După o vară plină de evenimente muzicale în aer liber savurate de foarte mulți spectatori, unii din zonă, alții turiști, tineri și vârstnici, mulți copii veniți cu părinții, a sosit timpul pentru retragerea pasionaților și…plătitorilor de bilete în sălile de concert. Unele instituţii de cultură şi-au reluat deja activitatea, altele se pregătesc să o facă în perioada apropiată. Este şi cazul Filarmonicii din Braşov, care pe 23 septembrie a.c. ora 19.00  deschide  cea de-a 144 Stagiune muzicală.

Pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, managerul Filarmonicii Brașov, a declarat cu  acest prilej: „Mă bucură foarte mult faptul că  începem o nouă Stagiune alături și pentru publicul nostru. Vara aceasta am organizat aproape 40 de evenimente în diferite locuri din Brașov și din împrejurimi, în cadrul cărora am prezentat diverse stiluri muzicale, de la muzică baroc sau simfonică la jazz și muzică ușoară, iar acum suntem gata să primim din nou publicul la Sala Patria începând cu un Concert deosebit în care dirijorul brașovean Horia Andreescu va urca pe scenă alături de violonistul Gabriel Croitoru.”

Programul este  ofertant: Johannes Brahms – Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major, Op. 77, respectiv Hector Berlioz – Simfonia fantastică op. 14.

În cele ce urmează vom creiona „potretele” profesionale ale protagoniștilor.

Dirijorul Horia Andreescu

Horia Andreescu s-a născut la Brașov. În anul 1965 a absolvit Liceul de muzică din oraşul natal, la secția oboi.  Anul 1967 a marcat debutul său ca dirijor al Orchestrei de tineret din Braşov, în perioada în care era încă… student la Conservatorul din București (1965-1973). Acolo a urmat cursuri de compoziție și dirijat la clasa prof. Constantin Bugeanu, avându-l drept coleg pe un alt viitor mare dirijor, Cristian Mandeal, și el brașovean.

În perioada 1974-1975 a urmat cursuri postuniversitare de dirijat la Academia de Muzică din Viena – cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher – apoi a participat la cursurile de măiestrie în arta dirijorală cu celebrul dirijor Sergiu Celibidache. A absolvit alte  cursuri de dirijat la Trier și München, care s-au dovedit determinante pentru cariera sa remarcabilă din anii ce au urmat.

Între 1974 și 1987 a fost dirijor al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, perioadă în care a acumulat un repertoriu vast şi în care şi-a consolidat renumele de dirijor de anvergură pe plan naţional şi internaţional. In anul 1987 a devenit dirijor la Filarmonica „George Enescu”, iar în perioada 1987 -1990 a fost director adjunct artistic al acesteia.

În anul 1988 a fondat şi de atunci a dirijat Orchestra de Cameră „Virtuozii din București”, iar în perioada 1987- 1991, a fost profesor de dirijat la Conservatorul din Capitală.
În perioada 1992 -1999, a fost director artistic al Formațiilor Muzicale Radio din București, iar din anul 1999 a fost dirijor șef al Orchestrelor Radio. A susținut numeroase concerte în peste 20 de țări europene, fiind invitat de orchestre de mare renume internațional. Cu orchestre româneşti a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croaţia etc.
Maestrul Horia Andreescu a promovat constant peste hotare creațiile compozitorilor români, în special ale lui George Enescu, la Berlin, Viena, Munchen, Amsterdam, Madrid, sau în Japonia. Horia Andreescu a primit numeroase premii şi distincţii la concursurile de dirijat „Nikolai Malko” de la Copenhaga  şi „Ernest Ansermet” de la Geneva, Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane la Berlin. Dar a primit  numeroase premii şi  în România, printre care cel al Uniunii Criticilor Muzicali care l-a declarat „Dirijorul anului” în 1997, Ordinul „Pentru Merit” în grad de Ofiţer în anul 2000, Premiul UNESCO pentru promovarea artei româneşti în lume în 2003, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Ordinul „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce în 2006.
La 24 octombrie 2012 i-a fost acordată Decorația regală „Nihil Sine Deo”, conferită de Regele Mihai I, iar la 13 decembrie 2012, Academia Română a acordat premiile acestui for pe anul 2010, dirijorului Horia Andreescu fiindu-i decernată, cu acest prilej, Diploma „Meritul Academic”. Este Cetățean de Onoare al Brașovului.

Violonistul Gabriel Croitoru

A absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti în 1983, la clasa prof. Mihai Constantinescu, după care în 1987 Conservatorul din Capitală,  la clasa prof. Modest Iftinchi. În paralel a lucrat particular şi cu maestrul Ştefan Gheorghiu. Gabriel Croitoru este prof. univ. dr. și predă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii  „Paul Constantinescu”  din Ploieşti. A cântat ca solist alături de importante formaţii europene, printre care Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes  ş.a. Distincţiile  de prestigiu obţinute stau dovada talentului violonistului român: Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini” – Genova, Premiul Special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” – Viena , Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” – Aix-en Provence ş.a.

 În România, Gabriel Croitoru a obţinut înainte de 1990 „Lira de Aur” la Concursul naţional de interpretare instrumentală „C. Porumbescu” de la Suceava, acesta fiind singurul concurs dedicat tinerelor talente.

Violonistul Gabriel Croitoru este și câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară „Henryk Wieniawski” de la Lublin şi la Concursul Internaţional de vioară „Pablo Sarasate” de la Pamplona, precum şi al Premiului pentru Cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este  câştigătorul multor altor premii importante, printre care  Premiul al II-lea (premiul întâi nefiind acordat) la Concursul Internaţional de vioară „Tibor Varga” de la Sion-Elveţia.

Gabriel Croitoru a apărut ca solist al orchestrelor în mai mult de …o mie de concerte publice (!), atât în Europa, cât şi în Asia. De-a lungul carierei a susţinut recitaluri în S.U.A., Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, ex-U.R.S.S., Ungaria, România, şi a luat parte la două cursuri de măiestrie şi perfecţionare. În anul 2006 a obţinut titlul de Doctor în muzică.

În 1998, G. Croitoru a câştigat Concursul organizat de Ministerul Culturii în colaborare cu Fundaţia Internaţională Ion Voicu pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), ce a aparţinut în ultimele decenii marelui violonist. În 2008 G. Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă și asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius în anul 1730, instrument celebru ce a aparţinut  titanului  George Enescu, vioară supranumit … „catedrala”, datorită sunetului său excepțional. Gabriel Croitoru  a devenit astfel singurul violonist român ce a câştigat dreptul de a utiliza ambele viori!!!

O Stagiune estivală „full”

În vara care ne-a părăsit, Filarmonica și Opera Brașov au adus efluviile sonore în spații publice deschise din municipiul de sub Tâmpa, în cadrul unor concerte foarte apreciate, ne-a precizat Iosif Trif, P.R. Programul pregătit de cele două instituții de cultură a fost unul variat,  adresându-se tuturor iubitorilor de muzică, nu doar „inițiaților”, adică acelora ce frecventează  Filarmonica și Opera. Așa se explică afluența de public înregistrată, accesul fiind liber, dar cu respectarea prevederilor legale privind restricțiile impuse de Pandemie.

Scenele amplasate în Piața Sf. Ioan, Piața Sfatului, în Cartierul Bartolomeu – Avantgarden, Piațea Brassai, dar și la sala „Patria” au găzduit muzicieni și evenimente dintre cele mai diverse: recitaluri, concerte, serate muzicale, show-uri etc., toate beneficiind de finanțare din partea Primăriei municipale.

Invitați de marcă au onorat Stagiunea estivală brașoveană, precum celebrul compozitor Eugen Doga, muzicieni iubiți ca Paula Seling, Andrei Tudor, Luiza Zan, Adrian Nour, Radu Popa, Valentin Şerban, Ştefan Cazacu, Filip Papa, Gian Luigi Zampieri, Blaise Déjardin, pentru a aminti doar câteva personalități. Să nu uităm nici de alte prezențe interesante, cum au fost Fanfara Forțelor Armate Terestre SUA staționate în Europa, Ansamblul de muzică veche Codex (compus din Filip Ignac – flaut, Makcim Fernandez Samodaiev – violoncel și Monica Florescu – pian), Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov®, la 35 de ani de activitate, invitat pianistul Mariano Castro  (alcătuit din Lucia Neagoe – vioară I, Raluca Irimia – vioara a II-a, Leona Varvarichi – violă, Ştefan Neagoe – violoncel). Apoi Proiecția de film mut, având coloana sonoră live, cu percuționistul Alexandru Anastasiu. Nu putem omite, evident, artiștii gazdă, pianistul Horia Mihail (și director artistic), violonistul Florin Ionescu-Galați, pianistul Ioan-Dragoş Dimitriu (manager al Filarmonicii Brașov), dirijorul Cristian Oroșanu. De asemenea, Trio Larson (Cătălina Bordeanu – pian, Mircea Marian – violoncel, Andreea Greluș – vioară), Sonoro, Bourbon Jazz Unit, Cvartet Concert (Dănuț Manea – vioară, Alexandru Hamzea – vioară, Luiza Balint – violă, Florin Craiu – violoncel), Koszika and The Hotshots, Transylvanian Symphonic Tales, dirijor Vaughn Roberts și Orchestra Filarmonicii Brașov, Zilele Culturale Maghiare din Braşov “Ţara Bârsei” – ediţia a XI-a,  Festivalul Muzicii Croate etc.

Și acum „Să-i dăm Cezarului…ce-i al său”, menționând într-un capitol special succesul Festivalului TAMTAM, definit generos „Art to Heart”, confinanțat de Primăria și Consiliul județean Brașov. Manifestarea și-a propus din start vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală.

Pianistul Horia Mihail, directorul general și inițiatorul festivalului, spunea că Brașovul, inima țării, va continua să bată cu putere din punct de vedere artistic și în 2021, ca urmare a sprijinului primit din partea autorităților, comunității artistice și a iubitorilor de cultură. Organizatorii au dorit ca emoțiile artiștilor și bucuria spectatorilor să se manifeste liber, respectând întru totul măsurile de siguranță impuse.

Numeroasele reprezentații artistice s-au desfășurat în mijlocul oamenilor, în diverse locuri: pe scenele din Piețele  Sfatului, Sf. Ioan și Enescu, la Galeria KronArt, la AFI Mall si HUB 2068. „Ce ne dorim cu acest festival este să aducem arta și mai aproape de oameni, de aici și motto-ul nostru #ArtToHeart. Cultura are această superputere de a aduce oamenii împreună în comunități puternice, care revin an de an”, a declarat Ioan-Dragoș Dimitriu, directorul artistic al Festivalului. În jur de 300 de artiști și peste 96 de evenimente și reprezentații s-au desfășurat cu un mare succes pe cele 6 scene ale Festivalului multicultural TAMTAM. Ediția de anul acesta a găzduit exclusiv artiști din România, care au interpretat muzică clasică, rock, jazz, tradițională, groove, electronică. Să amintim câțiva  performeri:  Alexandru Anastasiu,  Ion-Bogdan Ștefănescu,  Horia Mihail, Lucia, Jazzy Jo & Gabriel Neagu, Soul Serenade, Cătălin Milea, Gabriel Bălașa, Toulouse Lautrec, Bucharest Trio Tango, Compact, The Jazzy Jo Experiance, Filip Papa, Tango Trio Bucharest. De asemenea, numeroși tineri artisti brasoveni, dar și consacrații Teofil Mihăilescu, Unveiled.ro, Valentin Serban, Fallen Angel și mulți alții.

…Publicul s-a bucurat din plin de o vară artistică ecepțională, Brașovul  devenind o scena amplă, multiculturală. A fost un demers  creativ, menit să schimbe lumea din noi și să o deschidă prin Artă!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail