o știți cu toții, reprezentată de Altar, nu-i nicio problemă, avem crucile noastre din suflet. (…) Să nu uitați, indiferent de pandemie, Hristos Învie pentru toată lumea și vine să ne scoată pe noi din iad, și să ne ridice în Rai. Vă iubesc pe toți! ”

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail