În seria de evenimente culturale desfășurate în județul Covasna cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române se înscrie și spectacolul muzical literar cu teme istorice și concurs tip top mini top care a avut loc la Casa de Cultură a orașului Întorsura Buzăului, în data de 24 ianuarie a.c..

În deschiderea spectacolului, directorul Casei de Cultură, Costică Oltean, a rostit câteva cuvinte: „Sunt bucuros că suntem astăzi împreună atât dumneavoastră cât și dragii noștri copilași. Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române. În anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, a fost numit și domn al Țării Românești și, după mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost mărunțiți de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate. Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un principat unit. La mijlocul secolului al XIX -lea soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman care se opuneau unirii. Situația s-a schimbat în urma Războiului Crimeei, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri. După război, în anul 1856 prin Tratatul de pace de la Paris se iau decizii care privesc și principatele Moldovei și Țării Românești. De exemplu Moldovei i se atașează trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad. În contextul discuțiilor despre unirea celor două principate, în 1857 Marile Puteri acordă acestora dreptul organizării unui referendum, consultarea populației cu drept de vot despre unire. În acest scop se constituiau adunări ad – hoc care urmau să se pronunțe asupra organizării politice și sociale ale Țărilor Române. După 164 de ani de când s-au întâmplat toate acestea, ziua de 24 ianuarie ne va face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, acești câțiva pași făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.”

Frumoși, naturali, dezinvolți, îmbrăcați în costume populare, așa și-au făcut apoi apariția pe scenă cei 10 copii de la Grădinița Prichindel din Întorsura Buzăului, care în deschiderea concursului s-au prezentat individual publicului, spre deliciul acestuia. Sprijiniți din sală de familii și prieteni, fiecare concurent ne-a spus de cine a venit însoțit și ce vor să devină când or să crească. Răspunsurile lor au acoperit toate domeniile de la „doamna profesoară”, la „polițist”, „om de curse” și „îmblânzitoare de cai”. În răstimpul dintre probele concursului atmosfera a fost întreținută de soliștii Ana Maria Popica, Albert Munteanu și Marian Comănici, care au interpretat cântece patriotice și nu numai. Apoi au urmat probele de recitare, cântec și dans unde cei mici au făcut față cu brio emoțiilor și au demonstrat publicului cât de bine s-au pregătit pentru această ocazie. Membrii juriului- Iulian Murea, Răzvan Nițu, Albert Munteanu și Antonia Olteanu au avut dificila sarcină de a nota performanțele celor mici, iar la sfârșit deși doar 3 copilași au urcat pe podium, cu toții au fost răsplătiți pentru performanțele lor, iar câștigătorii am fost noi, toți cei prezenți în sală, care i-am putut admira pe acești viitori profesori, polițiști, oameni de curse și îmblânzitori de cai. Vă mulțumim, dragi copii!

 Georgiana-Mădălina COMAN

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail