Astăzi, 18 august, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântului Ioan de Rila – ocrotitorul Bulgariei

Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinți canonizați după încreștinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila. Sfântul Ioan de Rila s-a născut la anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul său Vladimir, Țarul Simeon I cel Mare, și cu fiul celui din urmă.

Inițial pastor, la vârsta de 25 de ani a ales să-și trăiască viața în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde și-a petrecut  restul vieții.  Sfîntul Ioan de Rila era cunoscut, încă din timpul vieții, ca făcător de minuni.  Vestea  aceasta  s-a răspândit  cu ușurință în întreaga țară, ajungînd până în capitala Imperiului Bulgar. Țarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munții Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan și a lua povățuire duhovnicească. Întâlnirea lor este descrisă în detaliu într-una din „Viețile” Sfântului precum și în „Testamentul” Sfântului Ioan. După o lungă călătorie, Țarul Petru I a ajuns la locul unde  se nevoia Sfântul Ioan, însă sfântul refuză să-l întâlnească pe împărat în persoană. Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care i le adusese sfântului. Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare, și i-a înapoiat tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apăra țara și a-l oferi săracilor.

Cu puțin înainte de moartea sa (18 august 946) Sfântul Ioan de Rila și-a scris „Testamentul” ce se păstrează până în zilele noastre. La puțin timp după moartea sa, moaștele sale, făcătoare de minuni, au fost mutate în Sofia, în timpul lui Petru I. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia, în 1183, moaștele Sfântul Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de 4 ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia. În anul 1194, Țarul Ivan Asen I a ordonat ca moaștele Sfântului să fie mutate în Veliko Tarnovo, noua capitală. Supraviețuind cuceririi turcești a orașului din 1393, au fost înapoiate Mănăstirii Rila în anul 1469, cu permisiunea Sultanului Murad II.

Sfântul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva, începând cu anul 2002. Este prăznuit pe 18 august și pe 19 octombrie.

Tot în această zi sunt pomeniți: Sfinții Mucenici Flor și Lavru; Sfinții Mucenici Ermi, Serapion și Polien; Sfânta Muceniță Iuliani (Iuliana); Sfântul Mucenic Leon; Sfinții patru sihaștri, care în pustiu cu pace s-au săvârșit; Patriarhii Constantinopolului: Ioan și Gheorghe;  Sfinții Varnava, Sofronie și Hristofor;  Sfântul Arsenie cel Nou, din Paros.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail