De 18 ani, Ideo ideis susține adolescenții din România să se exprime așa cum sunt și să modeleze comunitățile de care au nevoie în devenirea lor. În 2023, povestea continuă cu #expeiențaIdeoIdeis – un demers educațional care va conecta patru dintre cei mai importanți piloni ai fenomenului Ideo Ideis, într-o experiență rotundă de învățare. Aventura va începe în luna ianuarie, în 8 orașe care vor găzdui Capsule de teatru și film, va continua cu o Tabără de arte performative și revelații, va marca o primă întâlnire cu publicul în cadrul Laboratorului din Alexandria și se va desăvârși la Festivalul de teatru tânăr.

Esența experienței de învățare prin artă, concentrată în Capsule intense, va ajunge în prima etapă a proiectului la Sfântu Gheorghe. Liceenii din oraș se pot înscrie, începând de miercuri, 25 ianuarie, pentru participarea la atelierele susținute de profesioniști de top din lumea teatrului și a filmului. Participarea la fiecare dintre cele patru etape ale proiectului va fi gratuită, dar numărul locurilor disponibile este limitat. Înscrierile se desfășoară online, până la data de 14 februarie, prin completarea acestui formular: https://www.ideoideis.ro/experienta-inscrieri/

#IdeoIdeis Capsule de teatru și film – un alt mod de a privi lumea din jur

Timp de 6 zile, între 21 și 26 februarie, în cadrul atelierelor organizate în Sfântu Gheorghe și alte șapte orașe din țară, adolescenții vor învăța să se conecteze la ei și la ceilalți, prin intermediul jocurilor și exercițiilor propuse de artiști și pedagogi din lumea teatrului și a filmului. Atelierele din Sfântu Gheorghe vor fi susținute de Liviu Chițu, actor în stagiunea curentă a Teatrului Național, cu o îndelungată experiență în educația alternativă prin tehnici teatrale pentru elevi de liceu și studenți. Inițierea în lumea filmului va fi ghidată de Simona Constantin, regizor de film și artist vizual care semnează, împreună cu alți artiști din diverse domenii, lucrări de artă vizuală și relațională, centrate în jurul unor comunități specifice.

În urma participării la programul Capsulelor, 20 de adolescenți vor fi selectați pentru următoarea etapă a proiectului. Prima nouă provocare pentru ei va fi realizarea unor interviuri în comunitatea din care provin – interviuri care vor scoate la iveală nevoile și preocupările culturale ale membrilor comunității.

#IdeoIdeis Tabăra de arte performative și revelații – locul în care ideile prind viață

Două scenarii de teatru și film vor prinde viață în urma răspunsurilor colectate, cu ajutorul unui profesionist din domeniu. În zilele petrecute în Tabăra de creație, cei 20 de adolescenți selectați pentru această etapă vor continua să exploreze lumea prin intermediul teatrului și filmului, transformând cele două scenarii în două producții artistice: un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj.

#IdeoIdeis Laboratorul din Alexandria: prima întâlire cu publicul

Un demers al Ideo Ideis, sprijinit de autoritățile locale, prin care activitatea culturală inițiată de Festivalul de teatru tânăr continuă în Alexandria pe tot parcursul anului, Laboratorul va crea contextul unei prime întâlniri cu publicul din oraș. Aici, adolescenții care au parcurs etapa taberei de creație vor prezenta cele două producții pe scena Centrului Multifuncțional pentru Tineri, și vor intra apoi în dialog cu spectatorii.

#IdeoIdeis Festivalul de teatru tânăr – ediția cu numărul 18

Pentru cei 20 de liceeni selectați din Capsule, #experiențaIdeoIdeis se va încheia cu participarea la cel mai mare eveniment din România dedicat educației alternative prin intermediul artei. Timp de 7 zile, aceștia vor locui, vor juca și se vor dezvolta alături de alte nouă trupe de teatru de adolescenți din țară. Producțiile realizate de ei în Tabără vor fi prezentate din nou, de data aceasta în fața colegilor de generație și în fața mentorilor, care le vor oferi îndrumare în vederea continuării proceselor de explorare începute în cadrul proiectului.

Înscrierea și participarea adolescenților la #experiențaIdeoIdeis sunt gratuite. Pentru a lua parte la prima etapă, liceeni din cele 8 orașe în care se vor desfășura Capsulele sunt invitați să se înscrie prin completarea formularului disponibil pe platforma Ideo Ideis: https://www.ideoideis.ro/experienta-inscrieri/

***

Ne puteți urmări pe:

ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

#experiențaIdeoIdeis este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. 

Partener educațional: Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe

Parteneri media: Rock FM, Europa Liberă, Radio România Cultural, Libertatea, Adevărul, Zile și Nopți, Observator cultural, IQads, Agerpres, Scena.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Vice, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Comunicat de presă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail