
Duminică, 7 noiembrie 2021, în Parohia Mărtănuș, Preasfințitul Părinte Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei va oficia alături de un sobor de preoți, slujba de sfințire a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” ajunsă la venerabila vârstă de 225 de ani.
Anul trecut, în luna iunie, începeam o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea icoanelor vechi din acest sfânt locaș aflat pe atunci într-o amplă lucrare de restaurare și consolidare, proiect desfășurat timp de aproape un an, cu fonduri europene și aprobat în urma demersurilor inițiate de către colonelul Ion Țăranu, Dumnezeu să-l odihnească.
Las un link de reamintire a articolului apărut în cotidianul Mesagerul de Covasna care a susținut campania prin promovarea în presa locală, nu spre laudă, https://mesageruldecovasna.ro/o-caramida-pentru-neamul…/ ci de cinstire a tuturor creștinilor care de atunci ni s-au alăturat contribuind cu sume mai mari, ori mai mici, după posibilitățile fiecăruia, la acțiunile de recuperare a icoanelor și obiectelor vechi de cult, ori după caz, la achiziționarea altora noi, cele vechi nemaiputând fi restaurate. Sprijinind astfel cele 24 de familii ortodoxe să primenească sfântul lăcaș încât el să redevină astăzi, un loc bine plăcut Domnului în care să se poată oficia slujbele religioase, după mai bine de doi ani de la începerea lucrărilor. Timp în care credincioșii împreună cu preotul paroh, au improvizat un sfânt altar în grădinița de lângă biserică – martor tăcut la toată istoria comunității românești din Mărtănuș.
Am numit atunci articolul – O cărămidă pentru Neamul Românesc – pentru că acest sfânt lăcaș, asta este o cărămidă din marea catedrală a Neamului, alături de celelalte biserici de pe tot cuprinsul țării, care împreună cu clericii și creștinii, duc mai departe crucea grea a ortodoxismului, mai ales în aceste vremuri tulburi și potrivnice creștinismului. O „cărămidă” de importanță majoră a județului nostru, care a rezistat tuturor vremelniciilor istoriei. Una care vorbește despre statornicia, dârzenia și nu în ultimul rând, continuitatea creștinismului și a neamului românesc pe aceste meleaguri care n-au fost întotdeauna prietenoase.
Cinste creștinilor ortodocși din Mărtănș care au înțeles cât de important este să mențină flacăra ortodoxismului aprinsă. S-au sfătuit, s-au mobilizat, au pornit cu încredere și credință pe un drum care părea fără izbândă. Au strâns bănuț cu bănuț pentru a demara lucrările de restaurare a bisericii, lăsând o frumoasă moștenire și mărturisire a credinței lor, generațiilor viitoare, care au cu ce se mândri și înzidi în frumoasa și dreapta credință.
Chemam atunci 100 de creștini să se alăture campaniei de restaurare a icoanelor împărțind suma astfel încât fiecare să poată cotribui cu o mică sumă. Din prea multă dragoste și impresionați de situația grea a comunității românești din Mărtănuș, prima campanie a generat o altă campanie, cea pentru un clopot nou, https://mesageruldecovasna.ro/campania-un-clopot-pentru…/, apoi o alta pentru străni, https://mesageruldecovasna.ro/o-noua-campanie-pentru…/ și cea de-a patra pe care nu am mai făcut-o publică, ci împreună cu prieteni foarte apropiați de această sfântă lucrare la care Maica Domnului a îngăduit să luăm parte, am împlinit-o în liniște, căci binelui îi place uneori taina.
A fost o perioadă grea, de încercări, de zbucium sufletesc, dar și una de exemplară și binecuvântată solidaritate a românilor de pretutindeni cu un sfânt locaș din Ardeal, în care am putut vedea în toată splendoarea lui, frumusețea spirituală a poporului român care nu uită să-și ajute semenul la greu. La campanile inițiate, pe lângă văduve, fii și fiice ale satului, au luat parte români de pe tot cuprinsul țării, dar și din afara granițelor ei, făcând astfel îngerii și sfinții să se prindă într-o horă românească și să se veselească, sub privirile blânde ale Maicii Domnului care din vechea icoană părea uneori că începe să zâmbească.
Fiecare leuț donat a contat și a fost folosit cu chibzuință de cei care s-au aflat în comitetul de organizare alături de preotul paroh, reușind astfel, ca la un an și câteva luni de la terminarea lucrărilor de consolidare încheiate anul trecut în luna octombrie, să pregătească biserica pentru marea sărbătoare, când mic cu mare, cuprinși de bucuria lucrului bine făcut, ne vom îmbrățișa și ne vom veseli ca frații între frați, dând slavă Lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările.
Fie ca numele fiecărui creștin, știut ori neștiut, care s-a jertfit pentru ca acest sfânt lăcaș să fie unul plăcut Domnului, în care odată cu sfințirea din duminica zilei de 7 noiembrie 2021 când va începe oficierea slujbelor religioase, să fie trecut în cartea de aur a Raiului, iar Maica Domnului să vegheze asupra lor și a familiilor, cu nemăsurata-i dragoste și binecuvântare.
Așa cum vă chemam în urmă cu un an la jertfă, îmi revine acum onoarea de a vă invita, la bucurie, pe toți cei care doriți să vă alăturați la slujba de sfințire a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș, județul Covasna, pentru a sărbători așa cum este creștinește împlinirea a 225 de ani de la „nașterea” ei întru Hristos Domnul.
Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail